Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Harman Kardon Citation One

Buldrebasse

Harman Kardon Citation One er et bassmonster. På en dårlig måte.

Skrevet av / 13.05.19 - 14:45
Harman Kardon Citation One
Peter Gotschalk

Harman Kardon Citation One er det minste produktet i Citation-serien av smarte høyttalere som Harman Kardon lanserte i fjor høst. Vi har allerede testet den største modellen, Citation 500 og Citation 100, som er den nest minste modellen i rekken. Citation One ligner en Citation 100 som har krympet litt i vask, noe som er en assosiasjon man kan få, da begge høyttalerne er kledt i grå ull. Utover dette har begge en meget smakfull design, og man kan saktens ha Citation One stående fremme også selv om det er brukt penger og energi på lekker og stilren innredning i hjemmet.

Til felles med Citation 100 har Citation One også at den støtter Google Home og Google Assistant, slik at man dels kan styre høyttaleren ved hjelp av stemmekommandoer, dels bruke den som intelligent assistent, som er i konstant kontakt med Googles tjenester, og dermed kan hjelpe deg med alt fra værmelding til å holde styr på kalenderen din. På norsk.

Den lille indikatoren på baksiden av Harman Kardon Citation One viser Wifi-signalets styrke. Foto: Harman Kardon

Bassmonster

Men der Citation 100 nærmest mister bassen i det samlede lydbildet hvis man skrur lyden godt opp, har Citation One det stikk motsatte problemet. Her er nemlig bassen så dominerende at det nærmest ødelegger brukeropplevelsen. På en måte er det ganske utrolig at Harman Kardon har klart å få en så relativt liten høyttaler til å levere så dyp bass. Jeg har ellers ikke noe imot en høyttaler med musikk med bunn, men Citation One er så basstung at andre frekvensområder – spesielt mellomtonene – innimellom forsvinner helt. Det har som et surrealistisk resultat at lyden blir for basset og for tynn på en gang, og lydbildet mangler fylde.

Problemet blir større desto høyere man skrur opp lyden. Da står høyttaleren og brummer og vibrerer så kaffekoppene danser på bordet, og man kan ikke engang kompensere ved å tilpasse lydbildet, for Citation One har ingen equalizer.

Det er neppe noen hemmelighet at Harman Kardon med Citation One sikter etter de kundene som ellers ville vurdere å investere i en Sonos One – som kommer med Alexa i stedet for Google Assistant – men Harman Kardons høyttaler er ikke i nærheten av å tilby den samme varme og fyldige klangen som Sonos-høyttaleren.

Citation One fungerer ellers fint som multiromhøyttaler – også sammen med høyttalere fra andre produsenter, de skal bare kobles sammen som gruppe i Google Home-appen – og man kan også koble to Citation One-høyttalere i stereo, så funksjonaliteten og brukervennligheten feiler ikke noe. Bare brukerpanelet på toppen av høyttaleren reagerer litt ujevnt, og er ikke det beste vi har sett.

Foto: Harman Kardon

Konklusjon

Harman Kardon Citation One ender dessverre med å være litt av en skuffelse. Med lekker design og kledt i diskré grå ull passer den inn i selv det mest stilrene hjem, og de mange mulighetene med Google Home og Google Assistant gjør høyttaleren brukervennlig og allsidig. Men lydbildet skjemmes av den dominerende bassen, og hvis alternativet er en smart multiromhøyttaler fra Sonos, er det vanskelig å anbefale Citation One.

Karakter
Harman Kardon Citation One

Lyd & Bilde mener

Stilren og lekker design med finish i grå ull. Multiromfunksjon og stereoparing via Google Home samt støtte for Google Assistant på norsk. Lydbildet domineres av buldrende bass, mens mellomtonene forsvinner. På grunn av manglende equalizer er det ingen mulighet for å justere lyden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top