Search
Generic filters
TEST

Devialet Expert 220 Pro

 itemprop
TESTDevialet Expert 220 Pro
Devialet Expert 220 Pro

Forførende fransk referanselyd

Noen forsterkere skiller seg ut, og Devialets gjør det på sin egen, unike måte. Resultatet er lyd og egenskaper i en klasse for seg.

Superraffinert lyd med enorm dynamisk respons. Kraftigere og mer potent enn man tror, og mange tilpasningsmuligheter som løfter lydkvaliteten ytterligere.
All konfigurasjon må gå via nett og minnekort. Ingen balanserte analoge innganger.

Lyden er som man forventer fra en massiv monsterforsterker. Mektig, dynamisk og levende, nesten fysisk, og med ekstrem gåsehudfaktor. Men det står ingen monsterforsterker i rommet. Isteden er den knapt synlig fra sofaen.
Selv ikke fjernkontrollen er som forventet. I likhet med selve forsterkeren, er den minimalistisk, skinnende blank og hugget ut av et stykke aluminium.

Det er så elegant utført, og samtidig så eksentrisk, at det bare kan være fransk.
Devialet tok oss med stor da de debuterte med et brak i 2011, med D-Premier. Stamfaren til Expert Pro 220, som vi tester her. Siden 2011 har ingeniørene hos Devialet vært tro mot grunnkonseptet, men foredlet det i flere trinn frem til dagens generasjon Devialet forsterkere.

Som altså ikke er som andre forsterkere. Hverken utvendig eller innvendig.
Det finnes ingen kjøleribber, håndtak eller potmetere her. Ingen knapperekker, Vu-metere eller moduler. Bare en blankpolert overflate på et paddeflatt kabinett. Som man knapt ser fra sofaen altså. Forsterkeren er et nummer kraftigere og bedre utstyrt enn inngangsbilletten til Devialet, Expert Pro 140.

ADH forsterker

Innvendig finner vi den samme teknikken med ADH (Analog-Digital Hybrid) som kombinerer et analogt klasse A forsterkertrinn, som leverer spenningen til høyttalerne, med et digitalt (klasse D) forsterkertrinn som leverer strøm til høyttalerne.

Den hybride analoge og digitale forsterkerkretsen, er hjertet i Devialets forsterkere.

Devialet sier at de har klart å senke forvrengningen ytterligere i 220 sammenlignet med forrige generasjon Expert Pro, og samtidig økt effekten til 220 w – i 6 ohm, sammenlignet med Expert Pro 140. Det er ikke alt. I en 220 får man et par ekstra RCA-innganger for enten analog stereolyd, eller to digitale innganger. Den har også balansert digitalinngang, et mer avansert phono-trinn for MM- og MC-pickuper, med flere tilpasningsmuligheter og hundrevis av pickuper ligger i en database.

RAM og SAM

Forsterkeren har også SAM (Speaker Active Matching), som kan legges inn i forsterkeren som en konfigurasjon, og i likhet med phono-trinnets RAM (Record Active Matching) som tilpasses en valgt pickup, mates høyttalerens data inn i forsterkeren med et minnekort.

RAM og SAM aktiveres i konfiguratoren som man må på nett for å bruke. Logg inn på Devialets nettsider, legg inn serienummeret på forsterkeren, og gå til konfiguratoren. Der kan man konfigurere inngangene som man vil, søke opp pickupen i RAM-databasen, og laste ned SAM-data hvis de finnes for høyttaleren man har.

Når minnekortet stikkes tilbake i forsterkeren, legges den nye konfigurasjonen inn i forsterkeren. Når man senere velger platespillerinngangen, vil phono-trinnet være tilpasset den valget pickupens utgangspenning, belastingsimpedans og RIAA-karakteristikk.

annonse

Det analoge signalet fra pickupen går dermed gjennom den foretrukne RIAA-kurven og 24-bits, 192 kHz signalbehandling, med absolutt null støy.

annonse
Brukeren kan selv tilpasse inngangene og utgangene på en Expert Pro, til valgte signalkilder, pickup, og høyttalere.

Med SAM tilpasses høyttalernes impedanskurve, frekvensrespons og avvik mellom høyttalerne, med det resultat at en liten bokhyllehøyttaler plutselig går mye dypere i bassen, og at et valgt høyttalerpar får tilnærmet perfekt timing mellom høyre og venstre kanal.

En annen effekt av SAM, er basselementets slaglengde ikke lengre utfordres når man spiller veldig høyt. Kompenseringsfilteret i SAM-filen overvåker også bevegelsene til basselementet i sanntid, og beskytter mot overslag.
Det finnes over 800 høyttalerpar i Devialets database, og flere kommer til etter hvert.

Strømming, eller AIR som det også kalles

Devialet Expert 220 Pro er i likhet med samtlige Devialet-forsterkere, utstyrt med AIR som er ingeniørforkortelse for Asynchronous Intelligent Route. Man kan strømme til en 220, enten over nettverket via Ethernet eller trådløst med Wi-fi direkte, opptil 24-bit og 192 kHz kvalitet. Et musikkbibliotek som er koblet til nettverket, Spotify rett fra mobilen, Tidal Masters fra laptopen eller en Roon klient, alt fungerer med en Expert Pro, som også støtter bitperfect for bedre lyd.
Det finnes en app for å velge kilde og styre en Expert Pro, men sammenlignet med f.eks. Naims app, er den temmelig skrapet for innstillingsvalg, men har man et Roon-abonnement får man bedre oversikt og styring av en 220 via mobilen.

En Pro 220 gir mer effekt, men også flere innganger enn en Pro 140.

Himmelsk åpenbaring

Det tar ikke lang tid før man skjønner at det ikke bare er designet og teknikken som er spesielt med en Devialet-forsterker. Lydkvaliteten på det som kommer ut av høyttalerne, kan få selv anerkjente muskelforsterkere til å rødme. Den lille Devialet-forsterkeren er i stand til å utfordre alle forsterkere vi har testet i prisklassen opp til hvertfall 100.000 kr.
Her får man ikke bare en strømmeforsterker med DAC og phono-trinn, man får også lyd i en klasse som går langt utenpå det meste vi har testet. Spørsmålet er om det i det hele tatt finnes en mer komplett og vellydende forsterker til prisen.

annonse

Den lekte seg med Vivid Audios Kaya 90 i testen til Geir Gråbein, og spillegleden var overstrømmende sammen med Audiovectors fantastiske R3 Arreté. Den kompakte favoritthøyttaleren og vår referanse i prisklassen, Dynaudio Special Forty, lød et par hakk større sammen med Expert Pro 220, når SAM var aktiv. og de fine hybrid-elektrostatene fra Martin Logan – Electromotion ESL X, fikk ekte dypbass sammen med 220-en.

Slik ser resultatet ut når en Martin Logan ESL X er konfigurert i SAM.

Det finnes kraftigere forsterkere der ute, McIntosh MA9000 og Gryphon Diablo 300 for eksempel, og det finnes varmere og mer raffinert klang i en Audio Research GSi 75, men Devialet-forsterkerens trumfkort ligger i høyttalertilpasningen, som for mange er kanskje den mest tungtveiende grunnen til å velge nettopp en Expert Pro.

Strykere som på ouverturen til Puccinis La Boheme lyder mektig og raffinert på samme tid. Når det trykkes til i orkestergraven, kjenner man det i magen. Forsterkeren holder ingen ting tilbake. De lettdrevne Audiovector-høyttalerne har jeg aldri hørt bedre, og bassgjengivelsen på Electromotion tryller med bassene i orkesteret. En subwoofer kunne knapt gjort det bedre.

Men det er den avslappede, naturlige og organiske flyten i musikken som minner om en hybrid mellom en velkonstruert rørforsterker og en muskuløs MosFet-forsterker som er så forførende. Den lett skingrende klaverklangen på Keith Jarretts Køln-konsert, kommer tydelig frem i lydbildet, men konsertlokalet virker større, samtidig som man flyttes litt nærmere scenekanten, sammenlignet med f.eks. McIntosh MA7200. Som ligger i samme prisklasse.

McIntosh-forsterkeren lyder fyldigere, også i bassen, og den har bedre dynamisk kontroll. Men det er bare inntil SAM aktiveres fra fjernkontrollen. Da blir bassen strammere i 220-en, den går dypere og den dynamiske kontrasten blir hørbart bedre. Phono-trinnet er også bedre i 220-en, og både vår Audio-Technica AT-OC9XSH og en Ortofon Cadenza Bronze, lød raskere, åpnere og mer fokusert med Devialet.

På nevnte La Boheme, foretrakk jeg vokalklangen fra McIntosh-forsterkeren. Det samme gjaldt på så forskjellige stemmer som Bob Dylan og Khalid, mens Kari Bremnes klokkeklare røst lød bedre definert med 220-en.

Konklusjon

Devialet-forsterkeren flytter musikken tre rader nærmere lytteren, og gjengir akustikken på opptaket med fremragende presisjon. Den har total kontroll fra dypbass til diskant, helt til den blir presset over evne. Da holdes dynamikken litt tilbake og forsterkeren sliter litt med å holde grepet. Skulle man trenge enda mer krefter enn en 220 kan levere, kan man kjøpe en såkalt Companion-forsterker. En ekstra forsterker som når den kobles sammen med den 220-en man har, dobler effekten og halverer forvrengingen, og oppgraderer lyden i anlegget enda flere hakk. De fleste av oss vil klare oss lenge med én Expert Pro 220, som vi ikke nøler med å kalle den mest komplette high-end forsterkeren i sin klasse.

Ekstra forsterker dobler effekten og halverer forvrengingen, og da har man en Devialet Expert Pro 440.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Type: Integrert forsterker
 • Effekt: 2 x 220 w 6 ohm
 • Teknologi: Hybrid ADH
 • Tilkoblinger: 2 ubalanserte RCA, 2 optisk, opptil 4 koaksiale, AES/EBU XLR
 • Platespillerinngang: Konfigurerbar MM/MC-inngang
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • DAC: 24-bit/192 kHz, 1-bit DSD64
 • Nettverk: Wifi, Airplay, Spotify Connect, UPnP, Ethernet
 • Frekvensrespons: 0,1 til -3 dB, DC – 95 kHz
 • Dynamikk: Ikke oppgitt
 • THD: 0,00025 % 10 W
 • Signal/støy: 130 dB
 • Annet: Fjernstyring, appstyring
 • Mål og vekt: 38,2 x 38,3 x 4 cm / 5,9 kg
 • Web: acoustictuning.no

Pris

79990 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Devialet Expert 220 Pro

   data-srcset

  Adrenalin-kick for hodetelefoner

  Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

   data-srcset

  Ellevilt festlig forsterker

  Den hybride forsterkeren er 30 kilo med reinspikka moro, men er ikke helt uten finesser.

   data-srcset

  Platespilleren du må høre

  Pro-Ject lykkes fullstendig med platespilleren som for alvor tar opp kampen med referansespilleren i klassen.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforsterker knuser konkurrentene

  Naim Supernait 3 er definitivt et av de virkelig gode forsterkerkjøpene til under 100.000 kroner. Den har alt – bortsett fra digitale innganger.

   data-srcset

  Sublim japansk lydkunst

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   data-srcset

  Den er ikke stor, men har full kontroll!

  OPPDATERT MED VIDEO: H120 er en glimrende liten forsterker, som gjør nesten alt riktig. Den har egentlig bare ett (luksus)problem.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.

  PRØV LB+ I 3 UKER
  3 UKER LB+ FOR 3 KR
  Få tilgang til hele lydogbilde.no
  PRØV i 3 UKER
  Nyhet: Registrer konto med
  Lukk
  Rull til toppen