Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR

Skarp proffzoom

Fujifilm har med den lyssterke telezoomen, et spennende objektivutvalg, som ofte svarer til forventningene.

Skrevet av / 23.03.15 - 00:01
Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR
Lasse Svendsen

Fujifilm har vært ivrige til å lansere nye objektiver til systemkameraene sine i X-serien. Nå er de oppe i 18 objektiver, som dekker brennvidder fra 21 til 345mm. 10 av dem har lysstyrke f2,8 eller bedre, noe som sier litt om hvem Fuji er ute etter å nå med X-serien.

Kameraene har på kort tid blitt blant anmeldernes favoritter, og selv proffotografer har omfavnet systemet. For det må være lov å kalle det et system, med så mange objektiver allerede, og sju kamerahus å sette dem på.

Proffene som trenger en lyssterk telezoom, vil nok fatte interesse for Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR. Som er en værtettet telezoom med en avansert optisk bildestabilisator ombord. Den er solid bygget med en omfattende behandling av linseelementer for å begrense strølys og få opp kontrasten. Objektivet har intern fokusering og god plass til hendene på både fokus- og zoomring. Blenderringen er litt for løs på klikkstoppene etter min smak, men det er nesten det eneste jeg har å utsette på objektivet, som dekker et bildevinkler tilsvarende 75-210mm brennvidder på et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Den innebyggede femaksers bildestabilisatoren kompenserer utmerket for lengre lukkertider i lite lys. Men jeg opplevde at objektivet ofte behøve to forsøk for å treffe med autofokusen på 140mm brennvidde i lite lys. I godt lys var det aldri noe problem, og bildekvalitetene er fortreffelig når autofokusen sitter.

Det finnes knapt fortegning og objektivet tegner skarpt helt ut i hjørnene på alle brennvidder og blendere. Ok, kanskje er det marginalt med vignettering eller skarphetstap på korteste brennvidde og blender 2,8, men det ser man ikke på jpeg-bilder som korrigeres i kameraet. Kontrasten og skarpheten kompletterer Fujis X-Trans bildebrikke som hånd i hanske. Objektivet som ble testet med X-T1GSE, har heller ikke noe kromatisk avvik å snakke om, og skarpheten avtar bare marginalt på de minste åpningene fra f11. Da er også diffraksjonen til stede, men den er relativt lav for et objektiv av denne typen.

Fuji-zoomen er en av de beste telezoomene vi har testet. Den er ikke billig, men det er heller ikke tilsvarende zoomer fra Canon og Nikon, som forlanger enda mer penger for sine 70-200mm f2,8 med innebygget bildestabilisator. Er det rart Fuji-systemet blir stadig mer populært.

Lyd & Bilde mener

Meget anvendelig zoom med solid kvalitet, værtetting og velfungerende bildestabilisator. Bildekvalitet fullt på høyde med - om ikke bedre enn tilsvarende fra Canon og Nikon. Blenderringen er for løs på klikkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top