Search
Generic filters

: Sony Ericsson Experia X10

Sony Ericsson Experia X10

X10 er supertelefonen som skal redde Sony Ericsson ut av det tapshullet selskapet befinner seg i for øyeblikket. Dette er en mye mer omfattende øvelse enn bare lanseringen av en ny mobiltelefon. Selskapet signaliserer også en overgang til en langt mer kynisk tilnærming til mobilbransjen. Sony Ericsson har vært en av de selskapene som har satset mye på egne operativsystemer sammen med Symbian for de mest avanserte telefonene. I løpet av det siste året har vi også sett en satsing på Windows Mobile i telefonene X1 og X2. Dette kan vel i beste fall kalles en svært lite vellykket satsing. Å satse på Microsofts operativsystem er, slik det foreligger i dag, ikke spesielt lurt. Brukermessig er systemet direkte gammeldags og det står frem som et svært lite attraktivt system. Windows Mobile 6.5 er etter all sannsynlighet den siste versjonen vi ser av dette systemet, og bra er det. Microsoft koder nå hele systemet på nytt fra bunnen av og det kan kanskje gi grobunn for ett nytt og bedre system enn det som foreligger nå.

Google
I påvente av at Microsoft kommer med noe brukbart har Sony Ericsson valgt å satse på Googles Android. Dette er gjør de sammen med hele mobilbransjen. Med Nokia som et hederlig unntak. Android er et åpent system basert på Linux og vi har allerede sett en del modeller fra forskjellige produsenter komme på markedet. Med svært vekslende hell må vi understreke. Sony Ericsson X10 ser imidlertid ut til å bli noe ganske annet. Det vi har sett av telefonen hittil ser svært lovende ut. Borte er selskapets tendens til å tvinge forbrukeren til å måtte velge mellom foto og musikk med sine Cybershot og Walkman-modeller. X10 har absolutt alt.

X10 skal etter planen være på markedet i løpet av første kvartal 2010 og kjenner vi Sony Ericsson rett betyr nok dette siste del av første kvartal. Den versjonen vi testet var så vidt vi kunne se svært så stabil og det er nok ikke særlig mye som faktisk gjenstår bortsett fra å få produksjonen opp i full fart. X10 kommer ikke til å slippes over alt i første omgang. Heldigvis er Norge et av de markedene den kommer først til. Det som gjør at X10 har en mulighet til å bli den første Android-telefonen som virkelig lykkes er først og fremst at Sony Ericsson har slått av alle bremsene. Denne telefonen har virkelig alt på plass. Spesielt gjelder dette foto- og mediafunksjoner. I tillegg til dette kommer en meget bra skjerm på 4 tommer og en oppløsning på 854 x 480 punkter i 16:9 format. Det må nevnes at denne skjermen er kapasitiv. Dette betyr at den fungerer på samme måte som skjermen i Iphone. Du trenger med andre ord ikke trykke hardt på den for at den skal reagere. Den reagerer ved at fingeren kommer i kontakt med skjermen. Meget positivt.

∞-knappen
Sony Ericsson har bygget mye av sitt eget brukergrensesnitt på toppen av Android og dette seg ut til å være en meget vellykket øvelse. Sentralt i denne står Mediascape og Timescape. Disse to funksjonen er på hvert sitt område med på å gjøre telefonen enklere, effektivere og mer fornuftig å bruke. Mediascape samler all informasjon om  mediarelaterte filer og informasjon. Dette gjelder alt fra bilder, video og musikk google-informasjon  for å nevne noe. Begge funksjoner fungerer sammen med en knapp merket med et uendelighetssymbol (∞), den såkalte Infinite-knappen. Det er ved å trykke på denne all mediainformasjon om en person kommer opp eller i Timescapes tilfelle, all informasjon om en person eller hendelse. Et godt eksempel er samtalelisten som de fleste av oss bruker ofte uansett telefon. I X10s tilfelle fungerer det slik at hvis du velger en enkelt person fra samtaleliste og trykker på ∞-knappen så kommer all informasjon bu besitter om den personen opp. Vi snakker her om bilder, videoer, Facebook-sider og kontaktinformasjon. Kort sagt all informasjon om denne personen. Brukt fornuftig er denne knappen nyttig i kombinasjon med svært mange applikasjoner.

Kameraet i telefonen fungerer mye på samme måte som hos Sony Ericsson Satio riktignok med ”kun” 8,1 megapiksler men med et enormt utvalg muligheter. Man kan bruke den dedikerte forknappen til å ta bilder eller man kan benytte skjermen. Bruker du skjermen vil du også kunne velge fokuspunkt bare ved å trykke der du vil at fokus skal være. Det stopper imidlertid ikke der. Kamerafunksjonen i denne telefonen har også ansiktsgjenkjenning. Hvis du tar et bilde og merker det riktig vil det følge personen det er bilde av i alle referanser til denne personen enten det er i kontaktdatabasen, e-post eller bare bildearkiv.

Telefonen har selvfølgelig også GPS. Dette fungerer ganske sømløst sammen med Google Maps. Vi skal også nevne at X10 er en meget raskt telefon. I motsetning til Iphone kan den kjøre en rakke applikasjoner parallelt og du kan skifte ganske sømløst mellom dem. Det kommer til å komme en rekke applikasjoner til denne plattformen og selv om Google ikke har åpnet for salg av applikasjoner i Norge ennå er dette neppe langt unna. Mens vi venter på dette er det en rekke gratisprogrammer å velge mellom. Sony Ericsson vil også ha en rekke programmer på sin Play Now-side.

Konklusjon
Denne telefonene har mye til felles med Iphone. Den er litt større, men så er også skjermen det samme og det er en fordel. Selv om den ikke har multitouch fungerer skjermhåndteringen mye på samme måte som hos Iphone. Det må også nevnes at selv om denne telefonen kommer med et langt mindre fast minne enn Iphone så har den den enorme fordelen at den kan benytte Mikro SD for å utvide minnet. Det faste minnet i telefonene er på 1 GB og det følger med et minnekort på 8 GB. Dette kan du dobble hvis du tar deg en tir i butikken når telefonen er innkjøpt. Utskiftbart minne er etter vår mening en definitiv fordel. I dag kjører telefonen Android 1,6 med Sony Ericssons eget UX-grensesnitt på toppen. Det vil være mulig å oppgradere til Android 2.0 senere noe som er en stor fordel. Etter å ha sett en del andre Android-baserte telefoner kommer Sony Ericsson positivt ut. Selv om Samsung kan skilte med OLED-skjerm i sin telefon, kjører X10 ringer rundt den hva tilleggsfunksjoner angår. Den sterke innrettingen mot sosiale medier som Facebook etc. Virker på oss som et meget fornuftig valg. Dette gir telefonen en merverdi lang ut over det å være en mobiltelefon. På samme måte som Iphone er dette en ganske avansert datamaskin i lommeformat. X10 virker på oss som et meget godt gjennomtenkt produkt som sikker kommer til å bli bedre etter hvert som nyere modeller utvikles. Det er imidlertid vår påstand at dette er den beste Android-telefonen på markedet hvis den bare kommer ut innen rimelig tid. Prisen på denne telefonene kommer sannsynligvis til å ligge i området 5 500 kroner. Nå kommer det sikkert her også diverse sponsede løsninger så hvis du er villig til å kombinere med et abonnement er det nok mulig å komme lavere i pris. Kort sagt er dette en telefon du bør se opp for. Etter vår mening er dette første gangen Iphone får reell konkurranse.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?