Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: GoPro Hero4 Black Edition

Feier gulvet med resten

Blant high-end actionkameraer ser GoPro ut til å ha dratt fra røkla med Hero4 Black Edition. Det er dyrt, men pokker så bra!

Skrevet av / 26.03.15 - 13:00
GoPro Hero4 Black Edition
Geir Gråbein Nordby

Ingen av de andre kameraene i testen koster i nærheten av Hero4 Black Edition. Man kan godt si at vi derfor heller burde hatt med Silver Edition, eller for den saks skyld den nye innstegsmodellen som nå kun heter Hero. Men det var Black Edition vi først fikk inn, og som skulle legge grunnlaget for resten av testen. Da vi ikke fant noen andre tilgjengelige kameraer i samme prisklasse, fikk det heller bli en test av denne alene, så ble krigen i stedet mellom alle de andre.

I skrivende stund er dette det eneste actionkameraet på markedet med 4K Ultra HD-oppløsning med 24-30 bilder i sekundet. Sony FDR-X1000VR er rett rundt hjørnet, men det kom ikke tidsnok til denne testen.

Hero4 Black er også testens eneste kamera som kan filme i Full HD-oppløsning (1080p) i inntil 120 bilder i sekundet, og dermed nærmest eliminere den skjelvende effekten av rullende lukker.

 

Styr med mobilen

Med GoPro-appen til iOS, Android og Windows Phone forvandles mobiltelefonen til søkeren. Du kan alternativt kjøpe en egen søker til kameraet, som plugges på bak (alternativt kan et ekstra batteri plugges på baksiden). Men det er med mobilen magien skjer. Her er det enkelt å sette ulike oppløsninger og innstillinger. Og det er nødvendig, for på dette kameraet er det mange av dem. Velg mellom trang, mellomvid og vid vinkel. Eller SuperView, som utnytter hele bildebrikken (som har 4:3 bildeforhold), og tar et 4:3 bildeformat og strekker det dynamisk til 19:9. Det høres rart ut, men da får du med mer av himmel og bakke om du peker kameraet mot horisonten. Bildet strekkes mer i kantene enn på midten, for å bevare riktig format på midten og heller gi et ekstremt vidvinkelinntrykk.

Medfølgende utstyr er noe sparsomt, du får et undervannshus og to fester til henholdsvis flatt og bøyd underlag. Her er heller ikke universalfeste for kamerastativ, det må kjøpes utenom. Men batteri kan skiftes ut, og nye batterier er rimelige. Ekstern lader kan kjøpes, og det er et helt vell av fester til GoPro – også fra tredjeparter. Ingen andre kameraer har like mange festemuligheter som GoPro.

Kameraet er oppgitt til å takle minnekort opptil 64 GB. Men vi har prøvd microSDXC-kort på 128 GB uten problemer. Det kan godt hende enda høyere oppløsninger også funker.

 

GoPro_Hero4Black_miljo

 

Kameraet i bruk

Når man ser de samme filmsnuttene filmet med GoPro opp mot de andre i testen, så ser alt annet blast ut. Bildene er knivskarpe, med svært lite støy. Pikselstøy i mørke områder er bra lite, det samme er kompresjonsartefakter. Kameraet filmer nemlig med 30 Mbps i 1080p HD opptil 48 bilder i sekundet, mens den dobler til 60 Mbps for oppløsninger og bildefrekvenser utover dette.

Hvis du synes innendørsfilmer oppleves som noe mørke, kan du prøve med ”auto low light”-funksjonen. Da optimeres bildefrekvensen til lyset. Undertegnede syntes det ble best ved å la det være, da det kom med en del uønsket støy.

4K videooppløsning i vanlig dagslys ser helt konge ut. Det samme gjør vanlig HD. Og det er bra, for når man skal bevege seg i skiløypa eller gjøre andre actionfylte stunts, vil man ha opp bildefrekvensen for å unngå skjelvende bilder forårsaket av rullende lukker. Heller ikke GoPro er nemlig immun mot dette, men sett kameraet til å filme 1080p i 120 bilderammer i sekundet, og se effekten forsvinne som dugg for solen! Videoen konverteres enkelt tilbake til 25, 50 eller hvilken avspillingsfrekvens du vil ha, i gratisprogrammet GoPro Studio til PC og Mac. Her kan du også velge å ikke konvertere, men bare spille av snuttene i saktere frekvens, og dermed få perfekt saktefilm på opptakene.

 

Konklusjon

Aldri har vi testet et actionvideokamera som på denne måten puster tradisjonelle videokameraer i nakken på ren videokvalitet. Bildene er rett og slett superbe. Kameraet er like lite som før, men bildene har blitt skarpere, med mindre pikselstøy og kompresjonsartefakter. Endelig har det fått 4K-oppløsningen i høy nok bildefrekvens, men også i HD-oppløsning er bildene bedre enn vi noensinne har sett fra et actionkamera.

Det er et bra kvalitetsløft fra sin forgjenger Hero 3+, og et sjumilssteg forbi sine rimeligere konkurrenter. Legg til alskens funksjoner og innstillinger, samt tilgjengelig ekstrautstyr, og det er rett og slett markedets beste actionkamera.

Vi tar forbehold om at Sony FDR-X1000VR kan utfordre tronen, det vil vi finne ut siden.

Lyd & Bilde mener

Markedets klart beste actionkamera har bedre videokvalitet enn noen vi har testet før, og du kan velge mellom et vell av oppløsninger og innstillinger. Pluss for 4K i 30 fps og 1080p i 120 fps! Kameraet er dyrt, og batteritiden er ikke all verdens. Selv om lydkvaliteten er bedre enn tidligere, finnes det konkurrenter som gjør jobben bedre.

Også i denne testen:

Action-videokameraer

Polaroid Cube

Morsom terning

Polaroid Cube er et artig, terningformet kamera, som er lett å få med seg på turen. Videokvaliteten er ikke all verden, men det funker.

Dette kameraet er meget lite og lett, og enkelt i bruk. Festes enkelt til metalliske flater, og det finnes fester å få kjøpt til ulike situasjoner.
Lyden er innestengt, og videokvaliteten er heller ingenting å skryte av. Batteriet er ikke utskiftbart, og kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader.
Les hele testen

Drift Stealth 2

Bra på det meste

Minstemann fra Drift er kompakt og vannavstøtende. Dette er også kameraet med de lyseste innendørsbildene.

Drift Stealth 2 har lysere innendørsvideo enn sine konkurrenter. Lyden er grei, med klar tale. Batteritiden er meget bra, og vi liker at objektivet kan dreies.
Dekselet til minnekortet og USB-utgangen er litt hardt å skru av. Lyden kan bli noe slank, og man får ikke saktefilm med HD-oppløsning. Litt gulstikk i bildet.
Les hele testen

Contour Roam3

Vanntett uten hus

Contour hevder å ha laget sitt beste kamera hittil. Og det er ikke småtteri, for det er nemlig billig.

God videokvalitet. Kan brukes på 10 meters dyp uten undervannshus. Gode innstillingsmuligheter via datamaskin, og objektiv er 270 grader dreibart med lasersikte.
Alle innstillinger må gjøres med kameraet tilkoblet PC eller Mac. Kameraet kan ikke styres med mobiltelefon, og det mangler søker. Elendig lyd må også nevnes.
Les hele testen

Sony HDR-AZ1

Kompakt og brukervennlig

Sonys hittil minste actionkamera er godt rustet med funksjoner. Et spennende valg!

Kameraet er kompakt, og det er enkelt i bruk. Spesielt om det styres fra mobiltelefonen. Bildekvaliteten er god, og lydkvaliteten er superb – når det ikke blåser.
Bildene har litt å gå på hva skarphet gjelder. Kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader. Ved vind må undervannshuset brukes, ellers overstyrer lyden.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top