: Test av 12 hodetelefoner

Hodetelefoner for tøffe tak

Treningen blir morsommere med musikk, men da gjelder det at hodetelefonene sitter på plass samt at de tåler en smell og litt svette. Vi har testet tolv tøffe sportshodetelefoner.

Lyd & Bilde mener

Volumkontroll Bra bass
Tåler ikke fuktighet
• Øreputer: 3 stk.
• Volumkontroll: ja
• Fuktsikker: nei
• Frekvens: 15 Hz–20 kHz
• Impedans: 16 ohm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 270 kr

Nå som ferien er over for de fleste av oss, minnes vi glade stunder, gode middager og kanskje en og annen øl. Men vi innser kanskje også at det ble litt for mye av det gode og litt for lite mosjon. Det er altså på tide å knytte treningsskoene og begi seg ut på joggetur. For å i det minste gjøre det litt morsommere, kan man alltids høre på musikk. Men da gjelder det jo å ha hodetelefoner som passer for trening.

Vi har derfor tatt en titt på utvalget av hodetelefoner som er laget for dette formålet. Mange av produsentene har spesielle modeller med litt annerledes krav enn basismodellene. Her er ikke det viktigste lydkvalitet, men konstruksjon og hvor mye de tåler som teller. Uansett hvor humpete turen blir, skal de ikke ramle ut. Dessuten skal de ikke kollapse om de får litt svette på seg eller det kommer en uventet regnskur.

Riktige hodetelefoner til rett person
Det varierer fra person til person hva slags type hodetelefoner man foretrekker. Alle har sine fordeler og bakdeler, og det finnes egentlig ingen typer som er bedre eller dårligere enn andre. Derfor har vi også valgt å dele testen inn i tre typer hodetelefoner. Ørepropper (in ear). Den vanligste typen hodetelefoner for de som hører på musikk på toget eller bussen. Skal man bruke dem på trening, gjelder det at de sitter ordentlig fast. Da må man trolig velge den typen som stappes inn i øregangen og som holdes på plass med solide lydisolerende silikonputer. Fordelen er at de er små og smidige, bakdelen er at de kan bli for lydisolerende slik at man ikke hører trafikken og blir påkjørt.

Ørepropper med bøyle (behind ear). En hybridløsning som kombinerer fordelene med ørepropper med øretelefonens sterke sider. Dels er de så små at man kan stappe dem i lomma, dels sitter de ordentlig fast. Dessuten kan man ha mer løstsittende ørepropper. Enkelte blir nemlig ganske ømme i ørene når man stapper noe inn i øregangen. Spesielt når man beveger seg.

Hodetelefoner (on ear). Tradisjonelle hodetelefoner med bøyle over hodet. Å kalle dem ”on ear” er ikke helt sant i treningssegmentet, for her vil man gjerne at de skal sitte enda bedre fast. Derfor sitter det ofte et par propper i endene. Dessuten forsøker man å unngå bøylen over hodet, så det er vanligere at bøylen går bak nakken.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sony MDR-AS30G

Riktignok er det gøy når noen forsøker å finne på noe nytt, men de mislykkede eksperimentene bør etterlates i testlaben.

Lyd & Bilde mener

Fuktsikker
Dårlig lyd Beveger seg Ingen volumkontroll
•Øreputer: 1 stk.
•Volumkontroll: nei
•Fuktsikker: ja
•Frekvens: 14 Hz–23 kHz
•Impedans: 24 ohm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 330 kr

Dette er en høyst uvanlig konstruksjon med en meget fleksibel bøyle som skal forsøke å holde fast et par tradisjonelle hodetelefonelementer utenpå ørene. For å ha en sjanse til å lykkes, sitter det en oppsiktsvekkende knopp på dem som man skal føre inn i øret. Kabelen er todelt slik at man kan tilpasse lengden etter hvor man har musikkspilleren plassert. Konstruksjonskvaliteten er akseptabel, men kabelen er dessverre litt tynn og slarkete. Kabelklemme og oppbevaringsetui medfølger.

Konklusjon
Ikke uventet sitter denne bisarre løsningen ikke spesielt sikkert på hodet. De ramler riktignok ikke av, men holder seg heller ikke på plass – noe som er veldig irriterende når man forsøker å konsentrere seg om treningen. Lydbildet føles veldig ubalansert, og man får en følelse av at sangeren skriker deg rett i øret. Bassen er beskjeden og diskanten noe skingrende. I dette tilfellet synes vi Sony burde gjort noe tradisjonelt i stedet for å forsøke å være innovative.
 

Philips SHQ4000

Skatere og andre som virkelig trenger å holde øreproppene på plass, kan slutte å lete. Philips’ øretelefoner låter bra og sitter som støpt.

Lyd & Bilde mener

Sitter sikkert Bra lyd Fuktsikker
Ingen volumkontroll
• Øreputer: 3 stk. + 3 bøyler
• Volumkontroll: nei
• Fuktsikker: ja
• Frekvens: 10 Hz–23 kHz
• Impedans: 16 ohm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 420 kr

Hvorvidt man liker nakkebøyle eller ikke, er en smakssak, men en fordel er at man bare får én ledning som går opp til hodet. Bøylen er relativt myk, mens de bøylene som går over ørene er betydelig stivere. Dyptsittende silikonputer er også en smakssak, men med tre størrelser burde man få en god passform. Kabelen er av normal lengde og vikler seg ikke lett sammen. En klemme for å feste den i klærne og en enklere tøypose følger med.
Konklusjon
Bøylene over ørene sitter meget bra, og sammen med de dyptsittende putene kjennes det ut som om disse øretelefonene er limt på hodet. Lydkvaliteten er jevnt over bra, med en markert bass som kan være et pluss ved alle former for rytmisk trening. Derimot er diskanten vel skarp, noe som drar ned inntrykket ved visse typer musikk. Lydisoleringen er nesten for bra, så pass på i trafikken. Et bra valg for actionsport og annen fartsfylt trening.
 

Sony MDR-AS40EX

Sony gjør det meste riktig med disse praktiske og velsittende treningsøreproppene som dessuten låter bedre enn de fleste andre.

Lyd & Bilde mener

Sitter sikkert Bra lyd Fuktsikker
Ingen volumkontroll
• Øreputer: 3 stk. + 3 bøyler
• Volumkontroll: nei
• Fuktsikker: ja
• Frekvens: 10 Hz–23 kHz
• Impedans: 16 ohm

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 420 kr

Dette er en meget smart konstruksjon. I prinsippet er det vanlige ørepropper der man har satt på en myk gummibøyle for at de skal holde seg fast på øret. Tre ulike bøyler og tre størrelser på silikonputene gjør at man finner den beste passformen. Kabelen er ganske kort og har en klemme for å feste den på klærne. Det følger også med en forlengingskabel. Man får ingen volumkontroll, men derimot et praktisk oppbevaringsetui.

Konklusjon
Takket være de myke bøylene i flere størrelser, er det lett å få proppene ikke bare til å sitte bra, men også å holde seg på plass under treningsøkten. Lydkvaliteten overgår faktisk forventningene med en klar og glatt lyd. Takket være den tette konstruksjonen, får man til og med en grei bass – selv om den ikke kommer til å slå noen i bakken. Så lenge man klarer seg uten volumkontroll, er dette de bøyleøreproppene vi vil anbefale.
 

Ikke godteri for ørene

Produkter med overdreven design og lav pris gjør oss alltid mistenksomme om at her har de ikke brydd seg så mye om innsiden. Slik var det også med Skullcandys hodetelefoner, som har en uvanlig svak bøyle. Kabelen er av den rotete typen som slår knute på seg, selv når man legger den ned. Ironisk nok kan man bytte kåpene på siden, selv om det virker som det mest solide i hele konstruksjonen. Det hadde vært bedre om man hadde kunnet byttet ut resten av hodetelefonen.

Konklusjon
Hva det er som gjør disse til sportshodetelefoner, er litt uklart, med unntak av at de er så billige at det ikke gjør noe om man tråkker på dem. De sitter ikke bedre enn en ordinær hodetelefon, de er ikke ekstra solide og de tåler ikke fukt. På toppen av alt er lyden en ren prøvelse med feilaktig gjengivelse. Bassen er svak, diskanten er skingrende og mellomregisteret grøtete og uengasjerende. Men for all del, ungene kan henge dem på ryggsekken og late som om de er graffitiartister.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Sennheiser PMX 680 Sports

Sennheisers hodetelefoner har en ganske stiv nakkebøyle og ørebøylene er faste. Til tross for dette sitter de behagelig på takket være en smart, fleksibel indre bøyle som former seg rundt øret. Øreproppene er for uvanlighetens skyld vinklet diagonalt fremover, noe som viste seg å fungere bedre enn forventet. I likhet med de andre modellene i testen, har de en kort, fast kabel som kan forlenges via en boks der volumkontrollen sitter. Kabelen er gummiert og vikler seg ikke lett sammen.

Konklusjon
Til tross for at de ikke sitter stappet inn i øregangen med silikonpropper, lykkes Sennheiser å få til en meget bra bassgjengivelse. Til denne prislappen kan vi ikke klage på resten her, så dette er de hodetelefonene som låter best under trening. De sitter dessuten behagelig på hodet, og sitter så grunt at de ikke vil plage noen. Tar man dessuten med i beregningen at de tåler svette og regn, samt at de har en praktisk volumkontroll, er dette testens beste sportshodetelefoner.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

AKG K 316

Proppene føles velkonstruerte og har også et hyggelig utseende. Bøylen er stiv, men faktisk formbar slik at man kan klemme den på plass på nøyaktig riktig sted. Det trengs, for elementene må trykkes godt inn mot øregangen for å høre bassen. Kabelen er av passe lengde og har en klemme som kan festes i klærne, samt en volumkontroll som dessverre er litt for lett å komme borti utilsiktet. Det medfølger et praktisk etui, og de kommer i fargene blå-hvit eller rød-svart.

Konklusjon
Takket være den formbare bøylen og den gummilignende oversiden, sitter øreproppene bra på plass uansett hvor mye man hopper rundt. Lyden er helt akseptabel for den typen enklere, fengende musikk man gjerne hører på når man løper. Får man bare proppene til å sitte riktig slik at de gir tilstrekkelig med bass, kan man leve med at diskanten er litt skarp. Jevnt over er det et par bekvemme og praktiske ørepropper man gjerne tar med seg på treningsstudioet.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Philips SHQ3000

Med bøylemodellen av sportsproppene sine, tar Philips ikke bare et steg opp i pris, men også i kvalitet. De har virkelig ikke bare klistret på en bøyle, men laget en helt annen konstruksjon. Man slipper de harde proppene i øret, og møtes kun av myk og behagelig silikon. Som tidligere får man med tre ulike størrelser. Kabelen er passe lang, gummiert og vikler seg ikke sammen i lomma. Likevel anbefales det at man bruker oppbevaringsetuiet.

Konklusjon
Takket være den store bøylen, sitter proppene godt på plass. Nesten for bra, da man virkelig kjenner hvordan de klemmer øret. Lyden fungerer ganske bra for enklere, rytmisk musikk, spesielt siden de har en påtagelig bassgjengivelse. De tenderer imidlertid til å brumme litt, og lydbildet er jevnt over ganske grøtete. Hvis ikke lyden er så viktig, og man helst vil ha de mest praktiske øreproppene, er de faktisk et bra valg, siden de både tåler fuktighet og sies å være ekstra hygieniske.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Koss KSC22DVD

Bøylen er smidig og fleksibel, noe som gjør at den er enkel å tre over øret. Det er ikke verdens beste konstruksjon ettersom proppene mer henger på øret enn trykkes på plass. Kvalitetsinntrykket er ikke det beste, og de ser ikke ut som om de vil overleve en smell. Kabelen er av standardlengde, men er av det tynne og slarkete slaget som slår knute på seg selv i lomma. Man får dessverre ikke med noen andre størrelser på skumputene, men derimot en liten oppbevaringspose.

Konklusjon
Den fjærlette bøylen gjør at man knapt merker øreproppene, til tross for at de sitter godt på plass. De spiller relativt korrekt, og oppleves som snertne. Men de går ikke spesielt dypt ned i bassregisteret, og ettersom de ikke er tettsittende, blir bassen svak. Man må dessuten ha volumet høyt. Dessverre mangler de også fjernkontroll, og har ikke beskyttelse mot fuktighet, så vi kan ikke anbefale dem til idrettsaktiviteter som innebærer svette eller joggeturer i duskregn.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Skullcandy Ink’d

Skullcandy er kjent for sin tøffe, streetsmarte formgivning. Ink’d finnes i ikke mindre enn 32(!) ulike fargekombinasjoner, og med og uten mikrofon. Dette er de vanlige proppene som har en passe lang, men noe slarkete kabel. De har ingen finesser eller tilbehør, bortsett fra at man får med silikonputer i tre ulike størrelser. På litt avstand ser de lekre ut, men når man ser litt nøyere etter, er plastfølelsen like billig som prislappen antyder.

Konklusjon
De myke silikonputene sitter behagelig og sikkert på plass og isolerer noe av støyen fra omgivelsene. Derimot må man passe på når man bruker dem, for de tåler ikke fuktighet. Lyden er litt grøtaktig og skarp, så man må også velge musikksjanger med omhu hvis det ikke skal låte ubehagelig. Bassen er uvanlig sterk, så dersom man vil ha taktfast musikk å løpe til, fungerer de bra. Hvis man er klar over begrensningene, duger disse som budsjettørepropper.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Sennheiser MX 680 Sports

De glatte, gule proppene har en fiffig ordning som holder dem på plass. En liten gummivinge griper tak i øret, noe som faktisk fungerer bra. For at de skal passe ulike ører, følger det med fire ulike størrelser, og dessuten ikke mindre enn fire størrelser på silikonputene samt et par skumputer. Kabelen kan enten brukes med kort lengde, eller så kan man sette på en forlengelse som dessuten har et volumratt med en belteklemme.

Konklusjon
Takket være alle mulighetene til å justere passformen, sitter de både behagelig og sikkert i øret. Rent objektivt er lyden den beste når vi ser på alle proppene samlet. Men ettersom de ikke skal stappes inn i øregangen og ikke sitter tett inntil øret, blir bassen vel svak. Det låter derfor litt for kjedelig til treningsformål. Det kan vi imidlertid tilgi da dette er de mest komplette proppene med både volumkontroll og beskyttelse om fuktighet. Skal man ha propper i øret når man jogger, er det disse man skal ha.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Philips SHQ1000

Philips’ nye serie med sportsørepropper kommer i en skrikende oransje farge. Dette er minstemann, som også har et par vanlige ørepropper med en hyggelig lang og myk gummiert kabel. Den eneste finessen er klemmen som hindrer at kabelen flakser i vinden, samt en liten bærepose. Hvis man ikke tar hensyn til det antibakterielle belegget og muligheten til å skylle dem under kranen som en finesse. Skal du dele ørepropper med en annen, kan det imidlertid være et interessant aspekt.

Konklusjon
Silikonpluggene man stapper i ørene er ikke spesielt pene, uansett hvilken putestørrelse man bruker. Det føles ikke som om de sitter spesielt sikkert, selv om vi måtte være litt hardhendt for å få dem ut. Et stort pluss for at de tåler både svette og regn. Lyden imponerer ikke, det finnes antydning til bass, men ellers låter det mest skingrende og skarpt. Vil man ha vanntette propper til lavest mulig pris, gjør de imidlertid jobben.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Koss KE29

Koss’ propper er som vanlig smakfullt utformet og KE29 finnes i åtte ulike farger. Kabelen er gummiert og passe lang. Kablene til selve proppene er av ulik lengde slik at man kan la dem ligge rundt nakken. Dette gjør at kablene ikke kommer i veien. Man får med silikonputer i tre ulike størrelser. For en gangs skyld sitter volumkontrollen faktisk på kabelen, men den er ikke så følsom og slipper gjennom lyd selv på laveste nivå.

Konklusjon
Øreproppene er ganske gode, men etter å ha brukt dem en lengre periode, blir man litt øm i øregangen. De sitter derimot godt på plass. Hvis man ser bort fra at diskanten er litt skarp og at lydbildet er helt skjevt, er de til dette formålet ikke så halvgærne. De har en solid bass som gjør løpevennlig musikk ekstra fengende, for ikke å snakke om hvor gromt rock låter … Hadde de tålt fukt bedre, hadde vi gjerne skrudd opp vurderingen et knepp – for disse er helt klart prisgunstige.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.