Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Nikon AF-S Nikkor 20mm f1,8G ED

Ekstrem Nikon-vidvinkel

Nikons nyeste vidvinkel løser et par av problemene man vanligvis forbinder med dem.

Skrevet av / 22.02.15 - 00:01
Nikon AF-S Nikkor 20mm f1,8G ED
Lasse Svendsen

Egentlig er det rart at det tok Nikon så langt tid å lage en lyssterk vidvinkel til deres fullformatkameraer. De lager de fleste objektivene selv, og har lengre erfaring enn de fleste med å konstruere kvalitetsoptikk.

Den kompakte Nikkor AF 20mm med lysstyrke 2,8 passer ikke til fullformatkameraene D610, D750, D810 og så videre, så alternativene har vært andre objektiver. Som enten er mye dyrere, større, eller dekker en smalere bildevinkel enn de 94 gradene en 20mm vidvinkel gjør.

Men nå er endelig en ny AF-S 20mm med lysstyrke f1,8 tilgjengelig, også for fullformatkameraene (FX-sensor), men som også kan brukes på Nikon D7100, D5300 og så videre med APS-C-format (CX-sensor).

Det nye vidvinkelobjektivet dekker altså en bredere bildevinkel enn Nikons AF-S 28 og 24mm, og det kan være forskjellen på om du får med deg hele bygget, eller fjellene på begge sidene i motivet.

Men det er en hake med så kraftig vidvinkel. Fortegningen kan bli markant, og rette linjer fremstår som fine buer, i en tønneform. Lys- og skarphetstapet i hjørnene er også et velkjent fenomen på ekstrem vidvinkel, og uhumskheter som strølys og refleksjoner er ofte synlige på billige vidvinkelkonstruksjoner.

 

Nikkor 20mm f5_6 BW uncorrected
Selv på kort avstand, kan man få fine effekter med så bred vidvinkel.

 

 

Strålende skarp
Derfor er det gledelig å kunne fortelle at Nikon-objektivet har vært verdt å vente på. Det er velbygget, men ikke værtettet, og kompakt nok til at det ikke tynger ned et fullformatkamera. Noen bildestabilisator finnes ikke, men er sjelden nødvendig på et objektiv med så mye bildevinkel.

Autofokusen er kjapp og presis, men det er den optiske ytelsen som er forbløffende. Råfiler fra Nikon D750 viste at objektivet har moderat fortegning og synlig vignettering (lysstap) i hjørnene, fra blender 1,8 til f4. Det korrigeres delvis i jpeg-filene, og kan dempes markant med objektivprofilen aktivert i for eksempel Lightroom eller Photoshop.

Men allerede fra blender 2,8 er det lett å se at Nikon har jobbet lenge med objektivets ytelse. Skarpheten er svært høy i sentrum og jevn også ut i hjørnene. Det er forsvinnende lite kromatisk feilbrytning, og kontrasten er meget jevn på stort sett alle blendere. Selv om objektivet ble testet på D750 med fullformat bildebrikke, er det liten tvil om at problemet med vignettering blir mindre synlig, på et objektiv med mindre bildebrikke.

Nikon-fotografer som trenger en lyssterk vidvinkel, kan trygt kjøpe AF-S Nikkor 20mm f1,8. Det er ikke billig, men den høye optiske ytelsen forsvarer prisen, særlig for fotografer som bruker denne brennvidden ofte. Da er Nikon-objektivet et selvsagt valg.

 

Nikkor 20mm f8 uncorrected from nef
Det er lettere å få med hele fjorden, når man har 94 graders bildevinkel til rådighet.

 

Lyd & Bilde mener

Svært jevn skarphet og moderat fortegning, i et objektiv som egner seg like godt til landskap som arkitektur, og reportasjefoto. Det mangler værtetting og vignetteringen må alltid korrigeres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Scroll to Top