Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix GM5

Kul kompakt i søkelyset

Nå har Panasonic oppdatert et av de kuleste systemkameraene, og forbedret brukervennligheten.

Skrevet av / 03.02.15 - 00:01
Panasonic Lumix GM5
Lasse Svendsen

Det er ikke til å legge skjul på at det lille Lumix GM1 var et av fjorårets kuleste kameraer. Med utskiftbar optikk og super bildekvalitet i et lommevennlig format, ble det raskt en anmelderfavoritt.

Kameraet var raskt og brukervennlig, og strengt tatt var det bare batteritiden vi trakk mest for, i testen fra januar 2014. Nå er det oppdatert på flere punkter, og kalles Lumix GM5. Dessverre har det ikke fått noe bedre batteritid, og prisen har gjort et hopp til 9.000 kr. Det gjør ikke GM5 til det samme anbefalte kjøpet som forgjengeren GM1, som du kan finne i butikkene til 5.000 kr.

Men da går du glipp av en fin liten elektronisk søker, som er innmari praktisk ikke bare i sollys – når pekeskjermen blir vanskelig å se, men også når man fokuserer manuelt, eller trenger et mer stabilt grep om kameraet.

Her får man også fokusmarkering (peaking) og bilde i bilde med forstørrelse, som viser hvor bildet er skarpt når man fokuserer manuelt, innebygget blitssko (en bitteliten avtakbar blits følger med), Wifi for trådløs fjernstyring og overføring.

Skuddtakten er 5,8 bilder/s, og kameraet er også kjapt i bruk. Fokusen er kjapp i alt unntatt veldig lite lys, og et lite klikkbart innstillingshjul på baksiden har gjort det raskere å endre på en innstilling.

Men det er fremdeles så lite at det går ned i lommen. Den medfølgende 12-32mm zoomen er så slank og lett, at på en GM5 blir ikke størrelsen verre enn at kameraet går ned i jakkelommen. Dermed er det et perfekt kamera å ha med hele tiden. Legg til en kompakt 14mm f2,8 vidvinkel, Panasonics fine og lyssterke 20mm f1.7, eller det nye 35-100mm f4-5,6, og man har alt man trenger i et kamera som tar mye mindre plass i vesken enn et Canon EOS 100D.

 

panasonic-lumic-gm5-bak
På Lumix GM5 kan du ta bilder bare med en lett berøring på pekeskjermen.

 

Bildekvalitet
Panasonic har ikke gjort noe synlig fremskritt på bildekvalitet, og sammenlignet med Lumix LX100 eller Olympus OMD EM10, ligger det litt etter på fargegjengivelse og skarphet på høy ISO-følsomhet. GM5 leverer krystallklar detaljoppløsning opp til 3200 ISO, men detaljer viskes gradvis ut og bildestøyen øker mye over 6400 ISO. Best er det mellom 100 og 1600 ISO, hvor særlig råfilene knapt trenger etterbehandling utover vanlig korrigering.

Fargegjengivelsen er strøken på lave ISO-verdier, og den optiske ytelsen til den medfølgende 12-32mm zoomen er svært høye. Det er relativt lite fortegning på vidvinkel, og bare neglisjerbart tap av skarphet i hjørnene på full blenderåpning. Lumix-objektivet står ikke noe tilbake for kitzoomene til Sony, Canon eller Nikon. Tvert i mot. Skal man bruke kameraet til kjapp blinkskuddfotografering, er det best å stille det inn på intelligent auto. Da styrer kameraet alt for deg, og bildekvaliteten blir forbausende bra i de fleste situasjoner. Resten av tiden gir kameraet deg full kontroll over alle viktige, og mindre viktige innstillinger. Slik kan du når som helst stille kameraet til det som måtte passe situasjonen best.

 

Morsomt kamera
Den innebyggede søkeren er ikke like stor og skarp, som i Lumix GX7 eller LX100, men den har gjort det enda morsommere å bruke kameraet. Dessuten er den av og til helt nødvendig. Den innebyggede blitsen i GM1 er erstattet med en blitssko og en separat blits, til ulempe for noen – og fordel for andre, men uansett er det ikke til å komme fra at GM5 er et supert kamera for de som vil ha et lite og lett et, med god bildekvalitet. Bare så synd at prisen måtte så mye opp.

Lyd & Bilde mener

Det lille systemkameraet leverer svært høy bildekvalitet og får plass i lommen. Med pekeskjerm og elektronisk søker er det forbausende enkelt å bruke. Beskjeden batteritid, liten søker og høy pris hindrer toppscore for Panasonics kuleste systemkamera.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top