Search
Generic filters

: Lima Ultra

Lima snubler på målstreken

Ideen bak Lima er utrolig god, men gjennomføringen halter.

Lyd & Bilde mener

Det er lett å komme i gang med å overføre filer til den eksterne harddisken. Du sparer de månedlige gebyrene til Apple, Dropbox etc.
Kun adgang til harddisken via Limas egne apper. Du mister dine data hvis harddisken bryter sammen. Harddisk må kjøpes separat.
Windows, OSX, Linux, Android, iOS
1,5 GHz Quad Core prosessor
Gigabit Ethernet port
512 MB RAM
Kompatibel med ekstern harddisk opp til 7TB.
Mål: 2 x 4 x 9,9 cm
Vekt: 152 gram
Pris: 1.100 kr
Web: meetlima.com

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1100 kr

Har du tenkt på dette tidligere, har du sikkert også overveid en NAS (Network Attached Storage), som er den vanligste måten å løse det problemet på. Sett en kasse med innebygget datamaskin og harddisk direkte til nettverket, og la familien ha tilgang til alle sine enheter. Det låter enkelt, men det er det dessverre ikke alltid. Felles for de fleste av disse NAS-ene er at de kan være vanskelige å komme i gang med, og at de krever litt større kjennskap til teknikken bak. Som personlig bruker av NAS gjennom de siste 10 årene, vet jeg hva jeg snakker om, og har dessverre fått mange grå hår i forsøket på å få den lille kassen til å spille perfekt. Av samme årsak ble jeg mer enn nysgjerrig da jeg først hørte om Lima og deres tilbud på lagring i skyen hjemme. Ja, det høres selvmotsigende ut, men det er det ikke.

Det er en liten datamaskin på innsiden.

Bittelille NAS

På samme måte som en tradisjonell NAS består Lima av en liten kasse som skal kobles til nettverket ditt. Til forskjell fra en alminnelig NAS er den imidlertid bokstavelig talt liten, og minner derfor mer i størrelse om en Rasberry Pi-mini datamaskin. Her er det ingen plass til interne harddisker, og du trenger heller ikke å spekulere for mye over ting som RAID og RPM. Det er både positivt og negativt, spesielt om du ser Lima som en ren erstatning for en NAS, da nettopp den manglende RAID-funksjonen gjør dine data langt mer sårbare overfor harddiskfeil og dermed datacrash. Nåvel, man kan ikke få alt. I stedet fokuserer Lima på enkelheten i å lagre og komme til dine filer, uansett hvor du befinner deg. Til de som har hørt om Lima før, kan vi si at det her er snakk om annen utgave, også kalt Lima Ultra, som skal være opp til 16 ganger raskere å overføre til og lese fra, noe som er en ganske essensiell del av en nettverksharddisk. Dine mobile enheter smelter sammen, og du har dine data tilgjengelig fra alle enheter. Smart, men også ambisiøst.

Ren plug-and-play

Fra du tar Lima ut av esken, er det tydelig at oppsettet er fort gjort. Sett nettverkskabelen inn i enden av den lille hvite kassen og herfra til ruteren, så en strømledning, og til slutt en USB-harddisk i den andre enden. Lima hevder at det tar ti minutters tid å komme i gang, men vår opplevelse var at det gikk raskere. Installer så appen på enten PC eller Mac, opprett en konto, og appen finner nå Lima på nettverket, og registrerer samtidig hvor mye plass det er til rådighet på den eksterne harddisken. Vil du også ha adgang til Lima fra telefonen din, installerer du bare appen til iOS eller Android, og så er det også forbindelse herfra.

Den lille kassen gjør ikke mye av seg.

Blandede resultater

Dessverre gikk det ned ad bakke herfra, og selv om hastigheten naturligvis bestemmes ut fra og er avhengig av flere faktorer, var vi ikke vilt imponerte. Videoklipp tatt med iPhone 7 i 1080p kunne spilles på både nettbrett og mobiler, men hakket spesielt på sistnevnte, til tross for at de var koblet til samme nettverk. Adgang via en 4G-forbindelse utenfor husstanden fungerte, men det tok lang tid å laste de enkelte klippene inn i minnet. Heller ikke bilder dukket opp på skjermen som ønsket, og vi bemerket raskt at Lima nedskalerer oppløsningen når de strømmes til mobile enheter. Hvorfor ikke bare gi oss adgang til de rå filene? Vi opplevde dessuten flere ganger at både video og bildefiler slett ikke kunne leses i appen, og bare ga oss uforståelige feilmeldinger, noe som tyder på ustabilitet og generelt sett feil i programvaren. Det blir heller ikke bedre når man finner ut at det kun er adgang til Lima og filene på den tilkoblede harddisken via nettopp Limas apper, som altså hele tiden skal kjøre i bakgrunnen. Dette gjelder for øvrig både hvis man vil lese fra eller skrive til harddisken, noe som spesielt blir en hemsko hvis man fikk ideen om å fylle en ekstern harddisk med film, musikk og bilder, og trodde man fikk lett adgang til disse dataene via nettverket – men nei. Lima krypterer alle data du overfører, og kan slett ikke lese data som legges på harddisken utenom Limas apper. Av samme årsak er det kjempevanskelig å ta backup av de data du legger over via nettverket, da du ikke kan koble harddisken direkte til en datamaskin. Det holder rett og slett ikke.

Konklusjon

Lima Ultra er på papiret et svært interessant produkt som for mange ville være en enkel mulighet for å lagre og dele filer. Dessverre er produktet til syvende og sist litt for begrenset og rotete å bruke til at det blir riktig artig, liksom du potensielt kan miste alle dine data hvis den tilkoblede harddisken bryter sammen. Vi liker ideen med apper, men hadde også foretrukket direkte adgang til harddisken, noe som i dag ikke er mulig. Stabilitet og hastighetsproblemer preget samtidig vår test, noe som også ga Skår i gleden. Er du på utkikk etter en enhet med NAS-lignende funksjonalitet, er Lima ikke svaret. Som alternativ til skyen kan Lima vurderes, tross den litt for drøye prisen.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Mikael Hansen


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.