Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon PowerShot G5 X

Supert allroundkamera for kresne

Når mobiltelefonen er for dårlig og et systemkamera for stort, er Canon G5 X et godt kompromiss.

Skrevet av / 13.12.15 - 06:00
Canon PowerShot G5 X
Lasse Svendsen

Med DNA fra Årets Kompaktkamera 2015, har Canon Powershot G5X alt som skal til for å lykkes. Bildekvalitet og brukervennlighet i skjønn forening. Det kan ikke gå galt.

Eller?

Går man i tanker om å anskaffe seg et bedre kamera enn mobilkameraet, er tallet 1 verdt å bite seg merke i. Det er nemlig den diagonale størrelsen i tommer, på bildebrikkene som sitter i de aller fleste gode kompaktkameraer. Den er mange ganger større enn den som sitter i en mobiltelefon, og fanger mye mer lys.

Det betyr bedre bildekvalitet. Mye bedre bildekvalitet.

Som vår test av mobiltelefon mot kompaktkamera viste tidligere i år.

I den testen scoret Canon Powershot G7 X høyt, og ble senere en verdig vinner i kompaktkategorien for årets kameraer.

Med strøken bildekvalitet, fortreffelig betjening og pekeskjerm i et kompakt lommeformat, er G7 X er av de beste kjøpene blant kompaktkameraer. Kameraets eneste minus, er mangelen på søker, som erkerivalen Sony har i et tilsvarende kamera kalt Cyber-shot RX100 III.

Skarp og lyssterk zoom med programmerbar innstillingsring.
Skarp og lyssterk zoom med programmerbar innstillingsring.

 

Innebygget søker

Sony startet 1-tommers bølgen med RX100 (hvis vi holder Nikons 1-system utenfor) som var et kompaktkamera som tok et stort steg i bildekvalitet da det kom. Senere er bildebrikken byttet ut med en enda bedre 1-tommers utgave, og den finner vi blant annet her, i Powershot G5 X.
Et avansert kompaktkamera som legger seg i klassen over G7 X, men deler samme 24-100mm zoom og 20 Mp bildebrikke, og derfor leverer den samme høye bildekvaliteten.

Men G5 X er enda bedre utstyrt.

Kameraet har både innebygget vippbar blits og blitssko, og på innsiden sitter en stor 2,36 Mp OLED-søker, mens pekeskjermen bak kan vippes ut og vris. Praktisk særlig på video – kun 1080 HD, det finnes ikke 4K-video her, men også når man tar makrobilder. Nærbilder kan ta så nært som fem cm, forøvrig.

 

Bildekvalitet

Søkerens plassering har gitt kameraet et tilnærmet speilrefleksdesign, men det er mye mindre og lettere.

Med et lite håndgrep og tykkere kamerahus, er G5 X bedre å bruke enn både RX100 III og G7 X. Ulempen er naturligvis at kameraet er større og ikke går i bukselommen, men en åpenbar fordel er den fine innebyggede søkeren som gjør det lettere å bruke kameraet i sollys.

Som alle innstillingshjul og flere av knappene, er også dette programmerbart.
Som alle innstillingshjul og flere av knappene, er også dette programmerbart.

Ringen rundt objektivet, innstillingshjulet foran utløseren, innstillingshjulet på baksiden og noen av knappene kan programmeres med selvvalgte funksjoner. Slik kan kameraet langt på vei skreddersys. Det er også mulig å lagre ofte brukte innstillinger, for eksempel bildeinnstillinger for portretter i sorthvitt, og hente dem frem med funksjonsringen til venstre for søkeren i C-posisjon.

Men bildekvaliteten altså. Så vidt våre bilder kan fortelle, er de identiske med bildene fra G7 X. Hvilket er et godt tegn, og betyr at du får svært god fargegjengivelse, kombinert med god bildedynamikk for et kompaktkamera og lite bildestøy.

Det fine zoomobjektivet leverer utmerket skarphet, unntatt i hjørnene på full lysåpning – blender 1,8 og 24mm vidvinkel. Da er hjørnene litt uskarpe, linjefortegningen synlig tønneformet og man kan se litt mørkere hjørner – vignettering. Ikke noe av det er ikke mye for en 24mm i et kompaktkamera, og jpeg-prosesseringen kompenserer mye av det. Slik at det er mest synlig på råfilene.

Bildestøyen er ikke merkbart plagsom før ved 3200 ISO følsomhet, noe som er svært bra for et kompaktkamera med 20 Mp.

 

For kostbart for mange

Canon Powershot G5 X er et velkomment tilskudd blant avanserte kompaktkameraer. Med bildekvalitet på nivå med de beste, svært god brukervennlighet og et praktisk funksjonsnivå, er Canon-kameraet et spennende alternativ til et lite systemkamera. Dessverre koster det like mye, om ikke mer, og den høye prisen kan holde mange potensielle kjøpere unna.

Lyd & Bilde mener

Strøken bildekvalitet for et kompaktkamera, god brukervennlighet med praktisk pe-keskjerm, innebygget søker og kjapp autofokus. Ikke så lommevennlig som noen av rivalene, 210 bilder batteritid og prisen er høy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top