data-srcset
Cayin HA-2

Rørende magi

Har man først kostet på seg en dyr hodetelefon, kan en egen hodetelefonforsterker være helt nødvendig.

Praktfull lydkvalitet Superb gjennomsik­tighet, doble utganger
Svak bakgrunnsstøy

Man skal ikke la seg lure av tekniske data, for det som ser ut til å være i skjønneste orden på papiret, kan i praksis være en liten katastrofe. For selv om man allerede har en hodetelefonutgang på forsterkeren eller CD-spilleren, er det slett ikke sikkert at lydkvaliteten fra den holder mål. I hvert fall ikke på de mest påkostende og forfinede hodetelefonene. Mange forsterkere har ingen egen hodetelefonforsterker, og lydsignalet man får fra hodetelefonutgangen er gjerne et vanlig uskjermet linjesignal som er koblet til en volumkontroll.

Plugger man inn en av de bedre hodetelefonene på markedet, enten det er en Grado SR60 til 1300 kroner eller en Denon AH-D7000 til 10 000 kroner, opplever man fort at lyden i hodetelefonene blir tam, bassfattig og skjemmet av bakgrunnsstøy. Derfor er som regel en egen hodetelefonforsterker med bedre elektronikk og mer kraft å foretrekke.

Rørende
Som hodetelefoner, finnes også hodetelefonforsterkere i alle prisklasser. Cayin HA-2 koster 5500 kroner og er langt fra det dyreste man kan sette i hyllen, men prislappen alene er høy nok til at målgruppen er entusiastene som bruker mye tid til å lytte med hodetelefoner. Forsterkeren er derfor testet med et dusin forskjellige hodetelefoner i alle prisklasser, opp til Denon AH-D7000. Og la det ikke være tvil, Cayin HA-2 forbedret lydkvaliteten i samtlige hodetelefoner, men den kom mer til sin rett på de dyre Denon-hodetelefonene. Cayin HA-2 er i stand til å drive to hodetelefoner samtidig. Den kobles til en linjeutgang (tape out) på forsterkeren, og bruker to 12AU7 (Eller ECC82) vakuumrør som driver hodetelefonene. Ulempen mer rør er at de ofte har litt egenstøy, og glasskolbene kan være følsomme for mikrofoni. Fordelen er ofte svært organisk og lettflytende klang, og så kan man bytte ut rørene for en billig penge, med tilsvarende rør som har andre egenskaper. Som fyldigere bass, mer fremtredende mellomtone eller flere detaljer. Mulighetene er mange.

Klang
Cayin-forsterkeren passer best til hodetelefoner med litt elektrisk motstand, ellers risikerer du å høre brum i øreklokkene fra forsterkeren. Så glem 32 ohm eller lavere, og tenk minimum 64 ohm for å dempe brum. Dessverre er det litt egenstøy fra utgangstrinnet uansett hvilken hodetelefon man forsøker med, og med de mest tungdrevne hodetelefonene er Cayin HA-2 ikke kraftig nok til å nå noe i nærheten av realistisk konsertvolum i øreklokkene. Holder man seg til hodetelefoner mellom 64 og 300 ohm, med mer enn 100 dB følsomhet, ordner det seg. Ettertrykkelig. For dette er en svinaktig vellydende forsterker. Musikken svever på lette vinger og lydbildet er så åpent og gjennomsiktig at man kan dypdykke i det. Små detaljer gjengis med selvfølgelig naturlighet, vokaler er nær real life på en måte som man bare kan oppleve i hodetelefoner, og alt framstår som så silkeglatt og behagelig at man ikke ønsker å gi seg. En liten betoning i øvre mellomtone fremhever overtoner fra for eksempel små skarptrommer i metall og symbaler, og selv om bassgjengivelsen føles potent når vi snakker om kontrabasser, mangler den litt av den potensen som gjør trommer fullstendig realistiske.

Konklusjon
Cayin HA-2 er en fremragende partner for hodetelefoner som Denon AH-D7000 og andre high-end-modeller, men den kan blåse liv i selv de trøtteste hodetelefoner med sin nesten magisk organiske klang. Når Cayin får ryddet av veien skjønnhetsfeil som brum og støy i de stadig mer populære lavimpedante hodetelefonene, er HA-2 nær perfeksjon. For lydkvaliteten er i toppklasse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • To hodetelefonutganger
 • Passer 10–600 ohms
 • 180 mW effekt/32 ohm

Pris

5495 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Cayin HA-2

   data-srcset

  Adrenalin-kick for hodetelefoner

  Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

   data-srcset

  Ellevilt festlig forsterker

  Den hybride forsterkeren er 30 kilo med reinspikka moro, men er ikke helt uten finesser.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforsterker knuser konkurrentene

  Naim Supernait 3 er definitivt et av de virkelig gode forsterkerkjøpene til under 100.000 kroner. Den har alt – bortsett fra digitale innganger.

   data-srcset

  Sublim japansk lydkunst

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   data-srcset

  Den er ikke stor, men har full kontroll!

  OPPDATERT MED VIDEO: H120 er en glimrende liten forsterker, som gjør nesten alt riktig. Den har egentlig bare ett (luksus)problem.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.

   data-srcset

  Muskuløs multikunstner

  Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.

   data-srcset

  Himmelsk lyd i stjerneklassen

  For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.