: Stello Ai500

Forsterkerkraft med finesse og konvertering

Stello Ai500 er en særdeles ambisiøs forsterker. Vakre krummete kanter, eksepsjonell bygge­kvalitet og digitale innganger. Snakk om luksus!

Lyd & Bilde mener

Taktfast bass Eksepsjonell timing Digitalinnganger + USB
Savner litt mer dybde i lydbildet?

Utvendig er Ai500 ingen spesielt stor forsterker. Den er bare 8,6 cm høy, og de krummete sidene stjeler litt plass fra forsterkerens innside. Likevel er vekten hele 16 kg, på grunn av mye tjukk aluminium og en heftig ringkjernetrafo på 800 VA. Med en kondensatorbank på hele 90 000 mikrofarad (µF) skulle den dessuten klare å lade opp kjapt mellom hvert strømkrevende krumspring i musikken. Noe som i praksis gjør at forsterkeren bevarer den dynamiske kontrollen selv om den tynes opp mot sin maksimale kraftlevering på 2 x 150 W i 8 ohm (2 x 300 W i 4 ohm).

USB-konvertering
USB-konvertering har blitt et nytt satsingsområde for forsterkerprodusenter. Ettersom April Musics ekspertise ligger nettopp i det digitale domenet, er det på sin plass at Stello Ai500 også har dette. Det dreier seg om å forbipassere lydkortet i pc-en eller Mac-en, og la forsterkerens digitalkonverter ta seg av jobben, ved å trekke en USB-kabel mellom disse. Dermed kan man nyte ekte hi-fi-lyd fra datamaskinen. Svineaktig mye bedre enn når den kobles til med en minijack-kabel.

USB-konverteren er den samme som sitter i MusicStreamer+ fra High Resolution Technologies (Testet i L&B nr. 12/09). Bransjen har verden over hyllet denne som en eksepsjonelt bra USB-konverter til en billig penge (2300 kroner). En konverter som etter sigende slår beina under eksempelvis Stellos egen DA100 Signature til 8000 kroner. Vi i Lyd & Bilde var også begeistret for lydkvaliteten til MusicStreamer+ i forhold til prisen, men den måtte se seg kraftig slått av Hegel HD10 (8000 kroner) og Abrahamsen V6.0 (4000 kroner) på lydkvalitet.

Optisk og koaksial inngang
Stello-forsterkeren trekker digitalkonvertering litt lenger enn USB, og tilbyr i tillegg både optisk og koaksial digitalkonvertering. På den måten kan du digitalt koble til både kabel-tv-boksen (PVR) og CD- eller BD-spilleren i tillegg for bedre lydkvalitet enn om disse kobles analogt (forutsatt at digitalkonverteringen i forsterkeren er av bedre kvalitet enn den som er innebygd i spilleren).
Eiere av iPod eller iPhone kan dessuten glede seg over at Ai500 tapper signalet fra denne digitalt og ukomprimert, for å kjøre det igjennom sin egen konverter og dermed gi MYE bedre lydkvalitet.

Lydkvaliteten
Hegel CDP4A mk2 med innebygget BASE-demping gir et glimrende utgangspunkt for best mulig lyd. Koblet koaksialt til favorittkonverteren Hegel HD10 løftes lyden enda et kraftig hakk, spesielt med tanke på tyngde i bassen og oppløsning i overtonene. Denne kobles balansert med XLR-kabler (Kimbe Hero) til Stello Ai500, som på sin side driver B&W CM9, blant de beste høyttalerne der ute til 20 000 kroner.

CD-en Mozart/Grieg Vol 1 av Dena Piano Duo, gitt ut på 2L, har to flygler som spiller mot hverandre i en leken symbiose. Første sats, Sonate i C-dur, K545: Allegro, er en fantastisk innledning til et vakkert stykke. Flyglene låter ikke så attakkert på denne innspillingen som på Mozart/Grieg Vol 2, men til gjengjeld er de kroppslige med komplekse klangstrukturer og en stor klang fra rommet. Forsterkeren holder meget god kontroll på høyttalerne og tegner opp et lydbilde med meget god dynamikk. Samspillet mellom flyglene kommer lekent frem med en god lagvis gjengivelse av klangfargene. Bunnen i tonene er autoritær, men uten å bli overdimensjonert. Overtonene er silkeglatte, og bakgrunnen i lydbildet er mørk, så man nesten kan høre stillheten.

Trip-hop
Med rytmisk og energisk trip-hop fra Massive Attacks album ”Mezzanine” briljerer forsterkeren med en langt bedre rytmikk og stramhet enn vi på forhånd hadde trodd. Forsterkerens minimalistiske, nesten sterile utseende kan gjøre en forutinntatt og tro at lyden må være slank og analytisk. Tvert imot er det skikkelig tyngde her, mens lydsignaturen er behagelig varm og åpen. Og bassresponsen er imponerende kjapp. Rytmene fra trommene smeller hardt, samtidig som bassgitaren ruver godt i bunnen.

Sammenliknet med Hegel H200 til 20 000 kroner får Stello-forsterkeren tydeligere frem undertonene i hvert instrument. Det understrekes ekstra av låta ”The Fragile” av Nine Inch Nails’ album av samme navn. Bassgitarens nesten grenseløse bunn kommer bedre frem med Stello.

Kvinnevokal er også noe Stello-forsterkeren er god på. Stemmen til singer/songwriter Sophie Zelmani er myk samtidig som den er luftig og nyansert. Den skilles meget godt ut fra lydbildet, med en nerve vi sjelden er forunt.

Og forsterkeren kan spille høyt. Mye høyere enn det slanke utseendet tilsier. Om du er glad i å spille ”festhøyt”, trenger du ikke engste deg. Den er likevel ikke like kraftig som Hegel H200, som drar fra når vi kliner inn høygiret. Stello går tidligere i kompresjon, og presenterer da et hardpakket lydbilde og litt stygt skingrende cymbaler.

Stello mot Chapter
Det vi savner kommer frem når vi kobler over til Chapter Précis 250, en forsterker til 70 000 kroner. Chapteren letter enda mer på sløret over musikken og presenterer et bunnløst lydbilde med enorm tyngde, mens cymbaler føles som englestøv og alle sangstemmer blir spøkelsesaktig luftige. Det er en helt annen klasse. Men i forhold til Hegel H200 står Stello prøven med glans. Stello låter enda mer raffinert og har en tyngre bass, men er bare ikke like kraftig når man spiller høyt.

Digitalinngangene
USB-inngangen på baksiden av Ai500 gjenkjennes lett av pc-en. Musikken strømmer ut, og når vi hører på ukomprimerte WAV-filer er det en meget stor kontrast til et hvilket som helst annet lydkort. Stello låter til dels glimrende her. Sammenliknet med Hegel HD10 er det et stykke igjen, det merkes spesielt i bassområdet, som blir slankere når Stello står for konverteringen. Hegel-konverteren har mer tyngde her, mens den også låter større og luftigere i bassområdet. Videre har ikke lydbildet samme dybde innover når det dekodes av Stellos USB-inngang.

Vi opplever også forskjeller når vi kobler CD-spilleren digitalt til koaks-inngangen, men lydkvaliteten er vesentlig bedre med CD-spilleren koblet til denne enn med en laptop koblet til USB-inngangen.

Det er litt lavere lydnivå ut fra Hegel-konverteren enn når digitalinngangen til Stello brukes, så signalet må forsterkes mer med volumhjulet. Spesielt nok har hver eneste inngang separat volumjustering, så når lydnivået justeres på en inngang, vil den forrige inngangen som var brukt fremdeles stå der det gjorde. Merkelig, og krever tilvenning. Men det gjør at man lett kan stille hver kilde til å låte like høyt, for deretter å sammenlikne lyden frem og tilbake. Det er klart at Hegel HD10s tonestruktur oppleves som mer kompleks og med høyere oppløsning oppover. Den låter rett og slett bedre.

La det være sagt, Stello-konverteren er meget bra den også. Den kan fort gi en CD-spiller til under 10 000–12 000 kroner et løft i lydkvalitet. Lydbildet er utstrakt og detaljert, og utnytter CD-formatet meget godt.

Konklusjon
Stello Ai500 fra April Music er en meget lekker forsterker. Med innebygd digitalkonverter for både koaksial, optisk, USB og iPod er den et naturlig nav i stereoanlegget.
Forsterkeren er vesentlig kraftigere enn den ser ut som, med sitt slanke og minimalistiske utseende. Bassresponsen er meget stram og punktlig, med en vanvittig dybde.
Overtonene gjengis detaljert og luftig, og lydlandskapet er meget storvokst.

Mellomtoneområdet grenser mot det varme uten å overdrive det, noe som gjør at instrumentene får en søtlig tonestruktur. Spesielt forførende er dette med sangstemmer, og da særskilt kvinnestemmer. USB-inngangen låter meget bra, det samme gjør koaksialinngangen. Bassen blir ikke fullt så tung og storslagen som med de beste konkurrentene (f.eks. Hegel HD10), men bra nok til å gi allerede gode digitalkilder et ekstra løft. Denne forsterkeren bør høres!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.