Logitech Harmony Elite

Januar 2016Logitech Harmony Elite

Fjernkontrollen som styrer alt

Logitechs monsterfjernkontroll tar steget fra hjemmekino til det smarte hjemmet.

Pluss
Kontrollerer alle typer apparater man trenger fra fjernkontrollen. Smarte aktiviteter og snarveier. Kan styres med app for Android og iOS.
Minus
Det krever tålmodighet å stille inn alt slik man vil ha det. For dyr for vanlige forbrukere.

Vi får stadig flere apparater i TV-benkene våre. Foruten TV-en er det en TV-mottaker, en DVD- eller Blu-ray-spiller, en hjemmekinoforsterker om man liker film, og kanskje en spillkonsoll. Og det medfører at man også har tre-fire fjernkontroller som forhåpentligvis ligger der de skal på stuebordet. Om de ikke har blitt med på kjøkkenet da man hentet kaffe, eller falt ned mellom sofaputene en sen kveld.

For den som installerte alle apparatene og koblet dem sammen, er det ganske selvfølgelig hvordan man kontrollerer hjemmekinoen. Skal man se på TV, slår man på TV-apparatet og TV-mottakeren, og velger riktig inngang på TV-en. Skal man se på en film, slår man på TV, forsterker og Blu-ray-spiller. Så stiller man inn rett inngang på TV-apparatet og på forsterkeren. Men prøv å forklare dette for partneren, eller enda verre, for en gjest.

Det er her multifjernkontrollen kommer inn. Man kan putte alle fjernkontrollene i en eske og glemme dem, man trenger bare en. Og med Harmony trenger man heller ikke fundere på hvilke apparater man må kontrollere. I stedet har man forprogrammerte aktiviteter som kan hete noe så enkelt som «se på TV» eller «lytte på musikk». Et trykk på aktiviteten, og alt skjer automatisk. Det er både lettere å huske på, og det går raskere.

 

Harmony Elite

Selv om fjernkontrollen er det mest iøynefallende apparatet, er den faktisk bare en bisak. Selve hjernen i systemet er i stedet Harmony Hub. Det er en liten boks som man setter inn i TV-benken, og som holder kontroll på alt utstyret, og sender korrekte IR-signaler til rett apparat. Står de adskilt i et skap, er det med to IR-sendere, som man kan plassere i skapet. Hub-en blir styrt av RF-signaler fra fjernkontrollen slik at man ikke trenger fri sikt. Den kan altså stå bak en lukket dør.

Men Hub-en kommuniserer også via Wifi og Bluetooth, noe som innebærer at man kan kontrollere den fra mobil og nettbrett. Og at den kan styre apparater som har Bluetooth-fjernkontroller. Vil man komme rimeligere fra det, kan man kjøpe bare Hub og styre med appen, eller komplettere med den enklere og billigere fjernkontrollen Companion, som ikke har noen skjerm.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)
For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)

Installasjon

Den enkleste måten å programmere sin nye Harmony er å laste ned programmer for Mac eller PC. Der legger man til alle sine apparater, og forteller hvordan de er sammenkoblet. Logitech har heldigvis en gigantisk database over alle modeller på markedet, så risikoen er liten for at den ikke er med. Om man ikke har virkelig gamle og uvanlige apparater. Men den er også veldig dyktig til å finne oppkoblede apparater, som mine Sonos-høyttalere, som ble lagt til automatisk.

Deretter kan man begynne å programmere sine aktiviteter. Selv her får man hjelp med på veien, da den kan gjette hvilke aktiviteter man trenger, basert på hvilke apparater man har. Oftest holder det å fortelle hvilken inngang som skal velges. Man kan også legge til kanallister, og velge favoritter for en enda enklere håndtering.

Og ved å logge inn på kontoen sin blir alle innstillingene synkronisert til fjernkontroller og apper. Hvor strømlinjeformet det enn er, tar det en stund å stille inn hele hjemmekinoen, spesielt om man har et komplisert anlegg.

 

Bruk

Det fungerer meget fint å hoppe mellom ulike aktiviteter, og det føles nesten som trolldom når apparatene slå seg på og av, og det riktige bildet kommer frem på TV-en. Forutsatt at man har tenkt seg nøye om da man programmerte dem, og man tenker seg om slik at man ikke manuelt slår på eller av apparater, for da kan den bli forvirret. Kommunikasjonen er jo enveis, så det kan lett føre til at den slår av et apparat i stedet for på, om den er i feil «modus».

En forutsetning for at multifjernkontrollen virkelig skal kunne erstatte de vanlige, er at man kan la dem bli liggende i esken. Og det klarer Harmony med glans, så lenge man holder seg til hverdagslige aktiviteter. Skal man for eksempel inn for å gjøre om på innstillingene på forsterkeren, må man enten bruke en stund på å programmere inn knappene på fjernkontrollen, eller helt enkelt ta frem den vanlige fjernkontrollen. Det er akseptabelt om det ikke er noe man gjør hver dag.

Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)
Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)

En nyhet med Elite er at man har tenkt betydelig mer på det smarte hjemmet enn tidligere. Foruten hjemmekinoen kan man også legge til oppkoblede enheter, som fjernstyrte strømkontakter og lamper. Fjernkontrollen har til og med fysiske knapper til dem. Men enda mer lekkert blir det om man legger dem inn i sine aktiviteter, slik at man kan kjøre i gang «god morgen» for å få en behagelig belysning, slå på kaffemaskinen, og slå på morgennyhetene.

 

Konklusjon

Aldri har det vært enklere å styre alle sine apparater med en eneste fjernkontroll. Ved siden av hjemmekinoen nå også smarte hjem-gadgets. Logitech gjør alt riktig med en bekvem fjernkontroll, med en passende blanding av fysiske knapper og pekeskjerm. Installasjonen er så enkel den kan bli, og resultatet er pedagogiske hurtigtaster for å se på TV eller lytte på musikk. Vil man ha best mulig kontroll med enklest mulig betjening, skal man investere i en Harmony Elite.

 

Philips Hue

Den mest kjente og tilgjengelige smarte belysningen er Philips Hue. Den har nylig blitt sertifisert for Apples Homekit, og er dermed lettstyrt fra iOS, inklusive stemmekommandoen til Siri. Og det er et av de merkene som er lettest å styre fra Logitech Harmony. De to kontrollboksene kommuniserer med hverandre slik at man ikke bare får tilgang til enkelte lamper, men også motiver og grupper. Les mer om Philips Hue i vår Smarte Hjem-spesial i februarnummeret. En startpakke med bro og tre lamper koster ca. 1.500 kroner.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Programmerbar multifjernkontroll
  • Harmony Hub kontrollenhet
  • 2 x IR-forlengere
  • Harmony app for iOS/Android
Pris: 3500,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.