Search
Generic filters

: Sony Alpha 850

Sonys studiokamera

Markedets rimeligste speilrefleks med fullformat bildebrikke skuffer ikke. Det er det heller ingen grunn til med så gode gener.

Lyd & Bilde mener

Ekstrem oppløsning Stor søker Omfattende bildeparametere Mekanisk bildestabilisator Relativt gunstig priset
Synlig kornstøy fra 1600 ISO Kraftig fargestøy over 3200 ISO
 • Type: Speilrefleks
 • Bildesensor/oppløsning: CMOS/24,6 Mpix effektivt
 • Lagring: Memory Stick Duo Pro, CF-kort
 • Skjerm: 3’’ LCD, 921 600 bildepunkter, live view
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 21500 kr

Kameraet er basert på Sony Alpha 900 og har den samme 24,6 megapiksler bildebrikken i fullformat, altså 24 x 36 mm. Like stort som filmruten på 35 mm filmformat. Med gener fra Alpha 900 er Sonys rimeligere A850 fullt ut i stand til å levere samme bildekvalitet som den dyrere toppmodellen. Siden kameraet er helt likt A900 på nesten alle områder, er det et perfekt utgangspunkt for de som trenger høy oppløsning til studio-, portrett-, makro- og landskapsfotografering.

Men noe sportskamera er A850 ikke. Sammenlignet med A900 mister man skuddhastighet som er senket til maks 3 bilder per sekund (fra 5 bps), og opp til 16 råfiler eller 34 JPEG-filer i serie. Alternativt 12 bilder i serie dersom man lagrer råfiler samtidig med JPEG-filer.

Søkeren er fremdeles kjempestor og blant det beste man kan kikke gjennom på noe kamera, men utsnittet i søkeren er redusert til 98 prosent av bildeflaten på A850. Resten av kameraet er helt likt A900 ned til den minste skrue, men koster 21 500 kroner veiledende. Hvilket gjør A850 til det rimeligste speilreflekskameraet med fullformat bildebrikke.

Konstruksjon og brukervennlighet
Det massive kamerahuset er bygget i magnesiumforsterket aluminium og kledd med slitesterk polykarbonatplast som på A900. Og knapper og ratt er gummiforseglet slik at fukt og støv ikke skal trenge inn. Bildebrikken har innebygget støvfjerning og mekanisk bildestabilisator som fungerer med alle påmonterte objektiver, uansett brennvidde.

Siden A850 er basert på A900, har det heller ikke live view eller videoopptak. Den 3 tommer store skjermen har dog skikkelig oppløsning slik at den egner seg godt til å sjekke eksponering, skarphet og hvitbalanse på. Som på de fleste av Sonys Alpha-modeller slukker skjermen når man løfter kameraet til øyet.

Bildekvalitet
Kameraet ble testet med to av Sonys beste objektiver. Portrettobjektivet Sonnar T* 135mm f/1.8, og Planar T* 85mm f/1.4 som vi også testet A900 med. Begge er Carl Zeiss-merkede objektiver i tungvektsklassen. Både hva pris og vekt angår. Selv om A850 er et fullformatkamera, kan det brukes med APS-C-tilpassede objektiver, men da reduseres den anvendte bildeflaten til 11 megapiksler.

Siden CMOS-bildebrikken er den samme på A900 og A850, ventet jeg ingen overraskelser med A850. Sammenlignet med testbildene fra A900 (L&B 1208) var det heller ingen forskjeller i oppløsning, fargegjengivelse, dynamisk omfang eller bildestøy. Om det i det hele tatt eksisterer en forskjell grunnet for eksempel ulikheter i prosessering, er den så marginal at den kun kan måles. Synlig er den i hvert fall ikke. Altså er den av null betydning for 99,99 prosent av fotografene som har behov for høy oppløsning kombinert med fullformat bildebrikke.

Fargegjengivelsen når alt er skrudd til nøytralt og hele veien fra 100 til 1600 ISO, er fullstendig strålende selv når fin kornstøy dukker opp ved 800 iSO. For Sony har ikke gjort mye for å dempe kornstøyen, som faktisk også er synlig på store forstørrelser ved 400 ISO, men da er kornstøyen så marginal at jeg tviler på om noen vil legge merke til den med mindre de kikker på pikselnivå. Derfor vurderer jeg bildestøyen fra A850 som betydningsløs helt opp til 1600 ISO. Greit nok, man får mer synlig kornstøy og litt smalere fargedybde på 1600 ISO sammenlignet med Canon EOS 5D mk II, men forskjellen er knapt stor nok til at det har noen praktisk betydning. Men 3200 ISO er betydelig verre, men kraftig fall i fargemetning og mer markert kornstøy.

Råfilene fra kameraet kan man med fordel etterbehandle, men kameraets JPEG-filer virket å være bedre prosessert enn tilsvarende filer fra A900. Et mulig fremskritt altså for A850. Og kameraets automatiske hvitbalanse viste mye av den samme presisjonen med små avvik i blandingslys innendørs. Oppløsningen er uten tvil kameraets største styrke. Med de to Carl Zeiss-merkede objektivene vi brukte under testen, leverte A850 den høyeste oppløsningen til dato fra noe speilreflekskamera. Fordelen med Carl Zeiss-optikk på et kamera med så høy oppløsning kan ikke overdrives. Med CF-optikk av så skarpt kaliber, er A850 i stand til å skape bildefiler med en skarphet og oppløsning du ikke finner andre steder.

Konklusjon
Sony Alpha 850 er et fenomenalt kamera. Skuddhastigheten og aufofokusens hastighet i lite lys kan virke hemmende for noen fotografer, men de som prioriterer høy oppløsning, fargegjengivelse og bildedynamikk får et formidabelt arbeidsverktøy i A850. Som teknisk sett ikke bare er Sonys beste kamera til dato, men definitivt blant de fem beste vi har testet, også prisen tatt i betraktning. Med god optikk, som Carl Zeiss-merkede objektiver fra øverste hylle, får selv kresne fotografer et instrument som ikke hemmer fotografens ambisjoner når den tekniske kvaliteten ikke tillates å stå i veien for resultatet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!