Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Primare PRE 32 og A34.2 forsterkersett

Primare flyter nå med strømmen

Nå får Primares forforsterkere endelig både strømming, DAC og alt hva du kan tenke deg.

Skrevet av / 15.10.12 - 00:00
Primare PRE 32 og A34.2 forsterkersett
Sven Bilen

Endelig har det etterlengtede mediakortet kommet fra Primare. Det har tatt sin tid, men når slutten er god er vel allting godt?

Mediakortet skal ta Primares apparater fra moderne til hypermoderne, og i Primares kundesegment er det vel nesten et must i dag at apparatene er kompatible med strømming og diverse DAC-muligheter, slik at de kan fungere som et kontrollsentrum for alt du skal ha lyst til å koble til.

Mediakort, forresten, det kommer også som en separat enhet i den velkjente Primare-designen. Jeg har imidlertid testet det integrert i Primares nye forforsterker i 32 serien og sammen med forsterkeren A34.2.

Forsterker med dynamikk
Om vi begynner med selve apparatene så er forsterkeren A34.2 som seg hør og bør en lekker diskré boks med inngravert logo og en liten lysdiode på fronten, balanserte og ubalanserte innganger samt 2 x 150 W uteffekt i 8 ohm med Primares egen UFPD (Ultra Fast Power Device) teknikk. Utgangene er av fornuftig og velfungerende type.

Jeg synes at UFPD-konseptet, som Primare helt har gått over til, generelt har løftet Primares lyd til langt større høyder. Jeg var ikke helt bergtatt av dere gamle modeller, men de nye har den selvfølgelige renhet, friskhet og bedre bakgrunnsstillhet som jeg alltid etterlyser hos forforsterkere. Og – her finnes dynamikk!

A34.2 låter best av de UFPD-modeller jeg hittil har lyttet til, noe annet ville kanskje vært merkelig. Det låter ”likt, men bedre” som I32. Du får litt mer av alt, litt mer fløyelsaktig bakgrunn, litt mer dynamikk, litt mer stjerneglans, litt mer detaljer og litt mer kraft. Du føler hele tiden at det er nok av reserver, den virker å klare det meste langs høyttalerveien. Og for ikke å glemme musikkgleden. ”Upper mid-fi” når det kanskje er som best, helt enkelt. Vi beveger oss i grenselandet til virkelig high-end.

A34.2 kan også legges til en monoforsterker, til dette følger det helt enkelt med en liten bøyle og så får du en monoforsterker på hele 550 W i 8 ohm.

Eksemplarisk forforsterker
PRE32 ser forfra ut som den integrerte I32 og fungerer like fortreffelig. Ikke nok med at den er meget lekker å se på med et tegnvindu som alle andre produsenter burde studere – nøye!, den er like fin å betjene. Ingen merkverdigheter, det fungerer bare. En meny gir mulighet til en mengde grunninnstillinger, det er enkelt, lekkert og logisk å arbeide med.

Forforsterkeren er dessuten meget stille og skjøter sin oppgave som den skal – altså å lede og fordele signalene uten verken å legge til eller trekke fra. Jo, en liten påvirkning på lyden blir det alltid, i dette tilfelle en liten demping av både kropp, dynamikk og størrelse på lydbildet sammenlignet med signaler rett inn i forsterkeren – det er helt normalt for selv forforsterkere av høy klasse og vesentlig bedre enn om forforsterkeren ligger til noe som ikke skal være der. I sin prisklasse synes jeg at den rent lydmessig klarer seg langt mer enn godt. Og så kan du bare se på håndtering og utseende som et ekstra pluss!

Analoge innganger er det nok av, to balanserte og fire ubalanserte. Ut finnes to par ubalanserte og en balansert pre samt en Rec om du vil koble til en opptaker av en eller annen type.

Og så er normalt ethvert lokk satt fast med to skruer…

Liv i luken
Her er det hele tiden vært meningen at et mediakort skulle kunne skyves inn og skape nytt liv til apparatet. Og nå er det altså her.

Jeg fikk forforsterkeren levert med kortet montert. Det virker eller til å være en enkel prosess å utføre. Kortet har dessuten sin egen jording, for at ikke den analoge og den digitale delen skal påvirkes.

Kortets bakpanel er fylt til randen. Her finnes både kablet og trådløst (antenne skal skrus på) internett, USB A og B innganger, en koaksial og tre Toslink (lysledere) inngår samt en koaksial utgang (192 kHz er spesifisert for alle inn- og utganger).

Tilkobling til mitt trådløse nettverk gikk uten problemer via menyfunksjonen på fronten, og jeg passet på å koble til en CD-spiller både med Toslink og koaksial. Vil man spille fra en USB-penn gjør man det – enn så lenge – ved å koble den til en datamaskin og så koble til dataen via USB. På samme måte med en USB-disk. Det gjør det hele faktisk litt enklere – jeg har kjempet med en hel del mediespillere og deres mange ganger merkelig måte å lese av hva som faktisk finnes på disken.

Strømmen
Vi du strømme musikk eller lytta på nettradio skal du benytte en app. Primare har tatt frem gratisapper både til iPhone, iPad og Android, men du kan også benytte en valgfri UPNP app, men da mister du en del funksjonalitet.

Inn med appen på min gamle iPad, radio på og det fungerer enkelt og logisk. Det finnes et tildekket uttak på kortet for DAB/FM antenne, det skal være en fremtidig oppgraderingsmulighet med innebygd DAB/FM. Men, om du nå likevel har apparatet koblet til nettet synes i hvert fall jeg, at det mer eller mindre er en ganske meningsløs mulighet. Det er så få programmer som likevel sendes i høy kvalitet på FM, og hva DAB angår opplever jeg at det nærmest er bedre via nettet. Primare benytter vTuner, som gir deg så vanvittig mange stasjoner at du aldri noensinne kommer til å savne interessant musikk om du botaniserer litt. Selv søker jeg alltid helst på land, og det fungerer utmerket. Imidlertid var den versjonen jeg hadde til test ikke helt klar hva angikk alle funksjoner, en ny app lå og ventet på godkjennelse hos Apple, og for eksempel var muligheten for direkte USB-spilling ennå ikke implementert. Radio fra alle land bortsett fra Danmarks Radio fungerte bra, men DR har et system som setter kjepper i hjul for alle nettradioløsninger. Det skal imidlertid være løst ved neste programvareoppgradering, som for øvrig gjøres smertefritt direkte fra Primares hjemmeside. Det er litt det også som er sjarmen med disse digitalprodukter, det er hele tiden en utvikling og nye saker kommer til.

Med NAS
Det var spennende å se hvordan den ville behandle min NAS, som har nærmere tre TB med musikk av ulik slag og format. Visse apparater går i koma over mengden, men appen og MM30, som kortet heter, klarte det hele uten noen problemer. At det tok litt tid skyltes nok mer at min gamle iPad er av første generasjon og ikke direkte reptilkjapp. Her spiller den villig MP3, FLAC og WAV, blant det jeg forsøkte, men ikke M4A (Apple Lossless). Det får man i så fall ta via datamaskinen og iTunes. Jeg ser det ikke som et problem, når man kjøper en strømmingsløsning tilpasser man bare sitt eget materiale og oppsett til den.

Volumet styrer du også med appen, om du ikke vil kjøre med fjernkontrollen ved siden. En viser som forøvrig reagerer vel kjapt etter min smak.

Alt i alt fungerer appen veldig bra og har så stor fleksibilitet at jeg synes den godt og vel oppfyller de kravene man kan tenkes stille til en slik type app.

Glad
De lesere som pleier å følge mine skriverier kan ikke ha unngått å få med seg at jeg som helhet er ganske glad i Primares seneste produkter. Ikke nok med at de er rasende lekre utseendemessig når de vel har kommet inn i et hjem, de er også veldig fine rent lydmessig med tanke på hva de koster.

MM30, som mediakortet heter, er et velkomment tilskudd som gjør Primares forforsterkere helt up-to-date hva muligheter angår. Lydmessig presterer det aldeles utmerket – det er en virkelig bra DAC (Burr-Brown kretser) og betjening via den skreddersydde appen er velfungerende og logisk. Et produkt som er lett å sette pris på.

Lyd & Bilde mener

MM30: Bra DAC, brukervennlig app A34.2: Vellydende, kraft og musikkglede PRE32: Enkel å bruke, tegnvinduet MM30: Vel temperamentsfull volumkontroll via appen A34.2: Viktig med riktig nettfasing PRE32: Viktig med riktig nettfasing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top