test: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 IS Pro

Påkostet reisezoom

Her er en gjennomført god zoom med alle egenskapene man trenger, og ytelse som forsvarer prisen.

Oktober 2016
Olympus M. Zuiko ED 12-100mm f4 Pro

Lyd & Bilde mener

Svært godt korrigert optikk med meget jevn og høy skarphet, lav fortegning og frost- og værsikret mekanikk. Innebygget stabilisator.
Femsifret pris og bare moderat lysstyrke på kortere brennvidder.
Type:. 12-100mm zoom (tilsv. 24-200)
Lysstyrke: f4.0
Nærgrense: 15 cm
Filterdiameter: 72 mm
Linseelementer: 17
Mål: 117 x ø76 mm
Vekt: 561 gram
Annet: Solblender, manuell fokus, værtettet, optisk bildestabilisator

For:
Olympus og Panasonic Micro Four Thirds

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12990 kr

Mens mange kan klare seg med bare en zoom, er det ofte en begrensning hvis man trenger noe mer mer rekkevidde. Da velger de fleste en såkalt telezoom. Zoom som gir mer brennvidde i den lange enden. Den som trekker motivet nærmere.

Som regel følger det med noen ulemper. Man sitter plutselig med to zoomer, kanskje er ingen av dem særlig lyssterke, og er man på reise kan det være upraktisk med mer å dra på.

Der kommer reisezoomen inn. Ofte kjennetegnet ved at den gir stor rekkevidde, slik at man får bred vidvinkel og skikkelig tele i ett og samme objektiv. Alt på ett sted, betyr selvsagt kompromisser. Den optiske konstruksjonen blir kompleks, lysstyrken varierende og dersom man samtidig ønsker skarp bildekvalitet: Høy pris.

Det finnes gode alternativer til lavere pris. Canon-kameraer kan bruke EF-S 18-200, eller tilsvarende fra Sigma, for ikke å glemme Tamron 18-270mm og 18-250mm. De to sistnevnte kan også brukes på Nikon, og Nikon-brukere har i tillegg både en Nikkor 18-200 og en Nikkor 18-300mm å velge mellom.
Felles for dem alle, er moderat og varierende lysstyrke, størrelsen, vekten og varierende optisk ytelse. Sånn blir det når kompromisser må inngås for å holde et moderat prisnivå.

Olympus-eiere har også kunnet utvide med tilsvarende zoomer (14-140mm f4-5.6), men nå kan de (og Panasonic Lumix-eiere) oppgradere til en mer lyssterk, værtettet og solid bygget reisezoom, med optisk bildestabilisator inkludert.

Les testen av Olympus PEN-F her

(Foto: Produsenten) En så kompleks konstruksjon blir ikke billig, når den skal ha stor rekkevidde, værtetting og mekanisk stabilitet.
(Foto: Produsenten) En så kompleks konstruksjon blir ikke billig, når den skal ha stor rekkevidde, værtetting og mekanisk stabilitet.

Allround

Den nye M.Zuiko ED 12-100mm med lysstyrke f4, dekker et brennviddeområde tilsvarende 24-200mm (84-12 graders bildevinkel). I praksis betyr det at zoomen dekker alt fra landskap til sport, og med stillegående autofokus er den også egnet til video. Sammenlign det med en normal 14-42mm zoom, som dekker 75-29 graders bildevinkel, så skjønner man at ED 12-100 er et langt mer anvendelig objektiv.

Værtettet og anvendelig

Det er også mye dyrere, men så hører det til Olympus pro-serie med sju værtettede, frostsikrede og solide objektiver for tøff bruk. Det er også et komplekst objektiv, med hele 17 linselementer fordelt på 11 grupper, hvorav tre av dem er asfæriske. Fem er såkalte ED-elementer og to av dem Super HR, som betyr at objektivet kompenserer for avvikende lysspredning, kromatisk avvik og skal gi jevnere skarphet.

I tillegg har det integrert optisk bildestabilisator (kan slås av), som sammen med et Olympus OMD EM1 mk II med innebygget stabilisator, gir opp til 6,5 trinns kompensering. Altså kan man få relativt skarpe bilder ned til 6,5 trinn lavere lukkertid. Som er ny rekord for en ojektiv-kamera-kombinasjon.

Noen vil sikkert rynke på nesen av maks blender på f4, men de som ønsker portretter med smal dybdeskarphet, kan vri zoomen til 100 og blenderen til 4. Da er skarphetsdybden mer en smal nok til portretter, eller hva man en fotograferer med ønke om duse bakgrunner. Ulempen med f4, er at objektivet ikke slipper inn like mye lys som blender 2,8 eller f2 for den del.

Fysisk

Den mekaniske konstruksjonen oppleves som tillitvekkende nok i massevis. Man kan skifte umiddelbart til manuellfokus ved å trekke ned fokusringen, og på siden sitter en programmerbar funksjonsknapp. Objektivet er ikke særlig stort og stikker omlag 10 cm ut fra kameraet, men lengden dobles når man zoomer til korteste brennvidde. Makroegenskapene er svært gode med en nærgrense på 15 cm, og man kan flytte objektivet så nært som 15 mm fra frontelementet på 12mm brennvidde.

Vignettering og skarphet

Tillitvekkende er et dekkende begrep også for bildekvaliteten. Ofte er det slik at skarpheten varierer veldig med brennvidden, diffraksjon oppstår fort på lange brennvidder, og vignettering på korte. Men her har Olympus lyktes godt med å redusere ulempene med en zoom av denne typen.

Objektivets høye pris kan forsvares med den optiske ytelsen, som er meget høy på alle brennviddder, egentlig. Jeg var bekymret vignettering og myk hjørneskarphet på vidvinkel, men den er bare moderat på blender 4, og så og si borte på blender 5,6.

Moderat linjefortegning og vignettering, her utsnitt fra venstre hjørne på 24mm f4.
Moderat linjefortegning og vignettering, her utsnitt fra venstre hjørne på 24mm f4.

Linjefortegningen er tønneformet, men moderat nok til jeg bare ser den på testplansjen. På 50mm brennvidde (100mm) er skarpheten enda jevnere ut i kanten, også på blender 4, og fortegningen er så og si borte. I enden – på 100mm (200mm), faller skarpheten litt, men den blir aldri myktegnedne. Meget bra for en zoom av dette slaget.

Kromatisk feilbrytning er godt korrigert, diffraksjonen er lav og det er knapt synlig astigmatiske – om i det hele tatt, noe som vitner om et objektiv som ikke bare er konstruert for krevende fotografer, men et påkostet optisk design hvor kompromissene er få.

Selv på 100mm og f4, er skarpheten meget høy, her fra sentrum av bildeflaten.
Selv på 100mm og f4, er skarpheten meget høy, her fra sentrum av bildeflaten.

Vår mening

Selv med prisen med i regnestykket, er Olympus 12-100mm f4, verdt pengene og vel så det. Fordi den optiske kvaliteten, den mekaniske kvaliteten ikke minst, og den tekniske kvaliteten bildene får er av høyeste klasse. Det er mer enn godt nok til at mange fotografer trygt kan legge igjen de andre objektivene, og dra på oppdrag, reportasje eller ferie, med bare ett objektiv i bagasjen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.