Search
Generic filters

TEST: iMac 27 2020

Apples beste iMac

Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.

Karakter
iMac 27 2020

Lyd & Bilde mener

Betydelig oppgradert ytelse med sylskarp skjerm, godt med tilkoblinger, ny T2-prosessor og relativt gunstig priset. Også Mac OS da.
Leveres med alt for lite minne. Apple tar seg veldig godt betalt for mer minne og mer SSD-lagring, og bedre grafikkytelse er heller ikke billig.
Skjerm: 27-tommers 5K IPS-skjerm med P3-fargerom
Oppløsning: 5120 x 2880 bildepunkter
Prosessor: 3.8 GHz åttekjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 5 GHz
Minne: 8 GB 2666 MHz DDR4-minne
Lagring: 512 GB SSD
Grafikk: Radeon Pro 5500 XT 8 GB GDDR6-minne
Tilkoblinger: 4 x USB-A, 2 x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm hodetelefon, Ethernet, SDXC
Kamera: 1080 HD Facetime
Mål, HxBxD: 51,6 x 65 x 20,3 cm
Vekt: 8,92 kg
Annet: Magic Keyboard, Magic Mouse 2, Bluetooth 5, 802.11ac Wifi.
web. apple.com.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 29240 kr

Den siste utgaven av Apples iMac er sannsynligvis den siste med det velkjente unibody-designet i aluminium, som har eksistert siden 2009. Til neste år kommer trolig en ny iMac-generasjon i et nytt design med Apples egne prosessorer på innsiden.

Det betyr ikke at det er noe poeng å sette seg på gjerdet og vente. For Apple har faktisk gjort så mange oppgraderinger på 2020-modellen, at vi ikke ser noen grunn til engang å vurdere en iMac Pro. Som har vært de råeste utgavene, for brukere med ekstreme krav til ytelse.

2020-modellen kan nemlig konfigureres med 10-kjerners Intel i9 prosessorer av 10-generasjon, mye råere grafikkytelse med 16 GB Radeon Vega Pro 5700 XT, og alle utgavene har SSD-lagring som standard.

Egentlig er det bare formfaktoren som er helt lik fjorårsmodellen. Alt vesentlig er forbedret på 2020-modellen.

iMac-en har også Apples T2-prosessor, som sørger for bedre sikkerhet og krypterer data på SSD-en, lagrer passord, betalingsdata og passer på at programvare ikke korrumperer maskinen eller ytelsen.

2020-utgaven av iMac-en er så mye råere enn forrige generasjon, og utmerket verktøy til musikkproduksjon, video- og bilderedigering, eller bare som en felles maskin for hele familien. Foto: Apple

Mange utgaver å velge mellom

27-tommeren har Apple fremragende 5K-skjerm med P3-fargerom og True Tone som tilpasser seg lyset i rommet. Den kan også leveres med et annet frontglass, med en nanotekstur som er etset inn i glasset, og ikke lagt på, som gir en mattere overflate for de som vil ha minimalt med reflekser.

Innstegsmodellen er fysisk lik vårt testeksemplar, men har en 3.1 GHz sekskjerners prosessor, 256 GB SSD-lagring, og 4 GB Radeon Pro grafikkprosessor, og koster 7000 kr mindre.

Det finnes en 3.3 GHz-utgave med 512 GB SSD-lagring også, og man kan selv konfigurere en valgt maskin med enda kraftigere prosessor, bedre grafikkytelse og mer SSD-lagring.
De tre utgavene inklusivt vårt testeksemplar, har én betydelig ulempe: De leveres kun med 8 GB minne, hvilket er altfor lite for en hvilken som helst datamaskin, for ikke å snakke om en iMac til mellom 20.000 og 30.000 kr.

16 GB minne er et minimum, og skal man bruke iMac-en til tyngre oppgaver, som Final Cut Pro X, Cinema 4D og Photoshop, er 32 GB et minimum.

Man kan selvsagt legge til minne mer når man kjøper iMac-en, men minne bør man absolutt ikke kjøpe fra Apple. Selv om de sier at de tester maskinen i 72 timer først, og garanterer ytelsen og kvaliteten, er 7500 kr for 32 GB grovt.

Kjøp to 16 GB 2666 MHz DDR4-minnebrikker andre steder, og spar rundt 5000 kr, som man heller kan legge i en raskere prosessor, eller bedre grafikkytelse.

Cinema 4D er et av programmene som krever mye, blant annet mer minne, som iMac-en sårt trenger. Foto: Apple

Minnehastighet

Den 10-generasjonen Intel-prosessorer i 2020-modellene av iMac-ene, støtter opptil 2933 MHz minne, men Apple har valgt et hovedkort som støtter opptil 2666 Mhz, uvisst av hvilken grunn. Apple nektet også å kommentere grunnen til valget av lavere minnehastighet, da vi spurte dem for noen uker siden.

Merk at minne er det eneste man kan oppgradere selv i etterkant av kjøpet. Alt annet må konfigureres før man handler, etterpå er det for sent.

Slik gjør du det

Å oppgradere minnet er enkelt. Ta ut strømpluggen bak, stikk tuppen av en penn inn i åpningen ved kontakten, og ta ut dekselet som spretter opp. Sett inn minnekortene parvis med samme verdi (som vist på innsiden av dekselet), enten i spalte 1 og 3, eller 2 og 4, hvis du har to stykker, for best mulig paring av minnebrikkene. Sett tilbake lokket, plugg inn og slå på maskinen.


Testmaskinen

Vår iMac var den samme 27-tommeren med åttekjerners 3.8 GHz i7-prosessor, som man finner i butikkene, og på Apple Store. Den er utstyrt med magre 8 GB minne, 512 GB SSD-lagring, Radeon Pro 5500 XT grafikkprosessor med 8 GB minne, og Apples trådløse mus og tastatur.

Med det som utgangspunkt kan man konfigurere den med en 10-kjerners i9-prosessor på 3,6 GHz som tross lavere klokkefrekvens gir deg enda mer prosessorkraft. Glasset kan byttes ut med det matte nano-glasset mot et klekkelig påslag i prisen, den kan – men det må du ikke finne på å gjøre – leveres fra Apple med opptil 128 GB minne til en pris som dobler prisen på maskinen (!).

Den kan også leveres med opptil 8 TB med SSD-lagring, og den nevnte Radeon Pro 5700 XT grafikkprosessoren, men her må man vurdere hva man egentlig har behov for. De fleste klarer seg med standard grafikkprosessor, eller Radeon Pro 5700 med 8 GB minne.
Nettilkobling

Maskinen kan også utstyres med 10 Gb Ethernet, som gir raskere kablet overføring mellom maskiner i f.eks. en bedrift, men for de fleste som vil bruke iMac-en koblet opp med Wifi, er det ikke noe å betale ekstra for.

5K-skjerm

Den 27-tommer store LED-belyste IPS-skjermen kjenner vi fra før. Den trenger knapt å kalibreres og støtter P3-fargerom, med større fargespekter enn RGB, og har Apples True Tone-teknologi som tilpasser lysstyrken og hvitbalansen til omgivelsene.
Ekstern skjermer

Som alle nyere Mac-er, kan man koble en iPad trådløst til og bruke den som ekstern skjerm med Apples Side Bar. Man kan også koble til en ekstern 5K- eller 6K-skjerm, to stykker hvis man har valgt et av Radeon Pro 5700 grafikkalternativene, eller to 4K-skjermer i enten UHD- eller DCI-oppløsning. Greit å vite for de som driver mye med videoredigering.

Retina-skjermen med 5K-oppløsning, 500 nits og P3 fargerom, er meget godt egnet til fotografer og videoproduksjon, etter vår mening. Foto: Apple

Tilkoblinger

På baksiden finner man fire USB-A-kontakter og to USB-C-kontakter, som har støtte for Thunderbolt 3 og opptil 40 Gbps overføringshastighet. Det er de to siste som brukes når man kobler til en ekstern skjerm, med HDMI, DVI eller VGA.

To høyttalere på innsiden gir stereolyd fra spaltene på undersiden, og maskinen har tre mikrofoner og et HD-kamera integrert på fronten. Hodetelefoner eller eksterne høyttalere kan kobles til fra 3,5 mm utgangen på baksiden, og ved siden av den, er det en kortleser for SD-kort.

Raskere enn noensinne

Siden vi ikke testet den forrige generasjonen iMac, støtter vi oss på tidligere tester, og testen av iMac Pro fra 2019. Den var forresten utstyrt med en 3.2 GHz åttekjerners Intel Xeon W med Turbo Boost opptil 4,2 GHz, 32 GB 2666 MHz DDR4, en Radeon Pro Vega 56 grafikkprosessor med 8 GB minne, og en 1TB SSD.

Den gang kostet den nesten det dobbelte av hva vår testmaskin koster her, og den gang satte den ytelsesrekord i våre tester.

Nå, drøyt to år senere, ser vi at en sammenligning av testresultatene i Geekbench 4, viser at bildet ikke er så opplagt som man skulle tro.

Single-Core – Multi-Core
iMac 27’’’ 2020: 6242 – 32467
iMac Pro 2018: 4917 – 30571


Den nye iMac-generasjonen med 3.8 GHz i7-prosessor scorer merkbart høyere både på én-og flerkjerne-oppgaver, og den banker ikke uventet Apples godt spesifiserte 16’’ Macbook Pro i Geekbench 5:

Single-Core – Multi-Core
iMac 27’’’ 2020: 1261 – 7479
MBP16 2019: 1133 – 7240

Tallene viser at iMac-en er en veritabel kraftpakke hva prosessorkraft angår, og det til halve prisen av en iMac Pro, men at den nyere 16‘’ MacBook Pro med åttekjerners i9-prosessor, 8 GB Radeon Pro 5500M og 32 GB minne, ikke ligger mye tilbake for iMac-en.

Tester vi ytelsen i Cinebench R20, scorer 16-tommeren 3582 punkter, mens iMac-en rykker ifra med en score på 4926, som også er bedre enn iMac Pro på 3770.

Grafikktesten i Basemark GPU ga en score på 4132 og en snitthastighet på skjermen på 41 fps, mot 67 fps på iMac Pro, som viser at Pro-modellens kraftigere grafikkprosessor gir den et fortrinn på grafikkytelse.

Avspilling av en video i MP4 HEVC og 4K DCI-oppløsning og 2,55 GB, tok over halvparten av maskinens minnekapasitet, og viste hvorfor vi mener at Apple leverer maskinen med alt for lite minne. Postprosessering i Final Cut, eller batch-prosessering i Photoshop, vil få maskinen i kne ganske raskt med bare 8 GB minne til rådighet.

Konklusjon

Apple siste generasjon iMac med det klassiske unibody-designet, har aldri vært et bedre valg enn nå. Til halve prisen av en iMac Pro, får man bedre ytelse på nesten alt man kan finne på, hvis man vel og merke har lagt inn mye mer minne, og spesielt om man har oppgradert grafikkprosessoren under bestillingen av iMac-en. Det er en maskin som kan leve lenge, fordi ytelsen er så god at det ikke gir mening å sitte på gjerdet å vente på neste generasjon. Som kan bli Apples første iMac med ny design siden 2009, og den først med Apple Silicon, deres egen prosessorarkitektur.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!