: ECC 1 og ECI 5

Norsk stereo på steroider

Electrocompaniets nye CD-spiller og forsterker drar fra flokken, og utvider det musikalske landskap med et overveldende hav av klangfarger. I ordene til Franklin D. Roosevelt: Look to Norway!

Lyd & Bilde mener

ECC 1 CD-spiller: Meget oppløst og raffinert Dynamikk ECI 5 Forsterker: Meget raffinert Dynamikk Stort lydbilde?
ECC 1 CD-spiller: Billig fjernkontroll ECI 5 Forsterker: Litt slank dypbass
ECC 1 CD-spiller

 • 36XLR og RCA ut
 • Koaksial digital ut
 • Støtter MP3 på CD og DVD
 • kr 17 380

ECI 5 Forsterker

 • 2 x 120 W 8 ohm / 2 x 200 W 2 x XLR inn
 • 4 ohm
 • 3 x RCA inn + 1 RCA bypass
 • XLR og RCA variabel utgang
 • kr 23 368
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 40748 kr

Det kan være vanskelig å forstå at en CD-spiller til over 17.000 og en integrert forsterker til drøye 23.000 kroner kan gi mye for pengene. Men når et komplekst musikksignal skal forvandles til et tredimensjonalt lydbilde stort nok til å formelig gå inn i, må finverktøyet frem. Ørene er uhyre nøyaktige instrumenter, og hjernen er i stand til å tolke detaljer som er vanskelig å måle. Derfor låter to produkter aldri likt, og man kommer liksom aldri helt i mål i søken etter den perfekte lyden. Hi-fi er presisjonsarbeid, akkurat som å lage det beste urverket. Prøv å fortelle en urmaker at en klokke bare er en klokke…

Verdenskjent
Electrocompaniet er verdenskjent for sine produkter, helt siden deres ”The 2 Channel Audio Power Amplifier” ble lansert i 1976. Da det amerikanske menighetsbladet The Audio Critic testet forsterkeren, landet dommen: “Audio freaks – eat your hearts out. This is the world’s best sounding amplifier.”

Utviklingen har naturligvis gått videre, og Electrocompaniet henger fortsatt med i de teknologiske svingene. Denne gangen med den helt nye CD-spilleren ECC 1 og den integrerte forsterkeren ECI 5. To produkter med samme klassiske visuelle uttrykk som Electrocompaniet er kjent for: svart, blank overflate, med gullfargete knapper. Forsterkerens lydnivåindikator på frontpanelet er et sirkulært, blått lys som tennes fra venstre mot høyre – med klokka – etter hvor høyt man vrir lyden. Det eneste som ikke imponerer med utseendet, er de triste fjernkontrollene i plast…

Stemningen settes med ”One Hell of a Party” fra plata ”Pocket Symphoni” av franske Air. En rolig elektronika-låt med distinkt perkusjon, et luftig synth-teppe og gjestevokalist Jarvis Cocker, tidligere frontfigur i brit-pop-gruppa Pulp. Bassgitaren går dypt, så også basstromma, og stemmen til Jarvis henter brystklang fra langt nede i kjelleren. Musikken trives med et oppsett som leverer et luftig og distinkt lydbilde, samtidig som det er kontroll i bassen. Sammen med de store gulvhøyttalerne Dali Helicon 800 mkII tryller produktene frem et nesten magisk stort lydbilde. Et elektrisk piano til høyre i lydbildet med ganske hardt attakk smeller klart og tydelig ut i rommet, mens en annen overstyrt synth på venstre side låter krispt, med tydelig luft rundt tonene.Basstonene som runger i bunnen går ganske dypt, med raffinert overtonestruktur. Jarvis Cockers viskende, mørke stemme står i midten av det hele – et luftig og særdeles oppløst og deilig lydbilde. Med balansert kabling mellom CD-spiller og forsterker (fra Synergistic Research) er lydbildet større i både bredde og dybde enn med ubalansert RCA.

Kvinnevokal
Electrocompaniet favoriserer ingen type musikk i stor grad, men kvinnevokal fra singer-songwriters som Sarah McLachlan, Fiona Apple og Brandi Carlile kryper spesielt godt innunder huden. Dette fordi det særskilt er i overtonene at elektronikkduoen til Electrocompaniet skinner. Stemmene kommer ut luftig men samtidig kraftig, mens det også holdes god kontroll på musikken rundt.

Svakheter?
Det er ingen umiddelbare svakheter med produktenes lydkvalitet, men skal vi trekke frem noe, er det at det mangler litt fokus i dypbassområdet. Dette er ikke fullt så klangrikt og stramt som vi kunne ønske oss, slik at bassinstrumentene sklir noe ut i sitt dypere register. Fokuset er hevet mer opp i frekvensnivå, sammenliknet med flere av de nærmeste konkurrentene.

CD-spilleren sammenliknet
Sammenliknet med den rimeligere CD-spilleren CD-S2000 fra Yamaha, er lydbildet tydelig åpnere og med flere klangfarger hos Electrocompaniet ECC 1. Yamaha-spilleren låter fint og fyldig, men har ikke samme oppløsning i det øvre registeret. Electrocompaniets CD-spiller er en god del dyrere. Men 12.000 kroner for Yamaha-spilleren er da også en seriøs prislapp, og siden vi vet at den hevder seg godt i sin prisklasse, er den ikke et håpløst sammenlikningsgrunnlag. Går vi så opp til den 23.000 kroner dyre spilleren ved navn CD One fra svenske DLS (test kommer siden!), har denne en mer fokusert dypbass enn ECC 1. Den samplete kontrabassen på den groovy trip-hop-låta ”All in Your Hands” av engelske Lamb, fra plata ”Fear of Fours”, har et mer fjellstøtt fundament helt i bunnen. Men dette er da også den eneste fordelen DLS har over Electrocompaniet. Kontrabassens overtoner kommer vesentlig bedre frem med den norske spilleren, hvilket gjør strengeanslagene krispere og tydeligere. Stemmen til vokalist Lou(ise) Rhodes er i virkeligheten litt nasal, og hun har godt med kraft. DLS er mer tilbakelent i overtoneområdet, som også gjør lydbildet litt mer snevert og ikke så dypt. I mine ører er ECC 1 en bedre spiller totalt sett.

Forsterkeren sammenliknet
Når forsterkeren ECI 5 sammenliknes med Yamaha A-S2000, er forskjellene noe av de samme som mellom CD-spillerne. Yamaha-forsterkeren kommer til kort mot ECI 5 på raffinement i overtonene og fundament i dypbassområdet. Men nå snakker vi også om en større prisforskjell, hele 9.000 kroner.

Det er mer interessant å sammenlikne med en annen nordmann, Hegel H200. En av våre favoritter til 20.000 kroner. Hegel har mer tyngde enn Electrocompaniet i bassen og et generelt større kraftoverskudd når man spiller høyt. I overtoneområdet er det imidlertid fort delte meninger om hvem som er best. Hegel er mykere i toppen, uten at den virker tilbakelent av den grunn. Men Electrocompaniet oppleves som en anelse luftigere. Det er vrient å si hvilken som er best. ECI 5 er definitivt verdt pengene og kanskje vel så det, men den oppleves ikke som det samme funnet som ECC 1.

Konklusjon
Electrocompaniets CD-spiller ECC 1 og forsterker ECI 5 utgjør en elektronikkduo som forvandler rommet til et musikalsk kosmos. Musikken gjengis meget tredimensjonal, med eksepsjonell dynamikk og oppløsning – helt fra mellombassen og opp til de lyseste overtoner. Det skilles meget godt mellom instrumentene, og det holdes god kontroll på alt som skjer – og man kan spille høyt. Lyden er fabelaktig på både akustisk og elektronisk musikk! Eneste aber er at dypbassområdet ikke er fullt så fokusert som vi ønsker. Det oppleves en liten anelse slankt, hvor noen konkurrenter banker litt hardere her. CD-spilleren er det aller største funnet til prisen, da den utkonkurrerer det aller meste i sin prisklasse. Forsterkeren er også meget bra, men konkurransen her er litt tøffere. Det eneste vi virkelig savner, er mer påkostete fjernkontroller.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.