Asus UX430UQ-Pure4

Juni 2017Asus UX430UQ-Pure4

Reisevennlig luksus-laptop

En imponerende maskin til en rimelig pris.

Pluss
Design og formfaktor er helt på topp. I tillegg får du en god skjerm, fin ytelse og lang batteritid.
Minus
Vi savner en vanlig HDMI-utgang samt flere og raskere USB-porter. Viften støyer litt mye under press.

Er du på jakt etter en lett og lekker laptop, med god skjerm, godt tastatur, lang batteritid og god ytelse, har du kanskje allerede kikket på en Zenbook fra Asus. Maskinen fås i flere konfigurasjoner, og passer derfor til enhver pengepung. Vi har sett nærmere på den nyeste modellen fra øverste hylle, og er ganske begeistret. Maskinen er både tynn og lett, har en større skjerm enn man først skulle tro, og behersker likevel de fleste dagligdagse oppgavene. What’s not to like?

En pen maskin

UX430UQ er en såkalt ultrabærbar, noe design og materialer bærer tydelig preg av. Her er det egentlig snakk om en 13” maskin, men da Asus har minimert plassen omkring skjermen, i stil med Dells XPS 13 som kom på markedet i 2015, er det blitt plass til en ekstra tomme. Det er vi definitivt ikke lei oss for, da hver tomme teller når maskinen samtidig skal være reisevennlig. Det ytre skallet er av aluminium, som etter hvert er standard på dyrere maskiner. Det gir et luksuriøst inntrykk, og betyr samtidig at maskinen føles meget lett og solid i hånden. Som på Macbook Pro er skjermen festet med en stor hengsle i midten. Det bidrar til den solide konstruksjonen, og gir samtidig plass til maskinens ventilasjon. Fordi den sitter i midten, blokkeres ikke hengselen hvis man for eksempel sitter i sofaen med maskinen på fanget. Da er det spesielt positivt at skjermen kan tiltes temmelig langt tilbake, ca. 145 grader, slik at man fortsatt har en behagelig arbeidsposisjon.

Matte piksler

Oppløsningen på skjermen er 1920 x 1080 piksler. Umiddelbart virker det ikke så mye, men det er faktisk mer enn nok. Betraktningsvinklene er gode, og den matte overflaten gjør at maskinen også er brukbar i sollys. Det er selvfølgelig en smakssak, men da maskinen er laget for å bli tatt med rundt, ser vi på det som et stort pluss. De innebygde høyttalerne sitter på undersiden. Lyden er blitt til i samarbeid med Harman/Kardon, og det har de kommet rimelig godt fra. Det kan skrus godt opp, og dimensjonene tatt i betraktning låter det meget hederlig.

Det innebygde tastaturet er naturligvis bakbelyst. Når man først venner seg til det, vil man ikke tilbake. Tastene er ikke mye forhøyet, og har derfor heller ikke noe særlig vandring. Det er en smakssak om man foretrekker et lengre ”klikk”, men det er fortsatt noe man lett kan venne seg til. Trackpad-en er i passe størrelse, og dekket av glass. Her er det i motsetning til tastene et tydelig klikk. Her sitter det også en fingeravtrykkleser, noe som normalt bare ses på dyre businessmaskiner.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Inn- og utganger

Den smale profilen betyr at Asus har måttet spare litt på inn- og utganger. Det kan i hvert fall være resonnementet når man konstaterer at her mangler det noe. Vi savner noe så enkelt som en vanlig HDMI-utgang. De innebygde USB-portene lar det også være litt igjen å ønske. Du får en USB 2.0, en USB 3.0 og en USB 3.1 (Type C) Gen 1, og altså ikke den raskeste Thunderbolt 3-varianten. Det er litt skuffende, i en maskin som ellers er så langt fremme i rekkene. Det du til gjengjeld fortsatt får, og for eksempel må unnvære på den nyeste Macbook Pro, er en port til SD-kort slik at den raskt kan overførende bildene fra ditt digitale kamera. Takk for det.

Benchmark

Vår testmodell var som tidligere nevnt tatt fra øverste hylle, og derfor utstyrt med de beste spesifikasjoner. Vi har en Core i7 Kaby Lake Prosessor, 16 GB RAM, en stor SSD-harddisk på 512 GB og et dedikert grafikkort fra Nvidia. Sistnevnte skal man imidlertid ikke forvente alt for mye fra. Maskinen kan riktig nok brukes til noen spill, men 3Dmark-testen avslørte, ikke overraskende, at du ikke skal kaste de nyeste spillene etter den, og regne med et godt resultat. Chipen er rett og slett for gammel og dårlig til å håndtere nye spill, med mindre du skrur både detaljnivået og oppløsning langt ned. I tillegg jobber batteriet så mye på overtid at det tømmes altfor raskt. Vurder derfor nøye om den ekstra GPU-en i det hele tatt er noe du vil betale ekstra for, og se i stedet på UX430 som en vanlig arbeidshest som skal kunne håndtere vanlig dagligdags bruk og lettere kontoroppgaver. Prosessoren passer godt til både bilde- og videoredigering, men også alminnelig tekstredigering samt surfing på internett uten problemer. Hvis du holder deg til lettere bruk, kan du samtidig forvente en fornuftig batteritid. Asus opplyser selv at du får opptil ni timer ut av det 50 W store batteriet. Det passer noenlunde med våre opplevelser, noe som er bra av en bærbar på denne størrelsen. Skrur du lysstyrken langt ned, kan du kanskje klemme opp til 10 timer ut av den.

En ting vi imidlertid merket oss når maskinen begynte å bli presset, var at den innebygde viften ble hørbar. Ja, faktisk virket det som at den satte inn før maskinen reelt kom under press, noe som var litt irriterende.

Konklusjon

Asus har med sin UX430 skapt en utrolig lekker laptop, som spesielt egner seg godt til folk på farten, på grunn av den lave vekten. Maskinen er både veldesignet og velkonstruert, og uansett hvilken konfigurasjon du velger, får du mye for pengene. Det er småting som trekker ned, men de positive sidene veier klart opp for de negative. Sammenlignet med hva som ellers finnes på markedet, har vi derfor ingen problemer med å anbefale Asus UX430. Kan du ikke leve uten en normal HDMI-utgang, og samtidig gjerne vil ha både touch og høyere skjermoppløsning, kan du alternativt vurdere fetteren Zenbook Flip, som har noenlunde de samme spesifikasjonene, og koster omtrent det samme.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Skjermen kan tiltes temmelig langt bakover.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Asus UX430UQ-Pure4
Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
Prosessor: 2.7GHz Core™ i7-7500U Prosessor
Skjerm: 14” Full HD (1920 x 1080 piksler)
Minne: 16 GB
Grafikk: Nvidia GeForce 940MX
Harddisk: 512 GB SSD
Mål: 31,4 x 1,59 x 22,5 cm (B x H x D)
Vekt: 1,3 kg.
HD-webcam, Wifi 802.11ac / Bluetooth 4.1, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type C (Gen 1), hodetelefonutgang, micro HDMI, port til SD-kort

Benchmarks
GeekBench 3: 7703 (multi), 3691 (single)
Basemark 3.0: 575,25
3DMark 11: p2230
CineBench R15: 64,65 fps / 358 cb
HD Tach: 361,3 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 2 t. 47 min.

Pris: 10999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.