TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony FE 12-24mm f2.8 GM

Superskarp zoom for Sony fullformat

Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.

forfatter
Publisert 07.01.21 - 06:10
Karakter
Sony FE 12-24mm f2.8 GM
L&B mener
Solid bygget med værtetting. Svært god optisk ytelse for en 12-24mm, med meget god lysstyrke på alle brennvidder.
Koster mye, tar kun tilpassede innstikksilter. Har ikke blenderring.
Spesifikasjoner
 • Type: Vidvinkelzoom
 • Lysstyrke: f2.8
 • Bildestabilisator: Nei
 • Nærgrense: 28 cm
 • Filterdiameter: Innstikk
 • Linseelementer: Totalt 17, 14 grupper
 • Mål/vekt: Ø 98 mm, 137 mm, 847 gram
 • Annet. Solblender, værtetting
 • For: Sony FE
 • Web: sony.no

En kompleks konstruksjon er grunnen til at vidvinkelzoomer kan koste mye penger. Ofte mer enn en telezoom, særlig hvis de har god lysstyrke, som Sonys FE 12-24mm f2.8 GM.

Den dekker ultrabrede 122 graders bildefelt i den ene enden, og 84 grader i den andre, hele tiden med opptil f2.8 i lysstyrke. Det i seg selv er kostbart å få til, men legger man til den komplekse konstruksjonen som må til får at objektivet skal oppføre seg optimalt på alle brennvidder, fyker prisen i været.

Sony-zoomen koster mer enn de fleste bruker på et kamera, men for mange vil utlegget betale seg i bildekvaliteten objektivet leverer.

Som mange vet, har en vidvinkel ofte synlige problemer med lystap i hjørner, kraftig tønneformet fortegning og fallende hjørneskarphet.

Mye av dette kan rettes på med en objektivprofil i f.eks Photoshop eller Capture One, men det aller beste er at objektivet er så godt korrigert på alle brennvidder og blendere, at man slipper å fikse det i etterbehandling.

12-24mm zoom gir utmerket rekkevidde for landskap og arkitektur. Foto. Lasse Svendsen

Dét er definitivt denne vidvinkelzoomen, som optisk sett er den beste vi har testet. Sony lager enn annen 12-24mm også, med f4 i lysstyrke, men den har ingenting annet til felles med denne, enn brennviddeområdet og antallet linseelementer.

17 elementer fordelt på tre grupper, med tre av Sonys XA Extreme* asfæriske elementer i kombinasjon med to Super ED** og tre ‘vanlige’ ED-elementer, og et normalt asfærisk element, og den komplekse slipingen av alle elementene, er både tidkrevende og kostandskrevende.

Omfattende antirefleksbehandling med Sonys Nano AR II-belegg, skal dempe refleksjoner og gjenskinn, og det store frontelementet har et fluorbelegg som gjør det enklere å tørke bort dråper eller fingermerker.

Filtre må klippes til filterholderen bak.
Foto. Lasse Svendsen

Det må hele fire XD-motorer til for å fokusere de to gruppene med fokuselementer i objektivet. Som er værtettet og tilpasset Sonys fullformatkameraer i alpha-serien. Ni buede blenderlameller skal gi helt sirkulære blenderåpninger, som viser seg i jevnere tegning av bokeh – uskarpe områder.

Zoomen leveres med en solblender og et tilpasset objektivdeksel, og som man kan se av bildene, har det ikke filtergjenger foran. Istedet bruker man innstikksfilter som settes i den bakre filterholderen.

Objektivet har ingen egen blendering for blenderverdier fra f4 til 22, det må gjøres med innstillingshjul på kameraet, men det har ellers en bryter for autofokus eller manuellfokus, og en programmerbar funksjonsknapp på siden.

Superb skarphet på alle blendere

Det nesten kilotunge Sony-objektiver, er utmerket til landskap, bymiljøer og arkitektur, men godt egnet også til nordlys-fotografering, med sin store blenderåpning anvendelige brennviddeområde.

Men det er også egnet til video. Autofokusen er stillegående, og det har minimalt med fokuspusting som man ikke vil ha på opptakene, og bruker man Super 35-format (APS-C), øker brennviddene til 18 og 36mm.

Med en nærgrense på 28 cm, kan man skape noen ganske spektakulære bilder med vidvinkelperspektiv, og forbausende nok, er skarpheten også her meget god.

Bryter for autofokus eller manuellfokus, og programmerbar funksjonsknapp.
Foto. Lasse Svendsen

For zoomen er så godt korrigert at fortegningen er akseptabel selv på 12mm, den er selvsagt enda lavere på 24mm, men det er mer oppsiktsvekkende at den ikke er verre på full blender og 12mm. Mellom 12 og 18mm er det noe tønneformet fortegning, som avtar med brennvidden og forsvinner ved 24mm brennvidde.

På et Sony a7r IV er skarpheten er god over store deler av brennviddeområdet, og selv om den er bedre mellom 18-24mm og på f4 – og aller best mellom f5,6 og f11, er den langt jevnere enn fryktet helt ut i hjørnene også på f2.8. Det er først når man passerer f16 at diffraksjon slår inn og skarpheten faller.

Det er moderat med kromatisk feilbrytning her og lite coma-feil og sfærisk aberrasjon å spore. Som alle objektiver med så bredt frontelement, kan det være følsomt for strølys, så prøv litt ulike bildevinkler dersom man fotograferer med sterkt sollys inn fra siden.

Konklusjon

Sony FE 12-24mm f2.8 GM er en kostbar vidvinkelzoom som neppe får et bredt publikum. Men de som tar seg råd, vil få et nær perfekt korrigert objektiv med teknisk ytelse som slett ikke er vanlig. Det meget solide objektivet, er ikke større eller tyngre, enn at det er ypperlig å ha med ut i naturen, men det er like hjemme i byen eller på reiser. Selv om prisen kan virke avskrekkende – en Sony FE 12-24mm f4 koster det halve – er vidvinkelzoomen så god at de som bare er fornøyd med det beste, nok betaler det det koster for å få den beste bildekvaliteten.

* Ekstremt asfærisk med 0,01 mikrometer overflateavvik.
** Ekstra lav brytningsindeks reduserer kromatisk aberrasjon.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend