Search
Generic filters

: XTZ roomanalyser

Rommets korrekturleser

Selv det beste lydanlegg kommer til kort i et rom med dårlig akustikk. Dette verktøyet hjelper deg til å forvandle stua til lydens Mekka.

Lyd & Bilde mener

Nøyaktig og avansert Meget hendig verktøy
Støtter ikke Mac OS
 • USB-mikrofon
 • 16 Hz–20 kHz RTA
 • 16–250 Hz Room Analyzer
 • Krav: Windows XP eller senere
 • Støtter ikke Mac OS
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1990 kr

En god CD-spiller eller forsterker har som regel en frekvensrespons som avviker med under en halv desibel på ulike steder i det hørbare frekvensområdet fra 20 Hz til 20 kHz. Likevel kan man høre forskjell på ulike typer elektronikk.

Høyttalere er mekaniske produkter med bevegelige deler, i et resonnerende kabinett, en konstruksjon som ofte vil ha en mer ulineær frekvensrespons. Typisk snakker vi om variabler langs frekvenskurven på pluss-minus tre desibel. Selv et utrent øre vil enkelt kunne høre forskjell på to ulike par med høyttalere. Når det derimot kommer til rommets påvirkning av lyden, kan det være forsterkninger og senkninger på både ti og tjue desibel. Det har en enorm påvirkning. Et rom med dårlig akustikk er direkte ødeleggende for opplevelsen av musikk og film. Én ting er at rommet kan forsterke enkelte frekvenser og dempe andre ganske ekstremt, noe som igjen gir ringvirkninger over hele frekvensområdet. I tillegg til dette vil rommets etterklangstid påvirke lyden en hel del. Et for dødt rom vil frarøve all sjel fra gjengivelsen. Et for levende rom vil derimot gjøre at det låter hardt og spisst, med mye ekko. Om rommet er både levende og har mange parallelle flater, vil du oppleve en stygg flanger-effekt. Målet er et så frekvensnøytralt rom som mulig, med etterklangen omtrent tilsvarende den til en gjennomsnittlig stue.

Utstyr
I esken til XTZ Room Analyzer følger det med en målemikrofon på stativ, et USB-lydkort spesifikt tilpasset mikrofonen og programmet, som lastes ned fra XTZ.se. Mikrofonkabelen er lang nok til at mikrofonen kan plasseres rundt omkring i selv et stort rom. Bruksanvisningen som følger med forklarer en god del, men det er et par ting som ikke står nevnt, som for eksempel hvordan man gjennomfører og tolker ”full range”-målinger.

Programmet er laget for Windows. Har du Mac, er eneste mulighet å kjøre Fusion eller Bootcamp, da programmet ikke støtter Mac OS.

Hva gjør produktet?
Room Analyzer lar deg enkelt måle frekvensresponsen og etterklangstiden i rommet ved hjelp av testtoner og målemikrofonen. Det er egentlig det. Produktet tilbyr ingen løsning, bare en diagnose. Men om du har XTZ-subwooferen 99 W12 DSP eller bassforsterkeren Sub Amp 1 DSP, kan du via programvaren overføre målingene direkte til produktet, som da kompenserer for eventuelle uregelmessigheter. Har du subwoofer fra en annen produsent eller et normalt oppsett uten subwoofer, har programmet fortsatt en funksjon. Det kan nemlig fortelle deg hva du trenger å gjøre.

Bassfrekvenser
Programmet måler ulike ting. Funksjonen ”Room Analyzer” måler bassfrekvensene fra 16 til 300 Hz. Du kan velge å måle fra en enkelt posisjon eller fra tre ulike posisjoner i rommet. Velg sistnevnte for å få en best mulig lesing av rommet.

Programmet foreslår hvor du skal plassere mikrofonen. Men du kan også eksperimentere videre selv, ved å måle flere forskjellige steder. Jo flere målinger du blir presentert for, desto mer klart blir det hvor problemfrekvensene er. Det vil si frekvensene som forsterkes mest, og som programmet finner og foreslår hva du bør gjøre med.

I testrommet på jobben fant ikke programmet noen problemer, da bassresponsen hos oss er steike bra. Men hjemme i stua til undertegnede var det problemer å finne. Jo flere målinger som ble foretatt, desto mer tydelig var det at mitt største problemområde var rundt 53 Hz, som alt etter hvor man målte fra, var forsterket med mellom 5,5 og 7 dB. Bak målingen foreslår programmet hvordan dette bør fikses. ”Mode” betyr at man først og fremst bør jobbe med plassering av høyttalerne i forhold til veggene, noe som var tilfellet hos meg. Det står ”EQ” om programmet foreslår å justere det ved hjelp av en equalizer. Det er da også foreslått både Q-bredde og antall dB frekvensen bør dempes.

Sanntidsanalyse
En annen funksjon er såkalt RTA, eller ”real time analysis”. Sanntidsanalyse er en grei norsk oversettelse, og innebærer at høyttalerne sender ut rosa støy som fanges opp av målemikrofonen. Hele frekvensområdet, fra 16 Hz til 20 kHz, måles her. Grafiske spalter indikerer lineariteten i rommet. Igjen måler testrommet på jobben ganske bra, mens stua mi forsterker frekvensene fra 50 til 80 Hz med inntil 15 dB. Dette gjør at bassen får litt ekstra punch, men det blir ikke riktig. Begge rommene fungerer bra opp til rundt 16 Hz, hvor det begynner å rulle av.

Etterklangstid
Til slutt kan XTZ Room Analyzer også glede meg etterklangsmåling. Om rommet har for mye etterklangstid, altså noe stort over 50 millisekunder ved enkelte frekvenser, kan det være smart å se på ulike løsninger for demping av rommet. I en vanlig stue er det helt vanlig med opptil 35 millisekunder, men blir den mye lenger enn dette, vil det bli i meste laget. Da kan vi foreslå å kanskje henge opp litt molton i gardinstanga, kanskje legge et ekstra gulvteppe eller få inn et par møbler til. Det er også mulig å kjøpe akustiske dempere som festes på veggen, noen av dem kan faktisk se ut som ganske stilige kunstverk.

Konklusjon
XTZ Room Analyzer er et meget nyttig verktøy for å diagnostisere responsen i rommet. Ikke bare vises resultatene av målingene, programmet viser også hvor du skal dempe eller øke lydnivået ved hver frekvens. Sammen med en XTZ-subwoofer med DSP er programmet mest brukervennlig, men det er også et hendig verktøy for alle som ikke har dette. Foruten bassfrekvenser, analyserer programmet hele frekvensområdet, så vel som rommets etterklangstid. Den som er seriøs når det kommer til god lyd hjemme, bør først fikse rommet før vedkommende sprenger budsjettet på et dyrt anlegg. Da er XTZ Room Analyzer en rimelig venn i nøden, som kanskje ikke er like enkel i bruk som den er avansert – men det er neimen ikke langt unna.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.