Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

FujiFilm X-E2

Perfeksjonert entusiastkamera

Viktige forbedringer har gjort FujiFilms beste kamera, enda bedre. Dette er kameraet for alle som stiller store krav til bildekvalitet.
Lyd & Bilde mener
Du vil ikke finne bedre bildekvalitet i noe systemkamera i denne klassen. FujiFilm X-E2 er et av de mest gjennomførte kameraene der ute, med viktige oppdateringer som har gjort at kameraet bare ikke holder følge med de beste, men også tangerer mange av dem. Et kamera for viderekomne som stiller store krav til den tekniske kvaliteten.
Et bedre håndgrep, værtetting, større batterikapasitet og bedre følgefokus, er naturlige forbedringer i neste versjon av Fuji-kameraet.
Spesifikasjoner
 • Type  Systemkamera med 16 Mp X-Trans II bildebrikke
 • Optikk Fujinon 18-55mm f2.8-4.0 (tils. 24-64mm)
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt  OLED-søker, trådløs wi-fi, 7 bilder/s
 • Bildeformater            RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO        200 – 6400 (25600 jpeg)
 • Serieopptak bps     7
 • Video fps      1920 x 1080/30p fps
 • Lukkertider     30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator        kun optisk
 • Søker OLED
 • Blits    Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 350 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      129 x 75 x 37
 • Vekt gram      350 m batteri

Glem alt du har hørt om fullformat, megapiksler og bildestøy. Det er bare akademiske begreper som ikke har så mye substans når vi snakker om dette kameraet. For her oppheves nesten fysikkens lover. Du kan finne kameraer med større fullformat bildebrikker med flere piksler andre steder, men du kan knapt finne bedre bildekvalitet per krone enn i FujiFilm X-E2.

For et år siden testet vi forgjengeren X-E1 som med Fujis unike bildebrikke, var et av de beste systemkameraene vi testet i 2013. Et kamera laget for fotografer med litt erfaring, som foretrekker klassisk kamerakontroll med knapper og ratt, og liker å ha en søker å komponere bilder gjennom.

Skjønt det er snarere å kikke inn i, enn gjennom. Kameraet har som så mange kameraer for tiden, en elektronisk søker. Av OLED-typen som har bedre kontrast enn en LCD-søker. Det er bare Olympus OM-D E-M1 som har en tilsvarende god elektronisk søker.

Olympus-kameraet er også en av de nærmeste konkurrentene. Det samme er Sony NEX-7, Canon EOS 70D og Nikon D7100. Alle fire er systemkameraer med topp ytelse, i noenlunde samme prisklasse som Fuji-kameraet.

Ny bildebrikke
Ingen av dem har imidlertid dette kameraets unike bildebrikke. Den er i APS-C-størrelse med 16 megapiksler, men Fujis X-Trans II-brikke har ikke et lavpassfilter foran bildebrikken for å redusere moare. Fordi det også kan reduserer detaljsoppløsningen og skarpheten.

Annonse
Klassisk og enkelt.

Klassisk og enkelt.

Så for å holde moare i sjakk, har bildebrikken plassert røde, grønne og blå lyssensorer i et tilnærmet tilfeldig arrangement. Bildebrikken har også fått 86.000 fasebaserte fokusfølsomme piksler som i tandem med en ny EXR II-prosessor, skal gi kameraet langt raskere og mer presis autofokus, enn forgjengeren hadde.

Annonse

Forbedret autofokus
Fuji sier selv at fokusresponsen er klasseledende med 0,08 sekunder, men det er målt med Fujis XF 14mm f2,8, og sammenlignet med tilsvarende kameraer. Med microfourthirds bildebrikker, eller større. De kan ikke ha sammenlignet med Olympus OM-D E-M1, som har raskere fokus med 12-40mm f2,8, om vi sammenligner X-E2 med Fujis18-55mm zoom.

Men den er raskere enn vi opplevde den på X-E1, som har et eldre fokussystem. Forbedringen i fokusrespons er betydelig, og har fjernet et av ankepunktene mot forgjengeren fullstendig.

Brukervennlighet
Kameraets klassiske layout med store hjul i lettmetall som gir fotografen umiddelbar tilgang til lukkertid og eksponeringskompensasjon, er beholdt på etterfølgeren.

Funksjonsknappen på toppen kan nå aktivere wi-fi for trådløs bildeoverføring, eller programmeres til å trigge en forhåndsvalgt funksjon. I tillegg har man tre ekstra knapper som også kan programmeres. Blitsen som kan vinkles bakover for å spre lyset indirekte, er beholdt.

Ellers er de andre endringene rearrangering av knappefunksjoner på baksiden. Q-knappen som gir umiddelbar tilgang til 16 av grunnfunksjonene i kameraet, er flyttet over den større 3-tommers (høyoppløste) skjermen, hvor den er mindre i veien og lettere å nå.

Dessverre har de ikke flyttet makroknappen som er plassert øverst av fireveisknappene på høyresiden. Den burde heller vært plassert på venstre side, hvor sjansen for at man kommer borti knappen er mindre.

Av andre endringer som er verdt å nevne, finner vi 14-bits råfillagring, flere programmeringsmuligheter, ulike filtervalg, full 49-punkts autofokus også ved følgefokus, valgbar lukkertidsgrense for auto ISO, og raskere oppdatering av den elektroniske søkeren.

Plettfri bildekvalitet
Når man har brukt kameraet en stund, merker man også at det ikke bare er autofokusen som er merkbart kjappere. Responstiden og lagring av bilder er kvikkere. Man kan aktivere fokusmarkering (peaking) på manuellfokus, men jeg hadde trivdes enda bedre med et mer markert håndgrep. Fuji har i stedet gjort det mulig å kjøpe et separat håndgrep.

Annonse
Det er sjelden vi kan zoome inn 100 prosent som her, og se så rene og skarpe bildefiler på 6400 ISO følsomhet.

Det er sjelden vi kan zoome inn 100 prosent som her,
og se så rene og skarpe bildefiler på 6400 ISO følsomhet.

Men det er ikke mye å sette fingeren på når man studerer bildekvaliteten. Bildestøy har ikke vært noe å frykte på Fujis systemkameraer i X-serien, og her er det heller ikke noe mer enn marginal bildestøy om man kikker på bilder tatt med 3200 og 6400 ISO. Som på X-E2 er det ved 12800 og 25600 (kan kun lagres som jpeg) man ser redusert oppløsning og tydelig fargestøy.

Råfilene fra kameraet er fenomenalt skarpe. Selv uten noe etterskarping sitter jeg med bildefiler som nesten ikke trenger justering i etterkant. JPEG-filene er på nivå det beste jeg har sett fra noe kamera, og det er bare to kameraer jeg har testet, som har tilsvarende detaljskarphet. Nikon D800E og Sony Alpha 7r. Begge uten kraftig lavpassfilter, men med 36 Mp oppløsning, mot 16 her.

Det sier ikke så lite.

Om man sammenligner med forgjengeren X-E1, er det synlig, men ikke himmelvid forskjell i grunnleggende bildekvalitet. Du merker det mest på detaljskarpeten og selvsagt på fokusresponsen.

Annonse

Fuji har også gitt kameraet teknikken Lens Modulation Optimizer. Som korrigerer for diffraksjon og fargebrytning, og tilpasser korreksjonen for hvert enkelt av de (hittil) 12 objektivene som er laget for XF-fatningen.

Det er fremdeles mulig å filme i full 1080 HD-kvalitet og resultatet kan bli bra. Det finnes ingen egen opptaksknapp. Man må aktivere filmfunksjonen i Drive-menyen. Men det er som stillbildekamera betraktet dette er et av de aller beste i sin klasse.

Konklusjon
FujiFilm har igjen vist at de er mer lydhøre for forbedringer enn de fleste. De har rettet det meste av kritikken mot forgjengeren, og X-E2 har fått kjappere autofokus, muligheten til å selv bestemme laveste lukkertid på Auto ISO-modus, og en hel rekke mindre forbedringer. Bortsett fra en bedre plassering av makroknappen. Den meget fine OLED-søkeren oppdateres raskere, ergonomien er forbedret og endelig er skjermen både stor og skarp nok.

Utvendig er knapper flyttet, innvendig er teknikken forbedret.

Utvendig er knapper flyttet, innvendig er teknikken forbedret.

Selv bildekvaliteten er merkbart forbedret. Du får enda skarpere bilder og bedre farge- og støykontroll. I det som er et av de beste systemkameraene i sin klasse, både å jobbe med, og når bildekvaliteten teller mest.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.