Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Rega Planar 6

Rå referansespiller

Rega Planar 6 er platespilleren man skal ha, hvis lyden er viktigere enn utseendet.

Skrevet av / 08.09.17 - 23:01
Rega Planar 6
Lasse Svendsen

Vinyl-renessansen har vært en lykke for platespillerprodusenter. Engelske Rega har aldri sluppet så mange nye platespillere på så kort tid, som de har gjort det siste året. Her er den aller ferskeste spilleren.

Den er kanskje deres beste spiller, veid opp mot prisen, for hør bare her:

Rega Planar 6 deler tonearm med lillebror Planar 3. Den aller beste spilleren under 10.000 kr. Men, så er alt annet foredlet, forbedret og fornyet.

For det er slik at en platespiller er et følsomt instrument, hvor fysiske elementer opphøyes til et mekanisk presisjonsverk, som genererer elektrisiteten du trenger for å musikken ut av vinylplatene.

Det er en prosess man ikke kan ta lett på, dersom målet er å få så mye musikk som mulig ut av vinylen.

Lettvektsspiller

Det er også grunnen til at det finnes platespillere fra tusenlappen til langt over millionen.

Planar 6 ligger heldigvis ikke i oligark-klassen, men snarere i hifi-segmentet for viderekomne entusiaster som har bestemt seg for å oppgradere til en bedre platespiller.

Sjansen for at det skjer med Planar 6, er overveldende. For dette er en spiller som i testet konfigurasjon, er i stand til å skjemme ut mye dyrere spillere.

Grunnene til det er flere. Tradisjonen tro er spilleren en lettvektskonstruksjon. Rega hører ikke til de som sverger til tung masse for å svelge resonanser. Heller ikke til de som sverger til avansert avfjæring.

De lager i stedet lette, stive og døde chassis med lav masse, hvor det ikke er mange steder for resonanser å forplante seg i. Dermed skal pickupen få arbeide uforstyrret med å ploge skånsomt i syltynne riller for å få mest mulig musikk, og minst mulig av alt annet, ut til forsterkeren.

Rega-spilleren leveres ferdig montert med en håndlaget MC-pickup kalt Ania. Det er både ett og to hakk opp i kvalitet, sammenlignet med hva som er vanlig å montere på spillere i denne prisklassen.

Ny strømforsyning

For at Ania skal få best mulige betingelser, er den nye Rega Planar 6 utstyrt med en ny, separat strømforsyning kalt NEO PSU. Den bruker den samme digitale prosessoren til styring av spillerens nyutviklede 24v motor. De to er kalibrert på fabrikken, slik at vibrasjoner ikke skal genereres og forplante seg i chassiset.

En tolags glasstallerken med nesten all massen langs ytterkanten, hviler på en innertallerken i aluminium, drevet av en hvit gummirem fra en dreid pullert i aluminium. Chassiset er laget i lettvekts presset skum og laminert med noe som kalles Polaris HPL. Vent og se, det samme materialet kan dukke opp i flere Rega-spillere, for de fant ut at det fungerte bedre enn tilsvarende skumlaminat i de dyrere RP-modellene, RP8 og RP10.

Chassiset er avstivet med en brakett på over- og en på undersiden, og en RB330 arm er montert i enden av brakettene. Det er den samme armen som vi allerede kjenner fra Planar 3.

Lynrask og mektig lyd

Det er en knall kombinasjon med den nye Ania-pickupen. Vi testet den sammen med Regas nye Fono MC. En platespillerforsterker (RIAA-trinn) som passer som hånd i hanske.

Bedre enn Planar 3? Absolutt. Lyden fra Planar 6 med Ania-pickupen, setter en ny standard for hvor flott det kan låte fra en platespiller i denne klassen.

Keith Jarretts improviserte klaverkonsert fra Köln, lyder fjellstøtt uten hørbare avvik i hastighet eller pitch. Klaverklangen er mektig, den dynamiske kontrasten er fremragende, og klangen er fokusert og klar. Uten å være spiss, slank eller anemisk. En Rega RP8 har mer tyngde i bassen, men Planar 6 er like artikulert og kontrollert.

Basstonene fra trommene på Dire Straits klassiker Love Over Gold, mangler litt av den samme mektige pondusen en RP8 kan ha, men har den dynamiske snerten man forventer. Stephane Grapelli og Barney Kessels fiolin og gitar, lyder sprettent og fokusert. Lydbildets stereoperspektiv er bredt, og det er både god horisontal og vertikal dybde i musikken.

Rega Planar 6 lyder fyldigere og mer detaljert enn en Planar 3, men leverer ikke fullt så mye tyngde i de nederste oktavene som en RP8. Den kan kalles et vellykket kompromiss, fordi den spiller tett opp til nivået til den dyrere spilleren, og merkbart bedre enn en treer. I hvert fall med en Elys2 pickup påmontert.

Best i klassen

Rega Planar 6 med Ania-pickupen, er referansepunktet under 20-25.000 kr. Det finnes en Pro-Ject Classic Superpack i samme klasse, men den er ikke testet ennå, så inntil da er dette referansen og platespilleren man skal ha i denne klassen. Ferdig snakka.

… spilleren leveres ferdig montert med en håndlaget MC-pickup kalt Ania. Det er både ett og to hakk opp i kvalitet.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture3 picture6
<
>
Rega Ania kan leveres med spilleren, det anbefaler vi på det sterkeste. Den passer perfekt til spilleren.

Lyd & Bilde mener

Fjellstø, fokusert og fyldig klang rik på detaljer og nyanser. En spiller for kresne som kan strekke budsjettet litt. Finnes bare i en kjedelig matt grå farge, som får den til å se billigere ut enn den er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top