Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: DXO One

Det beste iPhone-kameraet

Ingen har lyktes så godt med et iPhone-kamera som DXO. Vel og merke dersom bildekvalitet er viktigst.

Skrevet av / 15.03.16 - 07:00
DXO One
Lasse Svendsen

Ideen er like elegant som den er smart. Du slipper å dra på et ekstra kamera, men er garantert bedre bilder enn du får fra mobilen din. Bare plugg kameraet i mobilen og ta bilder av hjertets lyst, ved å kombinere det lille kameraet fra DxO med iPhone-skjermen.

 

Høres det ut som noe du har hørt om før? Sony og Olympus har forsøkt seg på det samme, men de overfører bildene trådløst til mobilen, og fungerer sammen med alle mobiltelefoner.

 

Det gjør ikke DxO One, for med en Lightning-plugg passer det bare sammen med nyere iPhone- og iPad-modeller. Det finnes foreløpig ingen versjon med mikro-USB som passer andre mobiler.

 

Men med iPhones store markedsandel bør markedet for DxOs lille lommekamera, være stort nok.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

DxO har gått for en 1-tommers 20 megapiksler bildebrikke, av samme type som vi kjenner fra Canon Powershot G7X og Sony RX100 III. Det betyr at bildekvaliteten bør være overlegen en mobiltelefon, og på nivå med disse to, og Panasonic Lumix CM1. Som er en mobiltelefon med samme type 1-tommers bildebrikke.

 

I likhet med Lumix CM1, har kameraet ingen zoom, men en lyssterk 32mm vidvinkel med lysstyrke f1.8. Til sammenligning har en iPhone 6 en 28mm vidvinkel, som gir litt bredere bildevinkel.

 

Det lille kameraet fungerer fint på egen hånd, siden det har en utløserknapp på toppen, men det bør være plugget i iPhone-kontakten for at man skal se hva man fotograferer. For det er altså ikke trådløst som Sonys QX-kameraer og Olympus Air.

 

Det er heller ikke like klumpete, eller tregt å bruke som Sonys QX10, og får lett plass i bukselommen.

 

Men det byr også på noen utfordringer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Tohåndsgrep

Selv med nøkterne briller på, må jeg medgi at det er godt gjort for en programvareprodusent å få til et skikkelig kamera på første forsøk. Skjønt kameraet først har en reell bruksverdi når det er tilkoblet en iPhone. Her kommer forresten den første utfordringen.

 

Du kan selv velge om du vil lagre bildene parallelt på et micro-SD-minnekort i kameraet, når du fotograferer med DxO One og lagrer bilder på mobilen. Så tar det litt tid å venne seg til tohåndsgrepet, for du kan ikke slippe mobilen. Eller kameraet. Selv om du synes at Lightning-pluggen sitter godt. De kommer til å skilles, med potensiell katastrofe, knust skjerm og tapt stolthet som resultat.

 

Kameraet derimot, er laget for å tåle fall fra moderat høyde, men det er jo ikke noe man skal drive med.

 

Slik er det å bruke

Det finnes ingen måte å feste kameraet til mobilen på. Tross en vekt på drøye 100 gram, er kameraet tungt nok i massevis til at risikoen for en ufrivillig adskillelse er tilstede. Så bruk begge hender. Bruker man et deksel på mobilen, kan det være vanskelig, for ikke å si umulig å få kameraet til å sitte skikkelig i Lightning-kontakten.

 

Kameraet tennes ved at man drar ned linsedekselet foran, da spretter også Lightning-pluggen ut. Den kan brettes inn samtidig med at man trykker linsedekselet tilbake, og kan vris 60 grader opp og ned. Skal man ta en selfie, snur man bare kameraet og plugger den inn på nytt, så brukes kameraskjermen praktisk nok som lampe i det bildet tas.

 

Men det er mobilskjermen som har alle innstillinger tilgjengelig for DxO-kameraet. Etter at man har lastet ned DxO One-appen til mobilen, starter den automatisk når man kobler til kameraet og slår på strømmen med linsedekselet.

 

Da får man tilgang til eksponeringsprogrammer, fire motivprogrammer, eksponeringskompensasjon og valg av fokuspunkt. Men også ISO-følsomhet, blendervalg og lukkertid, og sist men ikke minst: Valgbart filformat – jpeg, Raw og Super-Raw.

Bildekvalitet

Det er her kameraet skiller seg fra andre mobilkameraer, og for den del kompaktkameraer det er naturlig å sammenligne med.

 

Råfiler bruker man når man vil ha bildefiler man lettere kan redigere og er nesten å betrakte som ufremkalte bilder. Mens jpeg-filer prosesseres i kameraet, til ferdige – fremkalte – bilder.

 

DxO tilbyr aldeles utmerket programvare til kameraet, inkludert i prisen. Nemlig deres eget redigeringsprogram DxO Optics Pro, DxO Connect og DxO FilmPack, som om du kjøper programvaren separat, beløper seg til nesten en tredel av prisen på kameraet med all programvaren.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Råfilene fra kameraet støttes selvsagt av Adobe Lightroom og Apples Photos, men DxOs programvare er faktisk så bra at det er et stort pluss for DxO One at så mye av det følger med når man kjøper kameraet.

 

Som forventet er bildekvaliteten på nivå med RX100 III og G7X, når man ser på rå- eller jpeg-filene. Da er oppløsningen og skarpheten neste lik som på de to kompaktkameraene, men en liten fordel for DxO One på kantskarphet. Selv på full blenderåpning.

 

Fargene er heller ikke avvikende fra hverken Canon- eller Sony-kameraet med nær identisk dynamikkomfang nær 13 trinn og fargemetning nær 23 dB. Med andre ord, helt i toppklassen for små kompaktkameraer. Sammenlignet med større kameraer med større APS bildebrikker, klarer det seg også meget bra, for her kommer Super Raw inn i bildet.

 

Mens de små kameraene med 1-tommers bildebrikker, gir synlig bildestøy allerede fra 1600 ISO følsomhet, er støyomfanget på et kamera med APS-brikke tilsvarende først ved 6400 eller 12800 ISO. Det er det også her, når man lagrer bildene i Super Raw. Da lagres nemlig fire lynraske eksponeringer som kameraet smelter sammen for å dempe farge- og kornstøy. Med det resultatet at DxO-kameraet er det aller beste lommekameraet vi har testet på høy ISO, med bildebrikke på 1-tommer.

 

For med høy ISO-ytelse på speilrefleksnivå, er det også milevis foran bildekvaliteten til en iPhone 6 i dårlig lys.
Alle vil ikke føle seg komfortabel med brukervennligheten, fraværet av optisk zoom vil nok få mange til å skygge unna, og autofokusen er ikke på nivå med det raskeste vi har testet. Men som mobilkamera betraktet, er DxO One genialt bra.

 

Først og fremst moro

DxO One er veldig moro å bruke, når man har funnet ut av betjeningen. Det kan faktisk brukes uten mobilen også, som et GoPro-kamera, men er avhengig av å plugges i en iPhone eller datamaskin for å få overført bilder, gjort innstillinger og ikke minst få skarpest mulig fokus. Batteritiden er ikke noe å skryte av, knappe 200 bilder per lading, og prisen er høy. Særlig om man glemmer at det følger med programvare for et par tusenlapper. Men det hindrer ikke at vi uten blygsel kårer DxO One som både det morsomste og beste mobilkameraet til dato.

 

 

Lyd & Bilde mener

Soleklart den beste bildekvaliteten vi har sett fra noe mobilkamera, og veldig moro å bruke. Liten, lett - og diskret design. Avhengig av en iPhone som søker, for alle innstillinger, fokusvalg og sjekk av bil-der. Lightning-pluggen kan falle ut av kameraet, så hold godt fast i mobil og kame-ra. Høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Scroll to Top