TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR

Skarp proffzoom

Fujifilm har med den lyssterke telezoomen, et spennende objektivutvalg, som ofte svarer til forventningene.

forfatter
Publisert 23.03.15 - 00:01
Lyd & Bilde mener
Meget anvendelig zoom med solid kvalitet, værtetting og velfungerende bildestabilisator. Bildekvalitet fullt på høyde med - om ikke bedre enn tilsvarende fra Canon og Nikon.
Blenderringen er for løs på klikkene.
Spesifikasjoner
  • Type: 50-140mm zoom tils. 75-210mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 100 cm
  • Filterdiameter: 72 med mer
  • Linseelementer: Totalt 23, 16 grupper
  • Mål/vekt: Ø 82,9 mm, 175,9 mm/995 gram
  • Annet: Solblender, optisk bildestabilisator, værtettet
  • For: Fujifilm X

Fujifilm har vært ivrige til å lansere nye objektiver til systemkameraene sine i X-serien. Nå er de oppe i 18 objektiver, som dekker brennvidder fra 21 til 345mm. 10 av dem har lysstyrke f2,8 eller bedre, noe som sier litt om hvem Fuji er ute etter å nå med X-serien.

Kameraene har på kort tid blitt blant anmeldernes favoritter, og selv proffotografer har omfavnet systemet. For det må være lov å kalle det et system, med så mange objektiver allerede, og sju kamerahus å sette dem på.

Proffene som trenger en lyssterk telezoom, vil nok fatte interesse for Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR. Som er en værtettet telezoom med en avansert optisk bildestabilisator ombord. Den er solid bygget med en omfattende behandling av linseelementer for å begrense strølys og få opp kontrasten. Objektivet har intern fokusering og god plass til hendene på både fokus- og zoomring. Blenderringen er litt for løs på klikkstoppene etter min smak, men det er nesten det eneste jeg har å utsette på objektivet, som dekker et bildevinkler tilsvarende 75-210mm brennvidder på et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Den innebyggede femaksers bildestabilisatoren kompenserer utmerket for lengre lukkertider i lite lys. Men jeg opplevde at objektivet ofte behøve to forsøk for å treffe med autofokusen på 140mm brennvidde i lite lys. I godt lys var det aldri noe problem, og bildekvalitetene er fortreffelig når autofokusen sitter.

Det finnes knapt fortegning og objektivet tegner skarpt helt ut i hjørnene på alle brennvidder og blendere. Ok, kanskje er det marginalt med vignettering eller skarphetstap på korteste brennvidde og blender 2,8, men det ser man ikke på jpeg-bilder som korrigeres i kameraet. Kontrasten og skarpheten kompletterer Fujis X-Trans bildebrikke som hånd i hanske. Objektivet som ble testet med X-T1GSE, har heller ikke noe kromatisk avvik å snakke om, og skarpheten avtar bare marginalt på de minste åpningene fra f11. Da er også diffraksjonen til stede, men den er relativt lav for et objektiv av denne typen.

Fuji-zoomen er en av de beste telezoomene vi har testet. Den er ikke billig, men det er heller ikke tilsvarende zoomer fra Canon og Nikon, som forlanger enda mer penger for sine 70-200mm f2,8 med innebygget bildestabilisator. Er det rart Fuji-systemet blir stadig mer populært.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend