: Samsung UE65KS9505

Lekker og lyssterk

Samsung UE65K9505 serverer oss en virkelig heftig bildeopplevelse, som er en toppmodell verdig.

Desember 2016Samsung UE65KS9505

Lyd & Bilde mener

Rå lysstyrke og kontrast gjør dette til en soleklar kandidat til å nyte de nye 4K Blu-ray filmene med. Med en velfungerende smartlløsning og finfin lyd i tillegg, er Samsungen godt på vei til å være en ”drømme-TV”.
Samsungs flaggskip kommer bare i buet fasong. Enda så blodtrimmet den er, snakker vi fortsatt om en LCD-skjerm, med sine typiske styrker og svakheter.
65” 4K LED, 3840 x 2160

4 HDMI, 3 USB

Smart Hub

One Connection boks

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 44995 kr

Selv om det ikke mangler på utfordrere i dagens marked, regnes Samsung fortsatt som en av de ledende TV-produsentene. Koreanerne har gått i bresjen for skjermer med buet fasong, lynraske smartfunksjoner og kontrastrik bildekvalitet. Med flaggskipet i 9-serien, 65KS9505, får du alt hva Samsung har å by på av finesser og bildemessig godis. 65-tommeren selges nå for cirka 45.000 kroner. Synes du 65” blir for pysete finnes den også i 78”, men da må du bla opp det dobbelte!

Toppmodellen fra Samsung har fått et videreutviklet LCD bildepanel med ”Quantum Dots”, bittesmå partikler som bidrar til mer kontrast og bredere fargespekter. Samsung slår seg på brystet, og hevder faktisk at disse gjør toppmodellene deres bedre enn OLED! For å være på den sikre siden gir de også 10 års garanti mot innbrenning. Åpenbart et stikk til erkekonkurrenten LG, og deres stadig mer populære og prisgunstige OLED-skjermer.

(Foto: Produsenten)

Design

Allerede fra vi pakker opp 9-serien, er det klart at vi har med en svært lekker TV å gjøre. Samsung-skjermen er definitivt flott å se på med sin ”børstede” utførelse og buede fasong. Den V-formede sokkelen gjør også at 65-tommeren kan stå stødig på ganske smale TV-bord. Det er stikk motsatt med for eksempel KS7005-serien, som har føttene ute i kantene.

Ikke alle er like begeistrede for bueformen, og foretrekker i stedet en flat TV. Med flaggskipserien fra Samsung har du imidlertid ikke noe valg: KS9505 kommer kun i buet versjon. Samsung har signalisert at deres ”Curved” modeller har kommet for å bli.

Bueformen handler først og fremst om design, og har ingen spesielle fordeler eller ulemper rent bildemessig sett. Noen vil hevde at den buede skjermen har en viss ”omsvøpende” og dybdeøkende effekt, men da skal man sitte temmelig tett innpå. Den buede fasongen kan skape litt sjenerende refleksjoner og speiling av omgivelsene, men Samsung har utstyrt skjermen med et filter som reduserer dette.

ks9500_005_side_silver

Det er også verdt å nevne at KS9505-modellen er litt tyngre og tykkere enn de øvrige modellene i Samsung-sortimentet. Dette fordi den kommer lastet med et mer avansert og omfattende baklys (direct LED), der lysdiodene sitter bak selve LCD-panelet og ikke bare ute i kantene. Det krever ekstra plass, og medfører at skjermen ikke er like sylslank som kant-LED og ikke minst syltynne OLED-konkurrenter som LG 65E6.

 

Brukervennlighet og finesser

Kvaliteten på menysystem, brukergrensesnitt og software er like viktig for TV-opplevelsen som det er for mobilen. Mange TV-produsenter har nå valgt å satse på Android, mens Samsung tviholder på sitt egenutviklede system kalt Tizen.

Vi har lenge regnet Tizen som et av de beste smart-TV systemene, og inntrykket står ved lag. Samsung ligger et hakk foran konkurrentene, inkludert LGs WebOS, både når det gjelder hastighet og generell brukervennlighet. Det har også blitt mer oversiktlig å bruke. Menylinjen er veldig bra sammensydd, hvor du selv kan legge inn snarveier til dine mest brukte apper og programmer, inkludert Netflix favorittserier. Her er det også lett å ”multitaske” ved å hoppe inn og ut og veksle mellom apper på et blunk. Fjernkontrollen kan også programmeres til å styre andre ilder enheter, som TV-bokser og spillkonsoller. Alt føles veldig smart og gjennomtenkt.

(Foto: Audun Hage)
Samsungs menylinje lar deg legge inn snarveier til de mest brukte appene.

Utvalget av applikasjoner er også bra. Det er tydelig at Samsung har et godt samarbeid med app-utviklere og viktige tjenester, både lokalt og globalt. Et eksempel på det er den nordiske Canal Digital appen (obs, krever parabolabonnement), som Samsung foreløpig er alene om å tilby. Det samme gjelder HBO Nordic, som med unntak av Apple TV har vært eksklusiv for Samsung i lengre tid. Den nyeste YouTube-versjon med 4K og HDR ble først sluppet til Tizen. De var også tidlig ute med Netflix 4K HDR. De som velger 65KS9505 eller andre Samsung-modeller kan føle seg trygge på å være godt oppdatert på app-fronten i nærmeste fremtid.

Bildekvalitet

Samsung 65KS9505 byr på skarpe og kontrastrike bilder, med en imponerende fargerikdom. (Foto: Audun Hage)
Samsung 65KS9505 byr på skarpe og kontrastrike bilder, med en imponerende fargerikdom. (Foto: Audun Hage)

Lekker design og fin brukervennlighet er vel og bra, men det får du også på Samsungs rimeligere modeller. Når man velger å punge ut for toppmodellen, vil man også ha valuta i form av bedre bildekvalitet!

Her skiller KS9505 seg fra KS9005 og de andre Samsung-modellene ved at den har ekte, direkte LED-baklys. Mens de rimeligere modellene har kantmonterte lysdioder (Edge LED) har KS9505 grupperte klaser rett bak bildepanelet. Dette er en kostbar løsning, men også det eneste som duger om man vil ha en LCD-skjerm med skikkelig svartnivå og kontrast.

apex

65KS9505 er en såkalt Ultra HD Premium sertifisert TV, hvilket betyr at den tilfredsstiller kravene for å gjengi Ultra-HD Blu-ray og HDR (High Dynamic Range) i all sin prakt. Vi snakker 4K oppløsning, over 1000 nits i lysstyrke og ekstra bredt fargespekter! Det er det kun et knippe toppmodeller fra (Panasonic 65DX900) og Sony (XD93/94/ZD9) som kan matche.

I løpet av testen har vi benyttet 65KS9505 sammen med Samsungs egen Ultra-HD Blu-ray spiller UBD-K8500, og en stabel av de siste filmtitlene i ekte 4K HDR-kvalitet. For å se filmene i riktig format, er det viktig å aktivere HDR på HDMI-inngangen. (les vår guide: Slik aktiverer du HDR).

Med filmer som Sicario og The Revenant snurrende i Blu-ray spilleren, er det ingen tvil om at vi er vitne til en av årets heftigste bildeopplevelser. Samsung-skjermen gir et knivskarpt bilde. Den gjengir en utrolig mengde detaljer, og viser oss de mange ekstra lys- og fargenyansene HDR har å by på. Sammenlignet med Samsungs rimeligere KS9005-modell får bildet her enda større dybde, og bedre kontrast i de mørke områdene. Likevel er det i de lyse partiene vi merker størst forskjell. De mange solstrålene som glitrer mellom trærne og speiles i vannet på ”The Revenant” er virkelig blendende sterke! KS9505 greier også å gjengi disse høylys-områdene uten at hele skjermen går i hvitt.

The Revenant med Leonardo DiCaprio på (UHD Blu-ray) er fortsatt en av de mest imponerende filmene i HDR-kvalitet.
The Revenant med Leonardo DiCaprio på (UHD Blu-ray) er fortsatt en av de mest imponerende filmene i HDR-kvalitet.

Svartnivå, eller evnen til å vise ekte svart har vært et viktig punkt når man sammenligner de beste LCD-skjermene med OLED. Samsung 65KS9505 kan styre lyset og slukke det helt i lokale partier, men det blir aldri like finmasket som en OLED-skjerm, der lyset kan styres piksel for piksel. Dette ser man spesielt på de typiske ”sørgestripene” over og under skjermen på spillefilmer. Mens OLED kan være fullstendig svart, vil det fortsatt være noe ”tomgangslys” på LCD-skjermen.

Samsung-skjermen har god lyskontroll, men i enkelte tilfeller vil baklyset skinne igjennom og skape "halo-effekt" rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.
Samsung-skjermen har god lyskontroll, men i enkelte tilfeller vil baklyset skinne igjennom og skape «halo-effekt» rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Når det gjelder detaljer i mørke områder, er resultatet litt annerledes: Der OLED-en har en tendens til å la noen scener drukne i svart, kommer de mørkeste gråtonene bedre frem på Samsung-skjermen. Dette er tydelig på serier som Marco Polo, hvor store deler av handlingen foregår i nær mørke. Her oppleves Samsung ofte vel så kontrastrik og god som LGs OLED 55B6, i noen tilfeller enda bedre! Alt er ikke helt og svart og hvitt, likevel…

For å oppnå den beste bildekvaliteten anbefaler vi å velge ”Film” modusen, som har de mest naturlige fargene. I tillegg må du aller helst sitte direkte 90 grader foran skjermen for best opplevelse. Innsynsvinkelen er relativt snever, og Samsung-skjermen har en tendens til å endre fargegjengivelse hvis man sitter langt ut til siden.

Rå lysstyrke

Lysnivået har blitt ekstra viktig i forbindelse med High Dynamic Range videomateriale. Dette måles i ”candela per square metre” også kalt nit. De nye HDR-filmene mastres i filmstudio med en lysstyrke på mellom 1000 og 4000 nits i de lyseste områdene (tenk sollys, skyer, lamper, flammer og lignende). Hvis skjermen ikke greier å nå den samme lysstyrken vil den klippe signalet i de lyseste partiene, og således miste de lyseste nyansene. Alternativt må TV-en kompensere ved å senke den gjennomsnittlige lysstyrken, slik at lysnivåene kommer til syne.

65KS9505 utmerker seg spesielt når det kommer til lysstyrke, og overgå OLED-skjermene med god margin. Vi målte lysstyrken til godt over 1000 nits i et 25% stort testvindu. OLED-skjermen klarer til sammenligning bare rett over 500 nits, og da bare i et 10% stort vindu. Det merkes også i de aller lyseste scenene, at OLED-skjermen mangler litt krutt sammenlignet med lyskanonen fra Samsung.

I tillegg til LGs 55” OLED hadde vi også vår HDR-referanseskjerm Panasonic TX-65DX900E for hånden under testen. Panasonic kan skilte med maksimal lysstyrke på over 1000 nits den også, men til forskjell fra Samsung (som avtar etter 10-20 sekunder) greier den å opprettholde lysstyrken over lengre tid enn Samsung, og i større testbilderuter helt opp til full skjerm. Dette behøver ikke ha stor betydning i praksis, da de fleste HDR-effektene er kortvarige, men det viser i det minste at Panasonic har lagt inn mer ”headroom” i sin toppmodell.

Kalibrering

For å vurdere fargegjengivelse og gråtoneskala opp mot konkurrentene, tok vi oss også tid til å kalibrere Samsung 65KS9505, som vanlig med bistand fra Gorm Sørensen og Procal. Samsung-skjermen er ikke den enkleste å kalibrere, og gir ganske ujevne måleresultater ut av esken. Avviket fra fargestandarden REC 709 (målt delta-avvik) er vesentlig høyere enn Panasonic toppmodell, med overraskende ujevn fargebalanse og gammakurve. Fargesammensetningen er litt merkelig, der spesielt primærfargen blå gir veldig store utslag.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kontrollene for primærfargene er også ulinære, hvilket gjør det vanskelig å justere seg inn riktig. Den største utfordringen er imidlertid at det å gå inn og ut av menyene endrer lysstyrken, og derfor også påvirker måleresultatene! Gorm påpeker at en proff kalibratør trolig må ta høyere pris for å kalibrere en 65KS9505 grunnet den ekstra tidsbruken. Dette sammenlignet med f.eks Panasonic TX-65DX900 som har mer tilrettelagte proffe justeringsmuligheter, inkludert mulighet for automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal).

Sluttresultatene etter endt kalibrering ble imidlertid klart godkjente. Vi endte med et delta-avvik på lave 1,2 (alt under 3 er meget bra). Vi greide imidlertid ikke oppnå like ”snor-rette” måleresultater som referansen. Konklusjonen må bli den at Samsung-skjermen gir godkjente måleresultater, mens Panasonic TX-65DX900 i praksis tilsvarer en proff studiomonitor.

Se vedlagte måleresultater for mer informasjon.

samsung-ue65ks9500-sdr-rapport

hdr-rapport-samsung

 

Lydkvalitet

Mange av de som vurderer en TV i denne klassen har nok allerede et separat surroundanlegg eller en lydplanke på lur. Men lyden internt i Samsung-skjermen er faktisk ikke så verst den heller: Dialogen i tøffe serier som Daredevil er krisp og klar, og det er bra med fylde i musikk og lydeffekter. Ingenting som får oss til å skvette, men likevel betydelig bedre enn Panasonic og LG.

 

Konklusjon

Samsungs toppmodell kan by på et flott design, et gjennomarbeidet og lynraskt menysystem med masse apper og tjenester, og ikke minst imponerende lyd- og bildekvalitet. 65KS9505 oppleves som en veldig god totalpakke der nesten samtlige testkriterier er godt ivaretatt. Vi sier ”nesten”, for Samsung-flaggskipet må se seg slått av vår HDR-referanse og high-end favoritt Panasonic 65DX900E på enkelte punkter, spesielt når det kommer til fargenøyaktighet og avanserte justeringsmuligheter. Samsung-skjermen får også tøff konkurranse fra de beste OLED-skjermene. Forskjellene forskjellene er imidlertid ikke like store klare som man kanskje ville tro, og totalt sett er det ingen tvil om at Samsung-skjermen leverer bildeytelse av meget høy klasse. Derfor nøler vi ikke med å gi den vår anbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.