Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Pinell DAC Mini 2

Drømmelyd til PC-en

Pinells populære digitalomvandler med USB har blitt enda mindre, og endelig fått høyere oppløsning.
Lyd & Bilde mener
Nøytral og oppløst lyd Byggekvalitet Kompakt
Ikke for hodetelefoner Litt lite aggressiv
Spesifikasjoner
  • Digital inn: adaptiv mini-USB
  • Analog ut: RCA
  • Max. 26-bit/96kHz
  • Strøm fra USB
  • Pris: 1.095 kr

Norske Pinell har nesten halvert lengden fra den opprinnelige DAC Mini, som vi testet i L&B nr 5 2013. Den solide utførelsen i aluminium er bevart, slik at kvalitetsinntrykket er det samme. Den nye glir bare enda enklere ned i PC-vesken.

Pinell DAC Mini 2 er enda mer kompakt enn forgjengeren.

Pinell DAC Mini 2 er enda mer kompakt enn forgjengeren.

For lydanlegget, ikke hodetelefoner
Digitalomvandleren kobles til din PC eller Mac med mini-USB-kabel, og til stereoanlegget med RCA-kabel. Om du vil bruke den med hodetelefoner, trengs en overgang fra RCA til 3,5 eller 6,3 mm jack, alt etter hva slags hodetelefoner du har. Lydnivået justeres da på datamaskinen. Men det blir ganske lavt, for hodetelefoner vil jeg derfor anbefale en separat hodetelefonforsterker, eller prøv et annet produkt, som HRT microStreamer eller Audioquest Dragonfly.

Digitalomvandleren kobles til lydanlegget via solide RCA-kontakter.

Digitalomvandleren kobles til lydanlegget via solide RCA-kontakter.

24-bit/96kHz
Nytt siden forgjengeren er 24-bit/96kHz oppløsning. Med DAC Mini 2 kan du dermed spille av høyoppløste musikkfiler uten å være nødt til å nedkonvertere dem. Med mindre filene har enda høyere oppløsning.

Annonse

Utgangssignalet er fremdeles 2 volt, som er litt lavere enn de fleste DAC-er, men dette kan være en fordel siden den henter strømmen fra USB-utgangen, som er noe begrenset. Å booste for mye strøm ut av DAC-en, kan det skape uønsket forvrengning.

Lydkvaliteten
Lydkvaliteten fra Pinell DAC Mini 2 er temmelig lik den til sin forgjenger. Og det er ingen ulempe. Lyden er både behagelig og finkornet. Med høyoppløst musikk oppleves kontrastene noe større med den nye konverteren. Med CD-kvalitet og MP3-filer blir det omtrent det samme.

Annonse

Pinell DAC Mini 2 har en litt mykere bassgjengivelse enn både HRT microStreamer og Audioquest Dragonfly. Disse er også da noen kroner dyrere. Også Micromega MyDAC har mer trøkk i dypbassen enn Pinell. Men Pinell drar fordelen av et glatt og behagelig lydbilde, hvor Micromega er litt mer aggressiv i overtoneområdet og generelt kaldere i klangen. Bare hør på 2002-masteren av David Bowies ”Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Jeg har denne i DSD-versjon, som konverteres til 88,2 khz av Mac-programmet Audirvana Plus, ettersom Pinell DAC Mini 2 ikke støtter DSD. Innspillingen er ganske spiss, spesielt i cymbalene, men Pinell toner dette noe ned, uten at det låter dølt og sløvt av den grunn. Sangen ”Ziggy Stardust” er dermed mulig å spille ganske høyt før det gnager i ørene. Micromega på sin side maser litt mer i overtonene, føler jeg.

Derimot vil mer oppløste innspillinger, som Pink Floyds ”Wish You Were Here”, få mer utbytte av overtonene fra Micromega. Pinell blir til tider litt forsiktig i toppen til tider. Men så må man se på prislappen, som er under halvparten for Pinell. Og det sier sitt!

Konklusjon
Det som fra før var en meget god digitalomvandler til prisen har nå blitt enda mer fleksibel og med bedre lyd fra høyoppløste filer. Pinell DAC Mini 2 koster det samme som sin forgjenger da den var ny, og der dermed et vel så godt kupp.

En kort men tillitvekkende USB-kabel følger med i esken.

En kort men tillitvekkende USB-kabel følger med i esken.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.