TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Dynaudio Focus 360

Dansk muskelkraft

Dynaudio er ikke like kjent som sine danske kolleger Bang & Olufsen når det kommer til lydprodukter, men kanskje de burde ha vært det. Høyttalerne de lager er definitivt i verdensklasse.

forfatter
Publisert 19.03.09 - 08:45
L&B mener
Krystallklar lydkarakter Dyp og hardtslående bassgjengivelse
Plasskrevende Tungdrevne
Spesifikasjoner
 • 3-veis gulvhøyttaler
 • 1 x 1’’ diskant
 • 1 x 5 ¼’’ mellomtone
 • 2 x 8’’ bass
 • 31 Hz–25 kHz frekvensgang
 • 4 ohm impedans

Mens B&O har vunnet utallige priser for sin design og formgivning, er det de indre verdiene som teller hos Dynaudio. Her bygger de høyttalere på den tradisjonelle måten, med håndlagde kabinetter i ekte trefiner og nøye utvalgte komponenter. Alt fra kabinettene til de avanserte høyttalerelementene, som Dynaudio selger til andre produsenter verden over, er laget på fabrikken i Skanderborg. Dynaudio feiret nylig tretti år som høyttalerprodusent, og lanserte i den anledning jubileumsmodellen Sapphire. En svært eksklusiv høyttaler, kun tilgjengelig i 1000 eksemplarer, med en pris på om lag 100 000 kroner paret. Lyden var som man kunne forvente, krystallklar og mektig imponerende. Men om man ser bort fra den langt enklere kabinettutførelsen, kan du få mye av den samme kvaliteten fra de like store, men halvparten så dyre Focus 360.

Focus 360
De nye toppmodellene i Focus-serien rager 124 cm i været, og du vet bare ved å se på dem at de mener alvor når det kommer til å fylle store rom med kraftfull lyd. Selve hjertet i høyttaleren er det 5 ¼-tommer store mellomtoneelementet, som dekker det viktige frekvensområdet mellom 400 og 2200 Hz. Mellomtonen flankeres av to 8-tommers basselementer i bunn, og et 25 mm diskantelement i toppen. Mellomtone- og basselementene er laget i Dynaudios egen plastlegering MSP (magnesium silicate polymer), mens diskanten, den berømte Esotar 2, er laget i silke.

Lydkvalitet
Det finnes mange høyttalere der ute som kan spille høyt og rent, men det er få som har den samme rå kombinasjonen av muskler og finesse som Focus 360 kan by på.

De bevarer hele tiden et fokusert og klippefast lydbilde, og blir ikke skarpe i kantene selv når lydstyrken nærmer seg diskoteknivåer.
Den avslappede lydkarakteren kan lett oppfattes som litt tilbakelent. Og ganske riktig er det mange høyttalere som har en mer fremadstormende og direkte lydkarakter. En av dem er Dali Helicon 800mkII, som stiller i Focus 360 sin klasse både når det gjelder størrelse og pris. Helicon-høyttalerne er blant annet kjent for sin superoppløste diskantgjengivelse, som gir musikken en suveren åpenhet. Focus 360 kan heller ikke sies å ha helt den samme kroppen og tyngden i stemmegjengivelsen som det Bowers & Wilkins’ Nautilus-serie makter å få frem. Det som imponerer meg mest ved Focus-høyttalerne, er hvor velbalansert lyden er helhetlig sett. De bærer ikke preg av å være skrudd i noen bestemt retning klangmessig, og kan vise til en usedvanlig god sammenheng fra topp til bunn. Dermed slipper du å bekymre deg for hvordan høyttalerne skal takle ulike typer musikk – det låter slik det skal låte, punktum.

Ta det piano
Klavermusikk er ofte selve lakmustesten for høyttalere på grunn av den kompliserte klangstrukturen, som er full av over- og undertoner. Den minste tendens til farging fra høyttalerne, og det kostbare flygelet fra Steinway & Sons kan lett forveksles med et billigere Yamaha, eller enda verre, den elektroniske Casio-varianten. Men her er Focus-høyttalerne i sitt ess. Sett på Diana Krall, Keith Jarrett eller mer moderne toner fra Alicia Keys og John Legend, og du vil bli imponert over hvor realistisk de kan gjengi pianoklang og vokaler.

Repertoaret er ikke begrenset til jazz eller myk R’n’B heller. Dynaudio-ene formelig sprudler med spenstige rytmer fra Rihanna og Beyoncé, og stemmene til de to popdronningene er så klare som vi knapt har hørt dem før, selv om opptakskvaliteten er nokså komprimert.

To kraftige basselementer i et veldimensjonert kabinett gjør 360-høyttalerne i stand til å pumpe ut magemasserende bassanslag uten å miste pusten. På lavt volum er bassgjengivelsen stram og veldefinert, uten å bli overveldende. Men når du skrur opp volumet er det som å vekke en sovende bjørn. Da tar de frem ekstra krefter og leverer en svært slagkraftig og heftig bass som rekker dypt ned i kjelleren – nok til å fylle selv de største rom med magemasserende bassrytmer.

Plassering og forsterkere
Høyttalerne er ikke spesielt vanskelig å plassere, men belønner deg med en ekstra grad av fokus og spenst hvis du tar frem målebåndet og gjør en innsats. I vårt lytterom fikk vi den beste kombinasjonen av åpenhet og basstyngde med høyttalerne plassert ca. en meter fra bak- og sidevegger, med en svak vinkling innover mot lytteposisjon.

Høyttalernes nøytrale klang gjør at de kan matches med en rekke ulike forsterkere. Den fyldige og varme klangen fra Electrocompaniets forsterkere egner seg godt til å krydre klangbalansen litt, mens den åpne og friske spillestilen til Hegel og Primare vil passe bra til Dynaudio-ene, litt avhengig av smak og behag, selvfølgelig. Det skal også nevnes at høyttalerne er glade i kraft, særlig hvis du skal spille høyt i et større rom. Rundt 150 strømsterke watt anbefales da som et minimum. Dynaudio har ingen tro på bi-wiring, og høyttalerne har derfor kun ett enkelt sett med høyttalerterminaler. Det utelukker også muligheten til å drive dem med doble stereoforsterkere (såkalt bi-amping).

Konklusjon
Dynaudio Focus 360 byr på egenskaper som selv dyrere høyttalere kan se langt etter. De er nøyaktige og avslørende nok til å kunne brukes som studiohøyttalere, men samtidig tøffe og engasjerende nok til at du kan lage ditt eget hjemmediskotek. Det forutsetter imidlertid at du gir dem rikelig med forsterkerkraft, for de er ganske sultne på watt. Det finnes enda bedre høyttalere der ute, men en høyttaler som overgår Focus-modellene på flere punkter, kan fort bli veldig dyr. Focus 360 gjør så mye riktig at vi gir dem vår klare anbefaling.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Siste artikler:

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend