Search
Generic filters

: Test av 3 hodetelefoner til bærbart bruk

Lettvektere med substans

Små ørepropper passer ikke for alle. Da er det bra at det finnes små hodetelefoner som egner seg godt til bærbart bruk.

Lyd & Bilde mener

Behagelig lyd God bærekomfort Sammenklappbar
Innesluttet klang Tam dynamikk
 • AKG K450
 • 126 dB/32 ohm
 • 120 g
 • Lukket
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 895 kr

Noen føler at en ørepropp inni øret er ubehagelig å ha på i lengden, men siden de øreproppene som bare henger i ytterøret stort sett er ubrukelige, må man ty til tradisjonelle hodetelefoner. De behøver slett ikke være verken store eller stygge, men det de må være, er lettdrevne, dersom de primært skal brukes på mobiltelefoner og iPoder. Se etter så høy følsomhet som mulig, hvor 100 normalt gir deg høyere lyd enn 90 dB og 32 ohm betyr at de er bedre egnet til iPoden enn om det står 120 ohm. Deretter er det bare å lukke øynene, betale og håpe på det beste.

For hodetelefoner til noen få hundrelapper som henger i festlige flerfargede plastinnpakninger i dagligvareforretninger, storkiosker og på flyplasser, bør man styre unna. Med unntak av Koss solide Porta Pro med livstidsgaranti, er det meste under 400–500 kroner søppel som sjelden overlever særlig lenge. I denne testen har vi plukket ut tre lette og små hodetelefoner i prisklassen mellom 600 og 900 kroner.

Alle tre er egnet til bærbart bruk, er tilpasset de små forsterkerne i MP3-spillere, og har 3,5 mm minijackplugg. Rimeligst er Jays v-Jays, et par små, åpne hodetelefoner som kan brettes sammen, med hele 40 mm store membraner, til 600 kroner. AKGs lukkede K450 koster 300 kroner mer, men leveres med to kabellengder og kan klappes sammen og legges helt flatt for å ta lite plass i lommen eller bagen. Sennheiser skal ha hundre kroner mer for de nye HD238, med en liten bæreveske, som i likhet med v-Jays er åpne. Det vil si at lyden slipper ut på utsiden, noe som gir en lettere konstruksjon, men også demper dårligere fordi lyd (støy) lekker inn i øret.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sofistikert klang

De små Sennheiser-hodetelefonene er både komfortable og lyder godt. Faktisk så godt at de leverer den mest raffinerte klangen og har det åpneste lydbildet av alle tre i testen. De kan brettes sammen for transport, men ikke i samme grad som AKG-ene, men til en hundrelapp ekstra får man bedre lydkvalitet, og det er hele poenget. Øreputene er større enn på AKG K450, og HD238 er mer komfortable å ha på i lengden fordi trykket er fordelt på en større flate.

Lydkvaliteten er dessuten bedre enn på K450, for HD238 har langt større detaljrikdom, lyder åpnere og klarere, med et mer balansert lydbilde. Dette er hodetelefonene for de kresne, som er villige til å betale for bedre lydkvalitet. Bassen er stram og kontrollert, men potent, mellomtonen er den soleklart mest nøytrale og gjennomsiktige i denne testen, og hodetelefonene har sågar oppløsning og luft i diskanten.

Dynamikken er god for en så liten hodetelefon, også i bassen, men HD238 har en stor ulempe som gir den ellers glimrende lydkvaliteten er kraftig ripe i lakken: De er tungdrevne, man får ikke opp lydvolumet tilstrekkelig til at man kan sitte ute og nyte musikk uten at støy utenfra lekker inn. Selv med maks volum fra en iPod classic, blir lydtrykket så moderat at man helst bør ha total stillhet rundt seg for å høre musikken klart nok.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Stille og komfortable

Hodetelefonene fra AKG har den beste dempingen av støy utenfra av alle hodetelefonene i testen. Og så er de lettdrevne nok til at man får opp lydtrykket på bærbare spillere. Når de brettes sammen blir de minst av de tre hodetelefonene i testen, og skulle ledningen ryke, kan de byttes ut rett og slett ved å nappe ut pluggen i hodetelefonene og plugge inn en ny.

De sitter relativt godt på hodet, men er ikke egnet til jogging eller sportslige aktiviteter, og har man langt hår bør man legge håret bak ørene. Ellers sklir de glatte putene på håret og man må stadig rette på hodetelefonene. For de må plasseres relativt nøyaktig over øret for best mulig lyd. Hvis ikke mister man mye av diskanten, og den trenger man. For AKG K450 lyder litt innesluttet, nesten mørkt, men har til gjengjeld svært flott klangfylde, og er alltid behagelig å lytte til. Uansett musikk.

Bassen er potent, men litt i mykeste laget, mellomtonen slipper ikke ut all verdens detaljrikdom, og diskanten er behagelig dempet slik at musikken aldri lyder spiss og aggressiv. AKG K450 vil derfor egne seg best til allroundbruk, når man prioriterer bærekomfort og praktske løsninger, fremfor absolutt høyest mulig lydkvalitet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.