: Dynaudio DM 2/7

Spellemann på stativ

Dynaudio DM 2/7 er en kompakthøyttaler som ikke lar seg kue. Som en arbeidshest går den løs på oppgaven å gjengi musikken med kraft – og eleganse.

Lyd & Bilde mener

Spenstig bass Tonekvalitet Relativt lettdrevne
Litt forsiktig i øvre mellomtone
 • Toveis kompakthøyttaler
 • 6 1/2’’ mellomtonebass
 • 1’’ silkedomediskant
 • 50 Hz–23 kHz (+/- 3 dB)
 • 86 dB (2,83 V/1 m)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5399 kr

Jeg er alltid litt skeptisk når en high-end-produsent lanserer rimelige høyttalere. Danske Dynaudio har ikke vært kjent for å lage såpass store stativhøyttalere som DM 2/7 tross alt er, til denne lave prisen. De har heller ikke for vane å tilby høyttalere med såpass lav vekt i forhold til størrelse, og mens de normalt bruker kabinetter med ekte trefinér, har DM 2/7 fått vinylbekledning.

Skepsisen forsvinner så snart høyttalerne får musikk å bryne seg på. Med den integrerte forsterkeren Bel Canto e.One S300iU, som med sine 2 x 300 digitale watt i 4 ohm er en meget kraftig motor, viser høyttalerne seg slett ikke fra latsiden når Dvoráks ”Slaviske danser” trøkker til med full guffe. For til tross for at de ikke har bunndrag nok til å få frem fundamentet i kontrabass- og tubarekka, er det masse energi fra mellombassregisteret og oppover, slik at selve tonene i bassområdet kommer meget godt frem. Og til tross for de temmelig store kabinettene og nokså lave vekt, er det et meget ryddig lydbilde vi blir presentert for. Balansen er fremragende, uten den litt rumlende gjengivelsen av mellomtoneområdet (selve hovedområdet) som man kan forvente av andre høyttalere av denne størrelsen. Det skyldes nok først og fremst kombinasjonen stor talespole og god avstivelse av kabinettet. Uansett hva Dynaudio har gjort, er det helt klart at DM 2/7 er en fabelaktig høyttaler i sitt prissegment.

Old school
Undertegnede fant frem en gammel festskive fra 2000, med blant annet hiphop fra den gamle skolen: Public Enemy, Del the Funkee Homosapien, De La Soul, mfl. Og helsike så bra Dynaudio-høyttalerne får frem det rytmiske drivet! Jeg blir sittende og digge i en halvtime, og spør meg selv hva som skjedde med hiphopen. Hvor bra det en gang var, i forhold til det RnB-betente mølet som spilles på radio i dag. Dynaudio-høyttalerne får nemlig frem følelsene i godt monn. Og når det gjelder litt krasse innspillinger, for eksempel fra 80-tallet, så kan høyttalerne glede med en litt glatt gjengivelse av mellomtoneområdet, uten at dette går nevneverdig utover dynamikken. For prøv å tvinge høyttalerne i kne, og du vil merke at det krever mer enn du trodde.

Litt ”snille”
Det jeg savner, er litt mer fokus i stemmeområdet. Kvinnestemmer som Kari Bremnes og Maria Solheim mangler litt energi, og dette gjelder da selvsagt også andre instrumenter med mye energi i dette området. Gitar, bratsj, trompet og skarptromme er ikke fullt så utagerende som jeg ønsker.

Dette tar høyttalerne igjen på en meget luftig gjengivelse av overtonene, bare hør på tverrfløyter og fioliner! Og luftigheten i kvinnestemmer. Lydbildet er dessuten veldefinert, med mye luft og med god plassering av instrumentene.

Lettdrevne?
Med en rimeligere og svakere forsterker, som for eksempel Marantz PM7003, beviser høyttalerne at de er relativt enkle å drive, for de holder på det samme lydbildet – bare uten samme dynamiske gnist. For undertegnedes del er det nettopp denne som gjør disse høyttalerne så spennende og underholdende, så jeg anbefaler en skikkelig forsterker!

Konklusjon
Med DM 2/7 har Dynaudio bevist at deres ekspertise innen high-end-høyttalere også kommer rimeligere saker til gode. Dette er nemlig noe av det mest komplette vi har hørt fra stativhøyttalere i denne prisklassen. Det de mangler i form av store gulvhøyttaleres dypbass, tar de igjen på en dynamikk og en rytmikk som burde imponere alle. For drevet av en kraftig forsterker, skal det mye til å knele dem. De kjenner få grenser innen musikksjanger, for enten bruksområdet er til festmusikk eller klassisk nytelse, kommer høyttalernes renhet i tonestrukturen meget godt med.

Vi savner kanskje litt mer energi i øvre mellomtone, men helheten tatt i betraktning er dette klart blant favorittene i prisklassen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.