Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Sony Cyber-Shot HX400V

Søkklastet superzoomer

Et kamera så full av kompromisser kan ikke lykkes med alt, men trenger du 50 x zoom er Sonys toppmodell, verdt å vurdere.
Lyd & Bilde mener
Høy oppløsning og skarp optikk gir fin bildekvalitet under de fleste forhold. God brukervennlighet og zoom- og fokusring trekker også opp.
Mye bildestøy og fallende skarphet på lange brennvidder, viser så alt for tydelig hvilke kompromisser man må godta i et ultrazoomkamera.
Spesifikasjoner
 • Type Ultrazoomkamera med 20 Mp 1/2,3” bildebrikke
 • Optikk  50 x zoom 24-1200mm f2,8-6,3
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Wifi, NFC, GPS, vippbar skjerm, 10 bilder/s
 • Bildeformater JPEG, AVCHD/MPEG4
 • Følsomhet ISO 80 – 3200 (12800)
 • Serieopptak bps 10
 • Video fps 1920 x 1080/50p fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker Elektronisk
 • Blits Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 300 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 130 x 93 x 103
 • Vekt gram 660 m batteri

På papiret ser 50 x zoom forlokkende ut. For da dekker man over et vanvittig stort område. Fra bred vidvinkel for landskap, til ekstrem zoom så kraftig at erfarne spioner ville siklet og sitret av glede. Med så mye zoom parkerer man andre kameraer fullstendig. Det finnes 30 og 40 x zoom, men bare 50 x zoom dekker et område fra 24 til 1200mm brennvidde.

Som en illustrasjon på hvor lang rekkevidde det faktisk er, kan man tenke seg et bilde tatt av en gruppe mennesker på 100 meters avstand med 24mm vidvinkel. Zoomer man inn til 1200mm, kan man ta bilde av øyet til en av dem. Men det er ikke sikkert bildet vil bli skarpt.

Grunnen til det er enkel. På 1200mm blir avstanden så stor at det nesten er umulig å holde kameraet stødig nok til at bildet blir skarpt. Det tilsvarer omtrent å prøve å tegne en perfekt sirkel med en blyant festet til et kosteskaft.

Nødvendig bildestabilisator
Med så store problemer med å holde kameraet stødig, når motivet er langt unna, trenger kameraet en effektiv bildestabilisator. I HX400V har Sony derfor valgt optisk bildestabilisator, men kameraet har en lang rekke funksjoner i tillegg.

Elektronisk søker er vanlig på kameraer som dette, men denne er dessverre trang, lavoppløst, tidvis med mye støy og heller ikke særlig skarp. Flytter man blikket rundt på kameraet, finner man vippbar skjerm, men ikke pekeskjerm – og en multifunksjons blitssko.

Annonse

HX400_top_noGPS-5022

Trådløst er det også, med Wifi for overføring av bilder og NFC for enkel oppkobling. Det kan skyte video i full 1080 HD-kvalitet opp til 50p og 28 Mbps hastighet, for jevnere filmvisning uten hakking. Det hører også til de av Sonys nye kameraer som man kan laste ned apper til, for å utvide funksjonaliteten på kameraet, og det har GPS-tagging av bilder.

Annonse

Kameraet er relativt lett, ligger godt i hånden, og er kjapt og enkelt å bruke. En større søker og pekeskjerm, ville gjort HX400V enda bedre, og mens vi er i gang: Større buffer og raskere følgefokus, slik at det blir lettere å ta seriebilder med autofokus mellom hvert bilde. Det fungerer dårlig på kameraet, som slett ikke er noe actionkamera, med 10 bps og en buffer på maks 10 bilder…

På plussiden har Sony-kameraet en praktisk fokus- og zoomring rundt objektivet, som øker brukervennligheten.

Bildekvalitet
Sony-kameraets Zeiss-zoom er forbausende skarptegnende, godt hjulpet av 20 Mp oppløsning. Det gir god detaljgjengivelse på lav ISO-følsomhet, og skarpheten er bra også i hjørner, men den faller markant når man zoomer inn over 300mm. På 1200mm er den moderat, og da dukker et annet problem opp.

oppsl_HX400_right_noGPS-7921

Fargegjengivelsen og bildedynamikken er synlig bedre enn på Olympus SP-100EE. Det samme er støydempingen som ikke er så aggressiv her, og gir fullt brukbare bilder på 1600 og dels 3200 ISO. Noe som gir deg akseptabel bildekvalitet på bilder tatt innendørs i lite lys. Men bildekvaliteten ligger langt unna Sonys RX10 (9.500 kr) med en 28-200mm zoom f2,8.

Konklusjon
Sony HX400V og Olympus SP-100EE, viser at ultrazoomkameraene er fulle av kompromisser, og man må ofre mye for å få så ekstrem zoom. Bildekvaliteten lider under kombinasjonen av liten bildebrikke (1/23”) og kompleks optikk. HX400V leverer fullt brukbare bilder under de fleste forhold, men vårt råd er å velge et kamera med mindre zoom, gjerne i kombinasjon med en større bildebrikke. Det gir bedre kvalitet enn disse kameraene er i stand til å levere.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.