Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Datacolor SpyderX Studio

Bedre fargeprosess på bildene

Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.

Skrevet av / 10.07.19 - 18:17
Datacolor SpyderX Studio
Lasse Svendsen

For fotografer som er opptatt av bildekvalitet også på utskrifter, finnes det flere måter å løse det på. Kalibrering av utskriftene for eksempel. En prosess som de fleste profesjonelle fotografer ikke klarer seg uten, men som også er tilgjengelig for amatørfotografene.

Da slipper man mange prøveutskrifter for å treffe perfekt med fargene på utskriftene. At man treffer på fargene, er viktig for alle fotografer, amatører som profesjonelle.

Det enkleste er å kjøpe et optisk colorimeter, som brukes for å sjekke fargekvaliteten på utskriftene, som man så kan korrigere i programvare på datamaskinen. Men det henger nøye sammen med resten av kjeden. Fra kameraets filkvalitet, til skjerm og så videre til fotoskriveren.

Med andre ord trenger man tre ulike metoder for kalibrering, fra kameraet til printer, for å få alt til å henge sammen.

Alt man trenger kan kjøpes over disk, også Datacolors lille koffert hvor man kan finne alt man trenger. Det vil si, koffertene kommer i to versjoner, med innhold til litt ulike behov. Den vi har testet heter SpyderX Studio, og inneholder en grå, hvit og sort kube for råfilkalibrering, en SpyderX Elite skjermkalibrator, og Spyder Print for utskriftskalibrering.

Den andre varianten heter SpyderX Capture Pro, og bytter ut printkalibrering med objektivprofilering og fargekalibrering med Spyder Checkr.

Vi har allerede testet Datacolor Spyder 5 Express, den mer avanserte SpyderX Pro, X-Rite Color Munki, og X-Rite Display Pro. Som selv om de er ulike, gir bedre fargekontroll på skjermen gjennom kalibrering med colorimeter og programvare.

Programvaren til SpyderX Pro gir deg nesten uendelige muligheter for optimalisering. Foto: Lasse Svendsen

Flere muligheter

I studio-kofferten ligger den nyeste utgaven av SpyderX Elite, som har flere innstillingsvalg og er mer fleksibel enn SpyderX Pro. Det er grunnleggende like, men Elite-utgaven har ubegrenset med kalibreringskombinasjoner, hvor man kan velge hvitpunkt, gamma og lysstyrke stort sett som man ønsker. Den er også bedre egnet til fotografer med flere monitorer, hvor det er viktig at skjermbildene er kalibrert helt likt.

Som nesten alle andre skjermkalibratorer, henges denne over skjermen, og så starter man programvaren og går gjennom alle trinnene til en skjermkalibrering. Tidligere kunne dette ta store deler av arbeidsdagen, men den nye Pro og Elite gjør jobben unna på minutter i stedet for timer.

Den tar også hensyn til lyset i rommet, og man kan selv gå inn og finjustere bildet hvis man vil ha en annerledes skjermprofil. Eller flere profiler, til forskjellige jobber. Elite-utgaven støtter også soft proofing, slik at man kan se på skjermen hvordan utskriften kommer til å se ut på den valgte skriveren.

Leketøy? Slett ikke. Kuben gir deg bedre kontroll på råfilene. Foto: Lasse Svendsen

Råfilkorrigering

Den lille klossen som bare kalles Cube, og ligner en fancy nøkkelring, har en helt annen funksjon. Den har tre felter med gråtoner. 18 prosent grått på toppen, fire prosent grått på sidene, og 96 prosent sort på undersiden. Legg til åpningen under, så har man 100 prosent sort i tillegg. Metallkulen på toppen, brukes til å sjekke overeksponerte områder.

Litt mer avansert, og mer anvendelig for hvitbalanse- og eksponeringskorrigering enn et gråtonekort.

Kuben fungerer slik at man skrur den på et stativ eller henger den i nærheten av motivet. Så tar man et par eksponeringer som lagres i råformat. Så lenge filene kan åpnes med Adobe Camera Raw i Lightroom og Photoshop eller i Capture One, kan man korrigere råfilen med hvitbalansepipetten, eksponerings- og sortnivåspakene i programvaren.

Etterpå lagrer man bare kalibreringsprofilen, f.eks. som portrettstudio No. 12, eller noe, så kan den hentes frem neste gang man skal ta samme type portretter.

Utskriftskalibrering

Så når man har lagt inn råfilprofilering og kaliberte skjermene, er det bare skriverne igjen.

For å komme i gang med skriverkalibreringen, må man laste ned programvaren Spyderprint som man finner lenken til i kofferten, og koble spektercolorimeteret til med USB. Når programvaren er installert, skriver man ut en valgt referanseutskrift, som man sjekker med det tilkoblede colorimeteret.

Manuelt, vel å merke. Det følger med en mal som man legger over utskriften. Legg colorimeteret i dokken og klikk én gang for hvitbalansereferanse, så føres det langs malen over den synlige spalten med utskriften liggende under. Fargeverdien i hver rute registreres av programvaren, og de skannede ICC-profilene kan lagres for hver enkelt skriver, og papirtype.

Profilene finner man igjen i f.eks. Lightroom, hvor man også kan sjekke hvordan kvaliteten på utskriften blir, avhengig av papirtype og skriver. Klikk softproofing, for å sjekke, og er du ikke fornøyd, kan du selv gjøre endringer i farger, hvitbalanse, osv., som normalt i Lightroom, Photoshop og Capture One – før utskrift.

Printkalibreringen er enkel, men virkningsfull. Foto: Lasse Svendsen

Før og etter

Arbeidsflyten blir mye morsommere, og fremfor alt mye lettere å ha kontroll på fra kamera til print, med de tre verktøyene i SpyderX Studio-kofferten. På min allerede kalibrerte iMac, var det ikke lett å se forskjellen på kalibreringen gjort med SpyderX Pro og Elite, men Elite-versjonen av programvaren ga meg langt flere justeringsmuligheter. Den kan også brukes til kalibrering av visningsprojektorer, men det testet jeg ikke i denne omgang.

Den lille kuben er en god erstatning for et gråkort, og mye enklere å bruke. Både ute og i studio. Den er så billig at den bør alle fotografer som fotograferer mye råfiler absolutt ha i bagen.

Printerløsningen til Datacolor er kanskje ikke den mest elegante, men den er enkel, og enda viktigere, den virker. Har man først prøvd skriverkalibering, innser man at man ikke kan være foruten. Fotoutskriftene fra vår referanseskriver, Epson SureColor P800, løftet seg mange hakk etter kalibreringen, som gjorde prosessen langt mer forutsigbar fordi skjermen viser de samme fargene som utskriftene får.

Spyder-kalibreringen er et must for alle fotografer. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Innholdet i SpyderX Studio-kofferten, gir fotografen bedre kontroll på bildene fra kamera til utskrift, og selv om det ikke er verdens mest avanserte programvare, er mulighetene for skjermkalibrering så mange, at alle som ikke har svinedyre skjermer med autokalibrering, ikke kan unnvære en SpyderX som verktøy. Kjøper man Studio-kofferten, sparer man også penger sammenlignet med å kjøpe alt hver for seg. Da har man alt verktøy som er nødvendig for skikkelig skjermkalibrering og korrekt fargegjengivelse på utskrifter.

Karakter
Datacolor SpyderX Studio
Premium

Lyd & Bilde mener

Rimelig og rask tre-i-en løsning for kalibrering av hele arbeidsflyten. Mange muligheter for profilering. Printerkalibreringen krever litt øvelse, og printprogramvaren er ikke veldig avansert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Scroll to Top