Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS 77D

Vellykket kamerakompromiss

Canon har gjort det enklere å få fine bilder, med et kamera som ikke skuffer.

Skrevet av / 08.06.17 - 03:08
Canon EOS 77D
Lasse Svendsen

Selv om speilrefleksmarkedet er synkende, selges det millioner av kameraer fordi mange foretrekker et speilreflekskamera. Ofte fordi det er kameratypen de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt merke, og vil holde seg til samme produsent når de kjøper nytt.

Fordelene er mange. For Canons del er utvalget av tilbehør som objektiver og blitser, det største i markedet, og en av grunnene til at mange fremdeles velger Canon. Men de er ikke immune mot markedstrender, og har parallelt med speilrefleksene, en serie speilløse kameraer også.

Som er mindre, lettere, raskere og i manges øyne mer praktiske å ha med.

Hos Canon kan man velge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D som vi tester her, og teknisk sett er likhetene flere enn ulikhetene. Men der M5 har en elektronisk søker og ikke noe speil, har 77D en optisk søker og speil.

Begge er altså systemkameraer med utskiftbar optikk, men bare 77D er et speilreflekskamera. Begge henvender seg også til markedet mellom nybegynnere og viderekomne, og 77D er veldig likt Canons fremragende entusiastmodell EOS 80D som vi også har testet, og legger seg tett opptil 80D både på design og ytelse. Bare til en rimeligere penge.

Les testen av EOS 80D

De har begge en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder, og nesten lik ergonomi hvor knapper og ratt er plassert nesten helt likt.

Forskjellen er at her mangler kameraet værtetting, søkeren og pekeskjermen er mindre, og skuddtakten er 6 mot 7 bilder/s. Men kameraet er også mindre, lettere, og litt billigere.

Med andre ord er 77D et rimeligere alternativ til 80D, og Canons interne konkurrent til det speilløse EOS M5.

Les testen av EOS M5

Brukervennlighet

Det finnes forresten en ribbet utgave kalt 800D. Under skallet er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har noen færre knapper.

Prisforskjellen er så liten at det nesten er hipp som happ hvilket kamera man velger. Bildekvaliteten er den samme, men 77D har noen brukermessige fordeler. To innstillingshjul for eksempel. Et foran og et bak. Her er det også et display på toppen som hele tiden viser primærinnstillingene. Uansett hva som står på pekeskjermen.

Begge er nok rettet mot amatørfotografen som trenger et godt kamera til all slags bilder, men det er bare 800D som leveres med en enklere skjermmeny påslått. Den finnes også her, men må aktiveres. Med den på, kan man gi kameraet til hvem som helst, så er meningen at man enkelt skal finne ut av hvordan funksjonene påvirker bildene.

Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er enkelt å bruke, det er enkelt å finne ut av ting, og viderekomne vil finne innstillingsvalgene for mer kreativ bruk av kameraet, tilfredsstillende.

Det er ikke et kamera for skreddersøm, hvor man kan endre oppsettet og lagre sine favoritter på hurtigknapper – da skal man heller ha EOS 80D. Men det ligger godt i hånden, med et stort nok håndgrep for de fleste hender, og i god Canon-tradisjon er plasseringen av knapper og ratt gjennomtenkt. Bortsett fra strømbryteren. Den har tre stillinger, av, på og videoopptak. Slår du på kameraet, havner du ofte på videoopptak, selv om du egentlig skulle velge stillbilder.

Canon-kameraet har en låseknapp på programhjulet, slik det ikke vrir seg og endrer innstillinger. Den må dessverre holdes inne mens man vrir hjulet, og burde heller være en av/på-lås.

Mobilen kan kobles til kameraet via Bluetooth eller Wifi, for sammenkobling og overføring av bilder. Bluetooth gir deg en konstant tilkobling, men du kan ikke overføre store bildefiler, f.eks. råfiler. Da må du bruke Wifi.

Her finnes det kontakt for fjernkontroll og mikrofon, men ikke hodetelefoner.

Kameraet tar for øvrig opp finfin 1080 HD-video og her kommer Dual Pixel autofokus til sin rett. Kameraet fokuserer kjapt og lydløst, så lenge det ikke er for lite lys, og farger, kontrast og eksponering er utmerket i videomodus.

Bildekvalitet

Vårt testkamera ble levert med den velprøvde Canon EF-S 18-55mm zomen, med blender 4-5,6, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator. 
Det er en meget fin kombinasjon, og en zoom som er fin til allroundbruk. Trenger man en vidvinkel eller telezoom, finnes det mange å velge blant til Canon-kameraet. Kameraet kan også leveres med en 18-135mm for de som trenger mer tele.

Bildekvaliteten er ikke lett å skille fra EOS M5 eller EOS 80D, og sammenlignbar med den nærmeste rivalen fra Nikon: D5600. Canon-kameraet er faktisk litt bedre på støybehandling, kanskje på grunn av den nye Digic 7-prosessoren. For bildestøyen på 6400 ISO, er mer finkornet på EOS 77D. Til gjengjeld er Nikon-kameraet et halvt eksponeringstrinn bedre på bildedynamikk.

Små forskjeller, også på fargegjengivelse. Hvor begge leverer meget naturtro farger ute som inne, på jpeg-filer som de fleste i målgruppen vil velge.

Autofokusen er svært tilfredsstillende, også følgefokusen, mens skuddtakten er moderat med sine seks bilder/s. Det holder likevel til hverdagslig action, men dette er ikke kameraet for sportsfotografer eller naturfotografer.

Likevel, bildene blir meget skarpe særlig under gunstige lysforhold. Den medfølgende zoomen er litt myktegnende i hjørner på vidvinkel, og ikke like skarp på full tele som vi kunne ønsket, men den er på høyde med normalzoomene fra Nikon, Pentax og Sony.

Det er ikke bildekvaliteten man kan kritisere Canon-kameraet for i hvert fall. Den er på høyde med dyrere Canon-modeller som EOS 80, like god som fra Nikon D5600, og bedre enn foregående Canon-modeller.

Godt valg

Canon er sin egen verste konkurrent. Det finnes et kamera som er litt billigere, og et som er litt dyrere (EOS 800D og 80D), og bildekvaliteten er tilnærmet identisk. Slik sett faller EOS 77D litt mellom to stoler. Litt dyrere og mer avansert enn kameraet nybegynnere ser etter, og litt for enkelt og lite tilpasningsdyktig for viderekomne fotografer. Ikke nok med det, et EOS M5 er raskere, mindre og mer hendig til samme pris. Dermed fremstår 77D som et – godt – kompromiss, og vårt anbefalte valg for amatørfotografene som kan strekke budsjettet litt.

Bildekvaliteten er ikke lett å skille fra EOS M5 eller EOS 80D, og sammenlignbar med den nærmeste rivalen fra Nikon.

picture1 picture2 picture3
<
>
Innmari praktisk med egen skjerm på toppen, som hele tiden viser de viktigste innstillingene.

Lyd & Bilde mener


Glimrende bildekvalitet med god skarphet, god ergonomi, enkel overføring av bilder og utmerket pekeskjerm. Moderat skuddtakt, liten søker, ingen 4K-video og begrensede videoinnstillinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top