Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Audio Research VT80

Den perfekte partneren

Forbløffende klangrikdom fra en forsterker med enestående kvaliteter.

Skrevet av / 03.01.18 - 01:02
Audio Research VT80
Lasse Svendsen

Som partner til Audio Research forforsterker i Foundation-serien, er dette et selvsagt valg. For sammen er LS28 og VT80, en uhyre velspillende kombinasjon rørforsterkere.

Det kan virke usannsynlig at forsterkeren med så gammel teknologi, skal lyde så forbasket godt, men jeg vil påstå at har man ikke hørt high-end rør i et anlegg, har man ikke levd.

Få er så synonymt med vakuumrør, som nettopp Audio Research. De har hatt nesten 50 år på å perfeksjonere teknologien, og er blant kjennere ansett som noe av det fineste som håndbygges blant high-end forsterkere.

Den åpne VT80 (og VT80SE med KT150-rør), er blant de fineste vi har testet. En potent 75 w effektforsterker med KT120-rør, autobias av strømmen til rørene, og minimalistisk designet i Italia.

Det er naturlig å sammenligne den med andre effektforsterkere i samme klasse, som også bruker vakuumrør utgangstrinnet. Som den rimeligere McIntosh MC275, men også den dyrere REF 75 SE fra Audio Research selv.

Autobias

Som alle rørforsterkere, avgir VT80 mer varme enn en vanlig transistorforsterker, men den trenger ingen støyende vifte for holde temperaturen i sjakk. Den leveres med et bur som plasseres over rørene, for beskyttelse, men man trenger ikke å ha det på.

Chassiset er relativt stort. Der en MC275 kan snikes inn nesten over alt, må denne ha mer plass. Dybden på halvmeteren gjør at den ikke får plass i en hylle, og så skal det helst være litt avstand rundt for kjølingen sin del.

Men ellers er den lett å leve med. Med en minijackkabel kan strømmen betjenes med fjernkontrollen, via en Audio Research forforsterker, og man trenger ikke bekymre seg for om bias-strømmen til rørene er korrekt.

Den regulerer strømmen som tilføres spenningen på rørene, helt av seg selv. Også om man erstatter rørene med nye, eller bytter ut de fire KT120-rørene med mer potente KT150-rør.

Det er de samme rørene som leveres som standard i VT80SE, som ellers er lik denne.

Jeg testet forsterkeren sammen med forforsterkeren LS28 i samme seire, men prøvde den også med McIntosh C2600. Også det en rørforsterker.

Lynrask og fokusert

Resultatet ble det samme uansett, hvilket ledet meg til å tro at den ikke er særlig kilen på forforsterkeren, så lenge utgangsimpedansen og inngangsfølsomheten ikke kompromitteres.

Lydmessig er den som Ginger Rodgers til Fred Astaire- en perfekt partner til LS28 – og mer om lyden finner du beskrevet i testen av den og VT80 sammen. Jeg ville definitivt vurdert denne, hvis 75 w er nok og man elsker den rene klangen og de lynraske transientene som forsterkeren har. Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, enn at for noen er 75 w effekt ikke nok. Lyden er det ikke noe å utsette på. Den hører definitivt til i high-end klassen.

En potent 75 w effektforsterker med KT120-rør

picture1 picture1
<
>
Utganger for 4 og 8 ohms høyttalere.

Lyd & Bilde mener

Kanskje den mest vellydende rørforsterkeren i sin klasse. Kjempebonus med autobias, og mulighet for KT150-rør. De fysiske målene kan være en utfordring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top