: XTZ 89

Stram lyd for stramt budsjett

XTZ er et lavpris-høyttalermerke fra Sverige, kjent for glimrende lyd til lav pris. Med XTZ 89 forsøker de å sprenge alle rekorder i prisklassen. XTZ 89 er en meget prisgunstig gulvhøyttaler. Høyttalerne kan spille ganske høyt, med godt rytmisk driv, men gjengir ikke alle instrumenter like bra.

Lyd & Bilde mener

Stor og fyldig lyd God sammenheng Kan spille ganske høyt
Litt dempet i diskanten Sliter med attakkert pianospill
 • 2,5-veis bassrefleks
 • 4–8 ohm
 • 2 x 6,5’’ basselementer
 • Bånddiskant med horn
 • ?–40 000 Hz frekvens­område
 • 100 x 20 x 30 cm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2790 kr

Er du ute etter rimelige høyttalere, men forventer høy kvalitet, er svenske XTZ slett ikke et merke du skal avskrive. Spesielt de ”pyramideformete” stativhøyttalerne deres har hatt en tendens til å imponere. Når de så lanserer et par med relativt store og tunge gulvhøyttalere til godt under 3000 kroner, pirrer det vår nysgjerrighet.Kabinettet er tjukt og stabilt, bygget med 2,1 cm tjukke MDF-plater. Diskantelementet er av typen bånddiskant, for en lettest mulig diskantgjengivelse opp til 40 kHz. Dette er dessuten hornladet for å øke følsomheten.

To 6,5-tommers elementer gjengir henholdsvis bass og bass/mellomtone. To heftige bassporter er montert i fronten av hver høyttaler. For best mulig å kunne tilpasse høyttalerne til rommet, finnes skumgummiputer til samtlige bassporter, og det finnes dessuten ulike delefilterkarakteristikker til diskantelementet på baksiden.

Lydkvaliteten
Putene bør definitivt puttes i bassportene. Ellers er bassen altfor overdimensjonert, og den er dessuten litt monoton og buldrete. Med putene i portene balanseres det hele ut. Diskantkarakteristikken på delefilteret er mer åpen for eksperimentering. Vi følte at den gjorde seg best i nøytral stilling. Det som slår oss med disse høyttalerne, er at de låter balansert, og lydmessig farging fra kabinettene er det overraskende lite av. Der hvor billige gulvhøyttalere normalt maskerer for stemmeområdet på grunn av mye kabinettresonans og billige komponenter, holder XTZ-høyttalerne seg ryddige. Overtonene i musikken leveres kjapt og kontant. Bånddiskanten er ikke så luftig som man kan forvente av en slik, men det kan være fordi den sitter i et horn. Horndiskanter har det med å låte litt mindre åpent enn andre. Uansett er det meget god sammenheng mellom de ulike frekvensområdene, noe som gjør at vi også med akustisk musikk et stykke på vei godtar det vi hører.

Fremdeles er bassen litt monoton, man får ikke godt nok frem den komplekse tonestrukturen fra en kontrabass eller basstonene i et flygel. Det er også en liten pukkel i øvre bassområde som gjør at gitaren får en litt hul og rumlende klang. Overtonene kommer godt frem, slik at kvinnevokaler og mannsstemmer står imponerende bra frem fra musikken. Og høyttalerne kan spille ganske høyt og fremdeles holde kontroll. Populærmusikk med mye rytme er nok favorittføden. Det er likevel ikke til å komme fra at det er elementene i forgrunnen av lydbildet som får all fokus rettet mot seg. Lavmælte fioliner i bakgrunnen, for eksempel, sanses ikke veldig godt. Det mangler en del subtile nyanser. Men dette tilgis straks vi igjen blir oppmerksomme på prislappen. Høyttalerne gjør nemlig få åpenbare feil.

Det som etter hvert blir klart, er at piano ikke er favorittføden. Spesielt lyse tangenter som normalt skal låte sprettent og lett, får en litt skurret tone. Det gjelder begge høyttalerne, så vi avskriver at det kan være noe feil med produksjonen. Det ligger nok i selve konstruksjonen. Det virker som om mellomtoneelementet takler dårlig kraftige toner som beveger seg opp mot delefrekvensen. Når vi først er klar over denne skavanken, melder den seg ved flere anledninger, på ulike innspillinger. Så får man ikke gull av gråstein likevel.

Konklusjon
XTZ 89 er en meget prisgunstig gulvhøyttaler. Den preges av et stivt kabinett og en ganske gjennomtenkt konstruksjon. Og med putene i bassportene låter høyttalerne meget balansert. Den litt monotone bassen dempes, slik at den integreres langt bedre i lydbildet. Høyttalerne kan spille ganske høyt, med godt rytmisk driv. De gjør også lite galt, det låter aldri bøttete, og sangstemmer står faktisk ganske bra frem fra musikken. Høyttalerne er likevel ikke glad i piano, og da spesielt ikke lystklingende tangenter. Da svarer høyttalerelementene med å skurre, like ved delefrekvensen mellom diskant og mellomtone. Dermed er de ikke så allround som vi hadde håpet, og de røper at dette likevel er en nokså billig konstruksjon.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.