Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f2.8-4

Sylskarp vidvinkelzoom

En vidvinkelzoom behøver ikke være et dårlig kompromiss.

Skrevet av / 28.09.17 - 11:20
Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f2.8-4
Lasse Svendsen

Fotografer som trenger en vidvinkel til landskap, arkitektur eller reiser og reportasjer, velger gjerne en vidvinkelzoom. Det er mer praktisk med ett objektiv som dekker flere brennvidder, enn to-tre objektiver med faste brennvidder.

Unntaket er kanskje hvis man absolutt må ha en vidvinkel med svært høy lysstyrke, typisk mer enn f2.

En av utfordringene med vidvinkelzoomer har vært at de har varierende ytelse på varierende brennvidder. Særlig på full blender, hvor fortegning og vignettering kan se grufullt ut på største blenderåpning.

Panasonic, eller korrekt sagt Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm, er et av de bedre på akkurat de områdene. Det er ikke perfekt, men det finnes ikke noen perfekt vidvinkelzoom, men det er meget bra på det aller viktigste.

Zoomen er middels stor, og har akseptabel lysstyrke fra f2.8 til f4, og dekker bildevinkler fra 16 til 36mm. Når den er montert på et Panasonic eller Olympus mFT-kamera. I praksis betyr det at objektivet er perfekt til de nevnte oppgavene, og med værtetting, frostsikring og et solid hus i lettmetall, tåler det sannsynligvis mange års proffbruk.

Objektivet har ikke blenderring eller avstandskala, som noen av Panasonics objektiver er utstyrt med, men det leveres med en helt nødvendig solblender som behøves for å holde strølys borte.

Det mangler også optisk bildestabilisator og prisen er høy, men den optiske ytelsen er det ikke mye å utsette på. Det er ikke veldig følsomt for kromatisk feilbrytning og objektivet er merkbart bedre enn Panasonic Lumix G 7-14mm f4, og på høyde med Olympus 7-14mm f2.8 Pro optisk sett.

Fortegningen er moderat også på 8mm, og skarpheten er jevnt god på alle brennvidder. Det vil si, objektivet er sylskarpt på nesten alle blendere helt ut i kanten, bortsett fra på f22 og f2.8. Hvor skarpheten i hjørner er fallende. Kontrast og detaljgjengivelse er utmerket, og objektivet er i stand til å fremvise mikrodetaljer med frapperende skarphet.

Tegningen av defokuserte områder – bokeh – kunne vært mykere, men det er alt. Leica-zoomen er en kostbar, men vellykket konstruksjon med fremragende ytelse for en vidvinkelzoom i denne klassen.

picture1
<
>
(Foto: Produsenten)

Lyd & Bilde mener

Meget jevn skarphet, god kontrast og solid konstruksjon. Høy pris og fallende hjørneskarphet på største blender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Scroll to Top