TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Fujifilm X100T

Perfeksjonert entusiastkompakt

Klassisk utseende og oppdatert teknikk gjør Fuji-kameraet til et av de kuleste og beste kompaktene.

Av / 27.01.15 - 00:01
Fujifilm X100T

Lyd & Bilde mener

  • Strøken bildekvalitet og superb optisk ytelse, med større skjerm og mer praktisk hybridsøker, har gjort et av våre favorittkameraer enda bedre.
  • Moderat batteritid og du trenger adapter for å bruke filter og solblender.

Fem år etter at Fujifilm sjokkerte markedet med det kuleste kameraet vi hadde sett på lenge, er det på tide med en oppdatering av det stilige retrokameraet.

Det er ikke lenge siden de oppdaterte X100 til X100S, og ga kameraet betydelig raskere autofokus og full 1080p HD-video. Da ble det meste unntatt det fine 23mm f2 (tilsv. 35mm) – objektivet kraftig forbedret.

Kameraet fikk en forbedret hybrid søker, som kan veksle mellom optisk eller elektronisk søkerbilde på 2,36 megapiksler, en helt ny 16,3 Mp X-Trans II bildebrikke og den hybride autofokusen bruker både fase- og kontrastdetektering.

Nå kommer tredje utgave av kameraet. Kalt X100T, og med ytterligere forbedringer. Det samme klassiske designet, med det svært fine fastmonterte 23mm-objektivet (tils. 35mm brennvidde), er beholdt. Det er et fint allroundobjektiv til det aller meste, portretter i skulderhøyde eller miljøportretter, landskap, reportasje, reise, og det meste annet.

Det finnes også to objektivadaptere til objektivet. En vidvinkeladapter påmontert – WCL-X100 – som endrer brennvidden fra 35 til 28mm brennvidde, og en TCL-X100, som gir deg 50mm brennvidde.

Annonse

 

Fujifilm-X100T-03[1]
I X100T har Fuji endelig gitt oss blenderring med tredels trinn, og utvidet eksponeringskompensasjonen med ±3 trinn.

 

Ny søkerfunksjon
Kameraet har beholdt den klassiske betjeningen med lukkertidshjul på toppen og blenderring på objektivet. Men i X100T har blenderringen endelig fått tredels klikkstopp fra blender 2 til 16, og eksponeringskompensasjonen på toppen av kameraet – er utvidet til ±3 eksponeringstrinn.

Teknisk sett har ikke Fujifilms ingeniører gjort noen endringer på den 16,3 megapiksler store X-Trans II bildebrikken i APS-C-format. Den er fremdeles en av de beste sensorene i dette formatet, men krever en god råfilkonverter for at fotografen skal kunne utnytte den spesielle bildebrikkens uortodokse plassering av fotosensorer.

 

fuji_hybrid_evf_explained
Fra Fujis egen illustrasjon av den nye søkervisningen, med pop-up-bilde til høyre.

 

 

Kameraets store optiske hybridsøker har fått større bildeflate på 92 mot 85 prosents dekning, og et pop-opp-bilde som kan aktiveres i optisk modus, med spaken foran på kameraet. Da dukker et ekstra skjermbilde opp nederst i høyre hjørne (se ill.), som viser et forstørret utsnitt av sentrum i motivet. Praktisk for nøyaktig innstilling av manuell fokus, eller bare fokussjekk i sin alminnelighet.

Om ønskelig kan fotografen velge et digitalt splittbilde fra oppsettmenyen, som også inneholder valg av fokusmarkering (peaking), hvor konturer markeres elektronisk i søkeren for å vise hvor skarphetspunktet ligger i motivet.

 

Classic-Chrome
Classic Chrome er en filtereffekt som endrer farger og kontrast, som vist her, og gir en Kodachrome-lignende effekt med litt mykere fargetoner unntatt i rødt, og dusere kontrast.

 

 

Q-knappen på baksiden er arvet fra X100S, og som før gir den deg tilgang til de viktigste innstillingene, for eksempel valg av dynamisk omfang, skarphet, fargemetning, filmsimulering, bildekvalitet osv., men også en ny filtereffekt kalt Classic Chrome (se ill.). Den gir bildene et slags 70-tallspreg med endret kontrast og fargetone.

Kameraet har hele sju programmerbare funksjonsknapper, og man kan endre dem kjapt ved å holde inne en funksjonsknapp i tre sekunder, så dukker valgmenyen opp og det er bare å velge enn annen funksjon som skal aktiveres neste gang du trykker inn knappen.

En annen liten, men slett ikke unyttig funksjon, er muligheten til endelig å kunne flytte fokuspunktene raskt med fireveisknappene på baksiden. Uten å måtte trykke seg innom skjermmenyen først.

Jeg har spart det beste – for noen – til slutt. X100T har også fått en elektronisk lukker, men lukkertider opp til 1/32.000 sekund!

Ikke bare gir det fotografen muligheter til å fryse bevegelige motiver på en helt ny måte, det frigjør oss også fra behovet for ND-filter for å redusere lysmengden til bildebrikken. Som ellers er nødvendig når man fotograferer i sterkt lys på full blenderåpning, og 1/4000s ikke er kort nok lukkertid.

Fuji har gjort flere små forbedringer i menyene, og endret måten enkelte funksjoner stilles inn på. Blant annet trenger man færre tastetrykk for å for eksempel veksle mellom auto- og selvvalgt ISO-følsomhet.

 

X100t-acc[1]
Siden introduksjonen i 2010, har utvalget av tilbehør vokst. Blant annet MHG-X100, som er et ekstra håndgrep til X100-serien, vist til venstre på bildet.

 

Bildekvalitet i toppklasse
Siden vi har testet kameraet før, som X100S, og Fuji ikke har gjort noen endringer i bildebrikke eller prosessering som lar seg reprodusere i bilder, skal vi gjengi et utdrag av testen vi gjorde på X100S, i mai 2013:

«Fujinon-objektivet er det samme som før, men en såkalt Lens Modulation Optimizer skal gi bedre kompensering for optiske feil som diffraksjon på små blendere, fargebrytning og linjefortegning. Objektivets kvaliteter er det lite å utsette på. Skarpheten er strålende på nesten alle blendere. Hjørneskarpheten er bedre på blender 2 og 2.8, enn på X100, og svært fra f2.8 til f16. Skarpheten er likevel aller best fra f2.8, og fra f4.0 er den sylskarp. Med marginal fortegning og relativt lite vignettering på største blender. Objektivet er følsomt for strølys, når lyskilden kommer for rett på, så jeg anbefaler sterkt at man bruker solblender når det er mulig.

Fujis X-Trans bildebrikke har vært en hard nøtt å knekke for utviklere av råfilkonvertere. De første bildefilene ble derfor importert i Capture One Pro 7, som har utmerket støtte for X-Trans CMOS-brikken, og langt er å foretrekke som bildeverktøy enn SilkyPix, som følger med kameraet. Senere ble bildene også sjekket i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans-støtte, og uansett verktøy, er bildekvaliteten eksemplarisk. Detaljskarpheten er bedre enn fra noe annet APS-C-kamera med 16 megapiksler, og kameraets jpeg-konvertering er den beste jeg har sett.

Fargegjengivelsen er fremragende uansett motiv, det er ingen farger som stikker seg ut, kontrast og bildedynamikk har jeg kun sett like bra fra fullformatkameraer som Nikon D800, Sony RX1 og Sony A99. Hudtoner er nydelig gjengitt og ser enda mer realistiske ut enn fra Olympus OM-D, som lenge har hatt klasseledende jpeg-konvertering. Bildestøy kan man glemme opp til de oppgitte 6400 ISO (3200-4000 ISO?), ved 6400 er den så finkornet at den er marginal og neglisjerbar. Men med økende lysfølsomhet kommer kornstøyen bedre frem, og 12800 ISO og videre, introduserer også fargestøy og mindre avvik i fargebalanse.»

 

Ytterligere perfeksjonert
FujiFilm er blant de flittigste til å oppdatere programvaren på kameraer, og kommer ofte med gjennomtenkte oppgraderinger av tekniske ting. Fujifilm X100T er et godt eksempel på at de er litt flinkere enn de fleste av sine konkurrenter. Med strøken bildekvalitet, en ytterligere forbedret hybridsøker, lynraske reaksjoner og autofokus, er X100T stadig et av de beste kompaktkameraene en ivrig fotograf kan finne i dagens marked.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering