TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony Cyber-Shot HX400V

Søkklastet superzoomer

Et kamera så full av kompromisser kan ikke lykkes med alt, men trenger du 50 x zoom er Sonys toppmodell, verdt å vurdere.

forfatter
Publisert 13.08.14 - 14:58
L&B mener
Høy oppløsning og skarp optikk gir fin bildekvalitet under de fleste forhold. God brukervennlighet og zoom- og fokusring trekker også opp.
Mye bildestøy og fallende skarphet på lange brennvidder, viser så alt for tydelig hvilke kompromisser man må godta i et ultrazoomkamera.
Spesifikasjoner
 • Type Ultrazoomkamera med 20 Mp 1/2,3” bildebrikke
 • Optikk  50 x zoom 24-1200mm f2,8-6,3
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Wifi, NFC, GPS, vippbar skjerm, 10 bilder/s
 • Bildeformater JPEG, AVCHD/MPEG4
 • Følsomhet ISO 80 – 3200 (12800)
 • Serieopptak bps 10
 • Video fps 1920 x 1080/50p fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker Elektronisk
 • Blits Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 300 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 130 x 93 x 103
 • Vekt gram 660 m batteri

På papiret ser 50 x zoom forlokkende ut. For da dekker man over et vanvittig stort område. Fra bred vidvinkel for landskap, til ekstrem zoom så kraftig at erfarne spioner ville siklet og sitret av glede. Med så mye zoom parkerer man andre kameraer fullstendig. Det finnes 30 og 40 x zoom, men bare 50 x zoom dekker et område fra 24 til 1200mm brennvidde.

Som en illustrasjon på hvor lang rekkevidde det faktisk er, kan man tenke seg et bilde tatt av en gruppe mennesker på 100 meters avstand med 24mm vidvinkel. Zoomer man inn til 1200mm, kan man ta bilde av øyet til en av dem. Men det er ikke sikkert bildet vil bli skarpt.

Grunnen til det er enkel. På 1200mm blir avstanden så stor at det nesten er umulig å holde kameraet stødig nok til at bildet blir skarpt. Det tilsvarer omtrent å prøve å tegne en perfekt sirkel med en blyant festet til et kosteskaft.

Nødvendig bildestabilisator
Med så store problemer med å holde kameraet stødig, når motivet er langt unna, trenger kameraet en effektiv bildestabilisator. I HX400V har Sony derfor valgt optisk bildestabilisator, men kameraet har en lang rekke funksjoner i tillegg.

Elektronisk søker er vanlig på kameraer som dette, men denne er dessverre trang, lavoppløst, tidvis med mye støy og heller ikke særlig skarp. Flytter man blikket rundt på kameraet, finner man vippbar skjerm, men ikke pekeskjerm – og en multifunksjons blitssko.

HX400_top_noGPS-5022

Trådløst er det også, med Wifi for overføring av bilder og NFC for enkel oppkobling. Det kan skyte video i full 1080 HD-kvalitet opp til 50p og 28 Mbps hastighet, for jevnere filmvisning uten hakking. Det hører også til de av Sonys nye kameraer som man kan laste ned apper til, for å utvide funksjonaliteten på kameraet, og det har GPS-tagging av bilder.

Kameraet er relativt lett, ligger godt i hånden, og er kjapt og enkelt å bruke. En større søker og pekeskjerm, ville gjort HX400V enda bedre, og mens vi er i gang: Større buffer og raskere følgefokus, slik at det blir lettere å ta seriebilder med autofokus mellom hvert bilde. Det fungerer dårlig på kameraet, som slett ikke er noe actionkamera, med 10 bps og en buffer på maks 10 bilder…

På plussiden har Sony-kameraet en praktisk fokus- og zoomring rundt objektivet, som øker brukervennligheten.

Bildekvalitet
Sony-kameraets Zeiss-zoom er forbausende skarptegnende, godt hjulpet av 20 Mp oppløsning. Det gir god detaljgjengivelse på lav ISO-følsomhet, og skarpheten er bra også i hjørner, men den faller markant når man zoomer inn over 300mm. På 1200mm er den moderat, og da dukker et annet problem opp.

oppsl_HX400_right_noGPS-7921

Fargegjengivelsen og bildedynamikken er synlig bedre enn på Olympus SP-100EE. Det samme er støydempingen som ikke er så aggressiv her, og gir fullt brukbare bilder på 1600 og dels 3200 ISO. Noe som gir deg akseptabel bildekvalitet på bilder tatt innendørs i lite lys. Men bildekvaliteten ligger langt unna Sonys RX10 (9.500 kr) med en 28-200mm zoom f2,8.

Konklusjon
Sony HX400V og Olympus SP-100EE, viser at ultrazoomkameraene er fulle av kompromisser, og man må ofre mye for å få så ekstrem zoom. Bildekvaliteten lider under kombinasjonen av liten bildebrikke (1/23”) og kompleks optikk. HX400V leverer fullt brukbare bilder under de fleste forhold, men vårt råd er å velge et kamera med mindre zoom, gjerne i kombinasjon med en større bildebrikke. Det gir bedre kvalitet enn disse kameraene er i stand til å levere.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend