: Samsung WB5000

Ekstrem zoom med HD-video

Når selv ikke 12 ganger zoom er nok, er det bare én kameratype som duger. Men kvantitet betyr ikke nødvendigvis kvalitet.

Mange foretrekker speilrefleks, men selv da får man ikke 24 x zoom uten å ha minst tre zoomobjektiver med i fotobagen. Noe som ikke frister alle like mye, og de som heller vi ha et lite og lett kamera vil velge bort speilreflekskameraet. På tross av bedre bildekvalitet er størrelse, vekt og høyere pris ikke like fristende. Da kan et kamera som Samsung WB5000 være et fristende alternativ. Med hele 24 x zoom, HD-video og til og med råfilopptak, mangler kameraet lite. Det høye utstyrsnivået virker attraktivt i kombinasjon med zoom som rekker fra 26 mm vidvinkel til ekstrem tele på 624 mm.

Brukervennlighet
Da åpner det seg muligheter få andre kameraer har. Vidvinkelen er gull verdt på reise fordi den brede bildevinkelen sørger for at man får med hele motivet. Og med så ekstrem tele som på WB5000, kan man zoome inn detaljer på fjerne objekter i motivet som andre kameraer bare kan drømme om å fange. Vil man ta opp video, kan det gjøres i HD-kvalitet med 1208 x 720p/30 fps oppløsning, med zoom og autofokus under opptak.

For fotografer som liker å etterbehandle bildene sine selv, finnes det råfilopptak på WB5000. Også i kombinasjon med en JPEG-kopi av samme bilde. Men da begrenses de manuelle innstillingsvalgene av lysfølsomheten til mellom 64 og 400 ISO. Velger man å lagre bildene bare i JPEG-format, kam man bruke hele skalaen opp til 6400 ISO, men 6400 ISO kun i kombinasjon med 3 Mpix oppløsning fra kameraets 12 Mpix bildebrikke.

Bildekvalitet
Samsung har ikke spart på utstyret på WB5000. Kameraet har funksjoner som Smart Album med lagring av bilder, og Beauty Shot hvor rynker viskes ut, og såkalt smart ansiktsgjenkjenning hvor kameraet kan gjenkjenne opptil 20 valgte ansikter. Det er også to innstillingsvalg for dynamisk kompensasjon hvor kameraet kompenserer for kontrastforskjeller i motivet, slik at detaljer ikke drukner i mørke deler og høylys brenner ut i motivet.

Kameraet har også Smart Auto, som rett og slett er en enkel analyse av motivet for å velge korrekt eksponeringsautomatikk slik at bildet blir best mulig. Bildene blir slett ikke verst. Så lenge man holder seg mellom 64 og 400 ISO lysfølsomhet, får man god fargemetning, fin fargebalanse og kontrast. Og lite bildestøy. Men allerede ved 800 ISO er bildestøyen fremtredende, og fra 1600 ISO er kornstøyen i bildene markant. Likevel klarer kameraet å beholde god detaljgjengivelse uten at bildene ser utviskede ut. Videokvaliteten er heller ikke verst, med svært lite hakking selv under panorering, men bildestabilisatoren er ikke like effektiv på lange brennvidder som ved korte.

Dessuten er det betydelig optisk fortegning, sammen med markert tap av skarphet på nesten alle brennvidder. Særlig på største og minste blenderåpning. Førstnevnte kan kameraet kompensere – delvis – for selv, men skarpheten blir aldri optimal utenfor sentrum av bildeflaten. Autofokusen er ikke særlig kjapp, men den er relativt presis, verre er det at lagring av bilder tar så lang tid. Fem sekunder for JPEG-bilder, og åtte sekunder for råfiler.

Konklusjon
Samsung WB5000 er mye kamera for pengene. Men på tross av et høyt utstyrsnivå og enkel betjening, blir bildekvaliteten aldri bedre enn middels. Det er ikke uvanlig for et kamera med så ekstrem zoom i denne klassen, at bildekvaliteten lider under optiske mangler og bildestøy. Slik sett er WB5000 på nivå med tilsvarende kameraer. God videofunksjon i kombinasjon med 24 x zoom i et lite og lett kamera, vil likevel friste mange som legger mer vekt på samlede kvaliteter enn bildekvaliteten alene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.