TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

test McIntosh MC1.2KW

Muskuløs eleganse

Med 1200 w til rådighet, har man krefter nok til å sparke inn perleporten til himmelen.

forfatter
Publisert 12.01.18 - 01:19
L&B menerskew
pluss Endeløst med krefter, enorm dynamisk kapasitet, og sublim lydkvalitet.
minus Krever sin plass, og en sterk rygg.
Spesifikasjoner

Mono effektforsterker

1 x 1200 w 2/4/8 ohm

Balansert dual mono kretsløp

Mål/vekt: 45 x 31 x 56 cm/66,7 kg

neby.no

Veil. pris 139900 Produktside

Den ser ut som en monster truck, har frasparket til en F-35 og raffinementet til italiensk skreddersøm.

McIntosh MC1.2KW, er en av de kraftigste forsterkerne som lages, og den klart mest kraftfulle vi noengang har testet. Med 1200 w, eller 1,2kW effekt, er den i stand til å kickstarte en jumbojet.

For ikke å snakke om å drive høyttalere. Her kan du koble til hva som helst, og det spiller. Høyt, klart og brutalt kraftig.

Forsterkeren er blytung, gedigen og seriøst bøs på alle måter. Den sinnsyke effekten kommer av en enorm strømforsyning, og en rekke kraftige utgangstransistorer, som er koblet sammen til McIntosh autoformere. De fireganger balanserte kretsene skal utligne forvrengning, og autoformerne skal gjøre forsterkeren stabil fra 2 til 8 ohm, uansett høyttalere.

For å passe på alt dette, brukes Power Guard-kretser for å dempe klipping av signalet, og utgangskretsene er beskyttet (Sentry Monitor) med en krets som kobler ut forsterkeren. For å unngå kortslutning hvis belastningen blir for stor.

Massive krefter

Med så mye effekt til rådighet, er et par av disse i stand til å få selv små høyttalere til å høres ut som om de er fire ganger større. De kompakte Dynaudio Contour 20 sier fint lite under 40 hz, men med disse koblet til, hørtes de ut som om det var en subwoofer tilkoblet.

Et par langt mer lettdrevene Klipsch Forte III kan lyde litt trege i bassen, grunnet en 15-tommer stor passiv bass på baksiden, men her løde som om en turbo var tilkoblet. Bassen var langt strammere regissert med McIntosh-ene tilkoblet, og på de større elektrostathøyttalerne fra Martin Logan – Impression ESL 11A, kom de sublime detaljene i klassisk musikk skremmende godt frem.

Elektrostathøyttalerne har en kinkig impedanskurve, med et markant dykk i diskanten, som kan få forsterkere til å gå i kne. I det minste kan man miste oppløsningen i toppen.

Den bekymringen kan man glemme her. McIntosh-forsterkerne påvirkes ikke av sånt, og uansett hva jeg dyttet på dem, fikk jeg en ekstra oktav i bassen. Små basselementer gikk fra å kile magemusklene, til å sette knyttneven midt i magen. Slik oppfattet jeg dynamikken i bassen.

Den leverer et lydbilde så stort og omsluttende, at livefølelsen får en ny definisjon. På kompleks jazz eller rock, er de ulike instrumentene nesten holografisk definert i det dype lydbildet. Det er massevis med detaljer over alt, og det eneste jeg savner er et strammere fokus. For eksempel på vokaler, strykere og piano. Hvor forsterkere som Audio Research GS150 og Ayre Twenty skinner.

Klangbalansen er varm, instrumenter lyder enormt fyldig og store klaverer kommer virkelig til sin rett på forsterkere med så mye krefter.

Dyrt og deilig

Selv om det finnes kraftige forsterkere med litt bedre fokus og oppløsning, er det få om noen av dem som kan sammenlignes med McIntosh MC1.2KW. Et par av disse kan drive hva som helst, de lyder fremragende på et bredt utvalg høyttalere, og er spesielt godt egnet til ineffektive og vanskelige høyttalerbelastninger. Men man trenger ikke vanskelige høyttalere for å utnytte 1200 w effekt. Så mye krefter gir nemlig en absolutt kontroll på alt av høyttalere, som får andre forsterkere til å virke puslete.

picture1 picture2 picture3
<
>
Det turkise Vu-meteret viser hvor mye effekt forsterkeren leverer til enhver tid.
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Platespiller helt i toppen Reloops flaggskip fortjener en plass hos alle vinylentusiaster som setter lydkvaliteten først.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
Følg Lyd & Bilde