: Pinell DAC Mini 2

Drømmelyd til PC-en

Pinells populære digitalomvandler med USB har blitt enda mindre, og endelig fått høyere oppløsning.
Lyd & Bilde mener
Nøytral og oppløst lyd Byggekvalitet Kompakt
Ikke for hodetelefoner Litt lite aggressiv
Spesifikasjoner
  • Digital inn: adaptiv mini-USB
  • Analog ut: RCA
  • Max. 26-bit/96kHz
  • Strøm fra USB
  • Pris: 1.095 kr
Annonse
Annonse
forfatter

Norske Pinell har nesten halvert lengden fra den opprinnelige DAC Mini, som vi testet i L&B nr 5 2013. Den solide utførelsen i aluminium er bevart, slik at kvalitetsinntrykket er det samme. Den nye glir bare enda enklere ned i PC-vesken.

Pinell DAC Mini 2 er enda mer kompakt enn forgjengeren.
Pinell DAC Mini 2 er enda mer kompakt enn forgjengeren.

For lydanlegget, ikke hodetelefoner
Digitalomvandleren kobles til din PC eller Mac med mini-USB-kabel, og til stereoanlegget med RCA-kabel. Om du vil bruke den med hodetelefoner, trengs en overgang fra RCA til 3,5 eller 6,3 mm jack, alt etter hva slags hodetelefoner du har. Lydnivået justeres da på datamaskinen. Men det blir ganske lavt, for hodetelefoner vil jeg derfor anbefale en separat hodetelefonforsterker, eller prøv et annet produkt, som HRT microStreamer eller Audioquest Dragonfly.

Digitalomvandleren kobles til lydanlegget via solide RCA-kontakter.
Digitalomvandleren kobles til lydanlegget via solide RCA-kontakter.

24-bit/96kHz
Nytt siden forgjengeren er 24-bit/96kHz oppløsning. Med DAC Mini 2 kan du dermed spille av høyoppløste musikkfiler uten å være nødt til å nedkonvertere dem. Med mindre filene har enda høyere oppløsning.

Utgangssignalet er fremdeles 2 volt, som er litt lavere enn de fleste DAC-er, men dette kan være en fordel siden den henter strømmen fra USB-utgangen, som er noe begrenset. Å booste for mye strøm ut av DAC-en, kan det skape uønsket forvrengning.

Lydkvaliteten
Lydkvaliteten fra Pinell DAC Mini 2 er temmelig lik den til sin forgjenger. Og det er ingen ulempe. Lyden er både behagelig og finkornet. Med høyoppløst musikk oppleves kontrastene noe større med den nye konverteren. Med CD-kvalitet og MP3-filer blir det omtrent det samme.

Pinell DAC Mini 2 har en litt mykere bassgjengivelse enn både HRT microStreamer og Audioquest Dragonfly. Disse er også da noen kroner dyrere. Også Micromega MyDAC har mer trøkk i dypbassen enn Pinell. Men Pinell drar fordelen av et glatt og behagelig lydbilde, hvor Micromega er litt mer aggressiv i overtoneområdet og generelt kaldere i klangen. Bare hør på 2002-masteren av David Bowies ”Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Jeg har denne i DSD-versjon, som konverteres til 88,2 khz av Mac-programmet Audirvana Plus, ettersom Pinell DAC Mini 2 ikke støtter DSD. Innspillingen er ganske spiss, spesielt i cymbalene, men Pinell toner dette noe ned, uten at det låter dølt og sløvt av den grunn. Sangen ”Ziggy Stardust” er dermed mulig å spille ganske høyt før det gnager i ørene. Micromega på sin side maser litt mer i overtonene, føler jeg.

Derimot vil mer oppløste innspillinger, som Pink Floyds ”Wish You Were Here”, få mer utbytte av overtonene fra Micromega. Pinell blir til tider litt forsiktig i toppen til tider. Men så må man se på prislappen, som er under halvparten for Pinell. Og det sier sitt!

Konklusjon
Det som fra før var en meget god digitalomvandler til prisen har nå blitt enda mer fleksibel og med bedre lyd fra høyoppløste filer. Pinell DAC Mini 2 koster det samme som sin forgjenger da den var ny, og der dermed et vel så godt kupp.

En kort men tillitvekkende USB-kabel følger med i esken.
En kort men tillitvekkende USB-kabel følger med i esken.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!