SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Kingston HyperX Predator

Terabyte på minnepinne!

Den mest ekstreme minnepinnen på markedet kommer fra Kingston og rommer en hel terabyte. Prisen: 10.000 kroner!

Lyd & Bilde mener

Enorm kapasitet Byggekvalitet God ytelse
Mye dyrere enn SSD Stor og klumpete i bruk
 • Lagringsplass: 1 TB
 • USB 3.0
 • Skrivehastighet: 160 MB pr. sekund
 • Lesehastighet: 240 MB pr. sekund
 • B x H x D = 21 × 26 x 94 mm
 • Vekt: ca 60 g
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10000 kr

Hvor fett er det ikke med en terabyte i lomma? Det er hele 1.000 gigabyte, eller over 1.400 filmfiler på 700 megabyte hver. Filmer i HD-kvalitet lastet ned fra iTunes tar oftest rundt 4 GB, som det da er plass til 250 av. Fortsatt mye å se på! Av musikk får du plass til rundt 1.700 album i helt ukomprimert CD-kvalitet, og nesten det dobbelte om du komprimerer i FLAC eller Apple Lossless. Det øker ytterligere med MP3-filer. Og nå skal vi ikke engang begynne å snakke om hvor mange ettbindsleksikon man får plass til! Poenget er at en terabyte er mer enn noen trenger i lomma. I hvert fall for øyeblikket. Og dét er fett!

Kingston HyperX Predator er ikke akkurat en liten minnepinne.
Kingston HyperX Predator er ikke akkurat en liten minnepinne.

Gigantisk minnepinne
Kingston HyperX Predator er en minnepinne som rommer nettopp 1TB. Dens ytre mål gjør den til en gigant for minnepinne å være. Dette på grunn av mange flash-minneenheter som er stablet utenpå hverandre på innsiden. Nærmere bestemt åtte brikker, hver på 64 GB. Den er likevel langt mer kompakt enn en SSD-harddisk. Bygget i robust aluminium og selvsagt helt uten bevegelige komponenter, bør den dessuten tåle å mistes i bakken både en og ti ganger, uten at vi har prøvd på dette.

Om du ikke har noe imot et stort nøkkelknippe, sitter det en nøkkelring i enden av HyperX Predator.

Når Predator ikke er i bruk, kan den ene halvdelen av dekselet dras over USB-pluggen.
Når Predator ikke er i bruk, kan den ene halvdelen av dekselet dras over USB-pluggen.

I forhold til kapasiteten er minnepinnen en miniatyr. Dette er likevel en fattig trøst når den skal stikkes i USB-porten på datamaskinen. For, med slankere laptoper vil det fort bli et problem at den bygger nesten en centimeter over og under selve USB-pluggen. Den rekker under bunnen av datamaskinen, som gjør at datamaskinen ikke ligger plant mot underlaget, og som vil overbelaste kontakten.

Jeg oppdaget dessuten at den ikke passet inn i porten på min Panasonic VT50 65-tommers plasma-TV.

Problemløsning
Kingston har tenkt på dette, og med i metalletuiet til minnepinnen ligger en kort USB-skjøtekabel, som løser problemet. Er du derimot på farten med minnepinnen i lomma, må du bare satse på at den passer der den skal stikkes inn.

Etter å ha brukt minnepinnen over en kortere periode, er jeg i hvert fall forelsket! Det er imidlertid ikke sikkert det vil vare over en stund, da irritasjonsmomentene med den klumpete størrelsen kan ta mer overhånd. Det skal også nevnes at den blir ganske varm over lengre tid med uavbrutt lesing og skriving, på grunn av de sammenpressete minnebrikkene på innsiden som skaper en del friksjon og dermed termisk energi.

Ytelse
HyperX Predator er i både 512 MB og 1 TB versjon oppgitt til å lese imponerende 240 MB pr sekund og skrive 160 MB pr sekund over USB 3.0-protokollen. I virkeligheten er den ikke så rask. Mange små filer går tregere enn få store, og det er normalt. Men til små filer er den bare helt middelmådig i forhold til andre USB 3.0-flashminner jeg hittil har prøvd.

Derimot er den ganske god når det kommer til lesing av større filer, selv om ytelsen er godt under hva Kingston har oppgitt. Å overføre en 8 GB fil fra Predator til min MacBook Pro 2012-versjon tok 1 minutt og 17 sekunder. Hvilket gir 104 MB pr. sekund som er under halvparten av oppgitt hastighet. Skriving gikk enda tregere. 1 minutt og 50 sekunder tok det å laste den samme 8 GB filen fra datamaskinen over til Predator. Også dette under halvparten av oppgitt hastighet.

Ulike benchmark-programmer men bruker å sjekke med vil nok kunne gi andre resultater, men selv foretrekker jeg å måle hastigheten i faktisk bruk. Men tar man for eksempel en titt på usbflashspeed.com vil man se at de har fått en gjennomsnittlig lesehastighet på 199,71 MB pr. sekund og skrivehastighet på 96,73 MB pr. sekund. Fortsatt godt under oppgitt hastighet, men raskere enn jeg fikk med min uhøytidelige dra-og-slipp-prosedyre i Finder (Utforsker). Men totalt sett må minnepinnen sies å ha god ytelse, og med 1 terrabyte lagringsplass er den hittil uslåelig på kapasitet!

Kingston HyperX Predator kommer i et tillitvekkende etui av aluminium.
Kingston HyperX Predator kommer i et tillitvekkende etui av aluminium.

Hvem er den for?
Ser vi på prisen, er nok Predator ikke akkurat tiltenkt den gjengse gadget-interesserte. 10.000 koster den! Den finnes også med halvert kapasitet på 512 GB, til en pris tett opp mot 6.000 kroner. Fortsatt styggdyrt! Den kunne vært tiltenkt yrkesbrukere som offentlige tjenestemenn (og spioner?), men da burde den også hatt en sikkerhetskryptering. Hvilket den ikke har.

Hvilket leder meg til å tenke at Kingston HyperX Predator er et statement-produkt, som viser hva Kingston er i stand til å levere av kapasitet på nåværende tidspunkt. En maktdemonstrasjon, som de egentlig ikke regner med å selge noe særlig av.

Jeg gleder meg i hvert fall over at Moores lov fremdeles er gjeldende, og til vi begynner å snakke om terrabytes i de vanlige, små minnepinnene av plast. Det blir kult!

Mer info:
kingston.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.