: Freecom Mediaplayer2

Freecom Mediaplayer2

Lyd & Bilde mener

12 V HDMI USB host
Kun 1 USB host Trådløst er ekstrautstyr Audioavspilling Formatstøtte
HDD-basert mediaspiller med LAN og BitTorrent
USB 2.0/USB host
HDMI-utg., digitallydutgang
Komponentvideo, komposittvideo, audio L/R
Pris: kr 1900 (500 GB)
Pris: kr 2400 (1 TB)

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1900 kr

Return of the silver surfer er tittelen på den siste Fantastic Four-filmen, men kunne like gjerne vært navnet til Freecoms spennende nye mediaspiller. Den virker utrolig solid og velbygd, og man får en god kvalitetsfølelse. Kabinettet i metall er sølvlakkert, mens fronten og baksiden er i høyglans svart plast som gir et eksklusivt preg. Fronten er blottet for alt unntatt av/på-knappen og en blå lysdiode som viser power-status. Baksiden huser alle tilkoblingene. Her finner vi det vi trenger av både analoge og digitale utganger, i tillegg til USB og LAN for overføring av innhold og nettverkstjenester. Fjernkontrollen er oversiktlig og brukervennlig, og gir direktetilgang til mye brukte funksjoner.

Fra pc til tv
Hensikten med dette produktet er å samle innhold som ellers ville ha ligget å støve på en eller flere pc-er og gjøre den mer tilgjengelig. Ikke bare har dette klare fordeler i huset, men når man har flyttet over musikk, film og bilder til enheten kan man enkelt ta det med seg på hytta eller i båten/bobilen/campingvogna, da den går på 12 V.

En annen klar fordel er å bruke denne som sikkerhetskopiering av uerstattelige data. En pc kan angripes av datavirus, ormer og lignende. Disse er imidlertid avhengig av Windows-operativsystemet for å kunne gjøre skade. Data lagret på mediaspilleren vil derfor være en mye tryggere løsning. Har man et ønske om å flytte større mengde data mellom maskiner som ikke er på samme nettverk, er dessuten en slik flyttbar HDD en enkel og rask måte å gjøre dette på.

Dra og slipp
De fleste har etter hvert skaffet seg et digitalkamera. Musikk kjøper man like lett på iTunes som i platebutikken. Felles for alle er at disse stort sett blir liggende på en pc og støve. Overføring av mediafiler til Freecom-spilleren gjøres enkelt ved å koble den til pc-en med USB-kabelen. Freecom kommer da opp som en flyttbar disk i Windows Utforsker. Bruk helst 2.0-kompatible porter da disse gir vesentlig høyere overføringshastighet enn 1.1. Men er det snakk om moderate mengder data, så spiller det ingen rolle. Filer kan da organiseres i oversiktlige mapper fordelt på de tre hovedkategoriene musikk, film og bilder. Ønsker man å dele opp i flere undermapper kan dette gjøres enkelt med Windows Utforsker” på pc-en.

Nettverkstilkobling
For de med litt mer enn basis datakunnskaper, er det mulig å sette opp Freecom-spilleren slik at den ”streamer” filer fra andre maskiner i nettverket. Dette krever imidlertid litt mer kjennskap til hvordan nettverk fungerer. Disker man ønsker tilgang til må ”deles ut” på nettverket, noe som gjør mappene mer sårbare for uønsket tilgang utenfra. Men Freecom har tenkt at deling skal forekomme, siden de så kjekt har tatt med en funksjon som heter ”Mine naboer” under nettverk som gjør det mulig å utveksle filer. Brannmurer må også konfigureres for å tillate nettverkstrafikken. Man har to alternativer for nettverkstilgang, enten trådbundet via LAN-inngangen på baksiden, eller trådløst via en USB-dongel som settes inn i USB-porten på baksiden.  Trådløst er vel og bra, men egner seg ikke for alt. Musikkavspilling går nok greit, og bildevisning vil fungere greit selv om man kanskje må vente litt på store bildefiler. Film i standardoppløsning er i grenseland, avhengig av bitraten. AVI-filer (DivX, XVid) vil kjøre greit, men ukomprimerte ISO-filer vil slite med kontinuiteten. Spesielt dersom man bor slik til at mange trådløse nett eksisterer i nærområdet.

Bedre lyd på stereoen
Musikk lagret på pc-en har lett for å bli avspilt på middelmådige pc-høyttalere. Nå finnes det pc-høyttalersett som gir brukbare resultater med subwoofer og det hele, men selv et eldre stereoanlegg vil gi bedre lyd i de fleste tilfeller. Lyden kommer bedre frem og man får mer glede av musikken.

BitTorrent
Mediaspillere finnes i en rekke utførelser og merker, der funksjonaliteten stort sett er lik over hele fjøla. Det som umiddelbart fanget vår oppmerksomhet med denne fra Freecom, var den innebygde BitTorrent-klienten. BitTorrent er en slags fildelingstjeneste der små biter av filmer eller musikk ligger lagret på forskjellige pc-er eller servere. Programmet BitTorrent henter disse bruddstykkene og setter dem sammen til komplette mediafiler. Dette blir gjort for å unngå lovgivningen om opphavsrett ved at man ikke tilgjengeliggjør hele filmen, bare noen tilsynelatende ”ubrukelige” biter data.

Mange husker sikkert ”The Pirate Bay” som er en slik tjeneste. De gikk fem på i rettssystemet i Sverige, som anså det hele for å være ulovlig fildeling. Det at denne mediaspilleren inneholder en slik klient kan virke forlokkende for de som benytter slike tjenester, men kan altså være en kortvarig glede.

Daglig bruk
Freecom MEDIAPLAYER 2 har et noe dystert og mørkt menysystem. Man kunne med fordel ha spritet opp brukergrensesnittet med bedre og mer høyoppløst grafikk. Når man blar gjennom mediafiler (film og bilder) får man en forhåndsvisning ved at filmen starter avspilling. Vel og bra når filmen befinner seg på den lokale HDD-en, men tragisk når man streamer over nettverket. Da blir hele navigeringen til sirup og det stopper opp i perioder. Vi anbefaler at denne funksjonen skrues av i menyen Musikkavspillingsfunksjonen er enkel, og man kan ikke noe annet enn å merke filen og spille den av i tillegg til spolefunksjon. Ingen ID3-tag-støtte betyr at låtinformasjonen er begrenset. Man har heller ingen tilfeldig avspilling (random, shuffle) eller gjentagelse (repeat), noe som er skuffende. Unngå større usorterte musikkmapper er vårt tips, og bruk undermapper eller playlister. Bildevisningen støtter kun JPEG-format. Man har til gjengjeld en ganske bra lysbildefremvisningsfunksjon. Her kan man endre hastighet, overgangseffekt og legge til bakgrunnsmusikk.

Konklusjon
Freecom MEDIAPLAYER 2 er en bra mediaspiller med gode tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet. Den kan fungere som en enkel avspiller med lokalt innhold, eller settes opp som streamingenhet på et nettverk. BitTorrent-klienten er spennende og løsriver en fra pc-en ved filnedlastning. Vi savner imidlertid flere USB-kontakter og trådløs nettverksadapter er ekstrautstyr. Brukergrensesnittet er mørkt og dystert, men greit nok å finne frem i. Menyspråket tilbys ikke på norsk, så man må velge mellom engelsk eller svensk. Støyen fra harddisken er moderat og ikke plagsom.

Musikknavigering er noe mangelfull, og man har bare helt basis funksjonalitet ved avspilling. Fotoavspillingen støtter kun JPEG, men en god lysbildefremvisningsfunksjon gjør den likevel til god underholdning. Formatstøtten er bred, men den støtter dessverre ikke videoformatene MP4, H264 eller MOV. Dette kan kanskje komme på en senere software. Ny software lastes automatisk inn dersom spilleren er tilkoblet nettet, noe som sørger for at den alltid er oppdatert med siste versjon. Eksklusiv mediaspiller med noen småmangler her og der, men som vil fungere helt greit for de aller flestes behov.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.