: Hegel H100

Verdens beste lydkort

Foruten å være en påkostet og ­meget gjennomført integrert stereo­forsterker, er Hegels nyeste integrerte forsterker også det beste ”lydkortet” for PC vi har hørt!

Lyd & Bilde mener

Dynamikk Raffinement Basskontroll USB-inngang
Til prisen, ingenting
 • 2 x 120 watt (8 Ohm, RMS)
 • 1 x XLR, 4 x RCA inn
 • Pre out
 • USB-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15995 kr

Stadig flere ønsker å integrere PC-en med stereoanlegget. Problemet er at lydkortet sjeldent er bra. Og selv en stasjonær PC eller Mac med et påkostet lydkort internt vil ha problemer med internt støy fra PC-ens kretser.

Løsningen er å ta lydkortet ut fra datamaskinens støyende omgivelser. Hegel H100 har et innebygget lydkort med USB-grensesnitt, for nettopp denne jobben. Koble en USB-kabel mellom PC-en og forsterkeren, og vips – forsterkeren er forvandlet til lydkort! Lyden kommer ut av stereoanlegget. Og sjefskonstruktør Bent Holter hos Hegel har jobbet iherdig med dette lydkortet, for å få det til å låte best mulig. Jitterstøy kan kanselleres, ved at DAC-en kommuniserer tilbake til datamaskinens klokke (USB kommuniserer begge veier, i motsetning til vanlig koaks eller optisk overføring) og retter opp det digitale signalet ved kjernen, i stedet for å prøve å fikse det etterpå.

Påkostet forsterker
Som integrert forsterker har H100 i bunn og grunn fått samme teknologi som storebror H200, men montert etter den gamle integrerte H1’s layout. Den har større transistorer enn H1, men er noe svakere enn H200, med 120 Watt pr. kanal mot storebrors 200 Watt.

Kvinnevokal og flygel
Noen minutter med den melankolske plata ”Flower of Evil” av norske Susanna (Wallumrød) i skuffen på min flunkende nye Hegel CDP4A mkII (modifisert med drivverkdemping av BASE Technology og koblet med XLR-kabler), og det er klart: Hegel H100 låter usedvanlig bra for en 16.000 kroners forsterker å være. Dette er musikk litt a’la Sarah McLachlan, men særere og mer nedtonet, med Susannas vakre stemme i sentrum av melankolsk, flygelbasert musikk. Og Hegel H100 kaprer nerven i stemmen som jeg ikke tidligere kan huske å ha hørt fra en forsterker til under 20.000 kroner. Bare hør på den deilige Badfinger-coveren ”Without You”, med rund og stor flygelklang, forsiktig trommespill og stemmene til Susanna Wallumrød og Pål Hausken som bærer låta inn i en mer melankolsk verden enn tidligere artister har tatt den, inkludert Harry Nilsson og Mariah Carey. Stikkordet til Hegel-forsterkeren er først og fremst fravær av sjenerende forvrengning, og en eksepsjonelt god dynamisk kontrast.

Dynamikk
Storslagne klassiske orkesterverker fra romantikken (Verdi, Mahler, Holst, Wagner) setter forsterkeren på stor prøve. Ingen musikk har så store forskjeller mellom lavmælte og intense partier, og mang et produkt har måttet kaste inn håndkledet her. Også enkelte forsterkerløsninger til 150.000 kroner sliter med denne musikken når vi vrir opp volumhjulet. Hegel H100 klarer seg imponerende bra. Bedre enn forventet. Man skal spille veldig høyt med de gulvstående Dali Helicon 800 mkII før Hegel-forsterkeren blir tungpustet. Ingen normale mennesker hører på musikk så høyt. Og for å understreke de dynamiske egenskapene, fyrer jeg like gjerne opp Michael Jackson’s ”Billie Jean”, setter på en pose micropopcorn og prøver å danse moonwalk… Det eneste som går på trynet er meg selv, som ikke fikser moonwalk. Forsterkeren holder stålkontroll, bassrytmene sitter som støpt, og jeg legger bedre merke til saksofonen som dukker opp innimellom langt uti låten, enn jeg har gjort tidligere. Dette er virkelig en forsterker som kan brukes til all mulig slags musikk. Den har heller ingen problemer med digre, kravstore høyttalere. Og man skal være usedvanlig kravstor for å forlange bedre lyd enn dette!

Lav forvrengning
Mange hevder at Hegel sine forsterkere har hatt det med å låte litt lyst sett i forhold til andre referanser fra Krell, Electrocompaniet og Pass Labs. Det kan diskuteres, men det som er sikkert er at H100 definitivt ikke låter lyst. Faktisk, sammenlikner vi den med Electrocompaniets integrerte ECI 5 til drøye 23.000 kroner, virker H100 faktisk mer tilbakeholden i overtoneområdet. Først virker det som den låter mindre luftig, men etter hvert er det klart at den bare har en renere gjengivelse av diskantområdet. Det blir smak og behag hva man foretrekker, men nettopp derfor er det ikke tvil om at Hegel H100 er et bedre kjøp til prisen. Den koster tross alt 6.000 kroner mindre.

Lyd fra PC med USB
Hvordan låter den så med USB-inngangen? Med laptopen koblet til, får undertegnede nesten hakeslepp over lydkvaliteten. Aldri har jeg hørt lyd fra PC så fri for støy. Samme album av Suanna tatt opp i wav-kvalitet på PC-en låter nesten like bra som fra CD. Bare at utgangsnivået blir lavere, for lydnivået ut fra Windows bør for det første ikke overskride 80 prosent av total kapasitet for renest mulig lyd, og for det andre er spenningsnivået ut fra PC-ens USB-utgang allerede lavere enn det fra CD-spilleren. Men selve lydkvaliteten er neimen ikke mye dårligere.

MP3-filene mine har aldri lått så bra. Det er ikke barnemat å skape musikalsk glede ut av MP3-musikk tatt opp i 160 og 192 Kbit/s, men Hegel H100 får det meste ut av disse filene. Det funker dessuten knirkefritt, plug-and-play. Glimrende.

Konklusjon
I tillegg til å være en usedvanlig god integrert stereoforsterker, forvandler Hegel H100 PC-en til en high-end lydkilde. Koble til datamaskinen via USB, og du har tilgang til hele verdens musikkbibliotek med glimrende lydkvalitet! Undertegnede ble blant annet meget hektet på streaming-tjenesten last.fm.

H100 er kraftig nok til å blåse liv i selv kravstore høyttalere. Den slår hardt, samtidig som den håndterer tonene med silkehansker. Den favoriserer ingen musikkstiler, men leverer med største selvfølgelighet det den får inn. At den først ikke oppfattes som like luftig som ”forgjengeren” H1, skyldes at diskantområdet er renere og dermed gjør mindre ut av seg. Tro oss, her er det luft i massevis. En forsterker som overgår alt vi har hørt til prisen, og da får du med USB-inngang av superb kvalitet på kjøpet. Hva mer kan man ønske? LS.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.