: Creative Vado HD videoopptaker

HD-video fra minikamera

Et videokamera i lommeformat som alltid er tilgjengelig, klart til å fange hverdagens små høydepunkter. Creative Vado HD har dessuten HD-oppløsning og hever lista for de små ”gadget-kameraene”.

Lyd & Bilde mener

Brukervennlighet Skarpe bilder Knalle farger
Lite detaljer Litt bildestøy Lydkvalitet Digitalzoom
 • 720p (1280 x 720)
 • 8 GB internminne
 • 2 t batterilevetid
 • Lader via USB
 • Direktelink til YouTube
 • Pris: Kr 1.995
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1995 kr

Da vi testet Creatives første Vado-videokamera i L&B nr. 10 2008, ble vi overrasket over de klare fargene og skarpe bildene sammenliknet med tilsvarende småkameraer. På størrelse med en mobiltelefon og likevel med ganske god bildekvalitet. Og det til under tusenlappen! Ulempen var noe kompresjonsstøy, og oppløsningen på 480 diagonale linjer er ikke all verden. Et begrenset fastminne på 2 GB ga dessuten bare plass til en times opptak i høyeste kvalitet.

HD vs. HD
Nå er Vado HD lansert. Utseendet er det samme, men oppløsningen er på 1280 x 720 progressive linjer (720p), som er tre ganger flere piksler enn hva forgjengeren og de fleste andre kompaktkameraer kan vise til. Dette er likevel ikke det vi kaller Full HD, som er 1920 x 1080 linjer (1080i eller 1080p). Imidlertid skaleres bildene opp til 1080i via HDMI-utgangen, slik at det tilpasses skjermen.

2 timer med HD
Vado HD, som lader via den fastmonterte USB-kontakten, har et fastminne på 8 GB. Det gir ca. 2 timer med opptak i HD-oppløsning med høyeste kvalitet, som er omtrent batteriets kapasitet. Trenger du mer tid, kan bildekvaliteten settes ned, eller du kan velge lavere oppløsning (VGA) som gir ca. 8 timers kapasitet. Optisk zoom finnes ikke, og den kvalitetsforringende 2 x digitale zoomen anbefaler vi ikke å bruke. Kameraet har kun videofunksjon, tar ikke stillbilder og kan heller ikke spille av musikkfiler.

Redigering
Kameraet har innebygd programvare som kan startes via pc-en (ikke kompatibelt med Mac). Dette gir mulighet for direkte opplasting av video til YouTube og PhotoBucket, uten å gå innom en nettleser. Det finnes også et program som gir noen få redigeringsmuligheter, dog ingen trimmemuligheter (klipping av begynnelse og slutt på hvert opptak). Mulighetene er i det hele tatt svært begrenset, men programmet er til gjengjeld meget enkelt å bruke. Vi anbefaler likevel et skikkelig redigeringsprogram som for eksempel Adobe Premiere, iMovie eller Magix Movie Edit Pro. Vær oppmerksom på at HD-opptak krever mye datakraft. Undertegnedes laptop, som anses å være ganske bra, med dobbel Intel-prosessor på 2 x 2,2 GHz og 3 GB RAM, holder ikke for å gjøre dette på en praktisk måte. Skal du redigere mye film, kan det være meget fristende å filme med lavere oppløsning, da det er mye enklere å redigere i etterkant. Dessverre.

Kameraet i bruk
Creative Vado HD er som den rimeligere Vado meget enkel i bruk. Trykk på knappen i midten, og kameraet filmer i vei. Trykk på samme knapp for å stoppe opptaket. Menysystemet styres omtrent som på en Creative Zen (eller iPod), men man må lese seg til at for å komme inn i menyen, må ”play”- og ”delete”-knappene holdes inne samtidig.
Ettersom tegnruten er fastmontert, må kameraet hele tiden holdes i tilnærmet øyehøyde når man filmer. Dette begrenser kreativiteten i komposisjonen.

Gode bilder
Bildekvaliteten er faktisk ganske imponerende når man velger høyeste oppløsning i beste kvalitet. Glimrende fargemetning og mye smell i bildene, som i tillegg virker meget skarpe. Sett i forhold til et mer seriøst videokamera, nærmere bestemt Samsung VP-HMX10, er bildene i utgangspunktet zoomet lenger unna hos Vado HD. Det er mer støy i mørke områder, som følge av at den lille linsa slipper mindre lys igjennom, og kameraet dermed må kompensere digitalt. Det er også markant færre detaljer i skyggeområder, og kameraet brenner mer ut i hvitt.
Men det er rikere farger hos Vado HD, og bildene oppleves som skarpere. Dette er likevel juks, for skarpheten er tydelig dratt opp et hakk i den innebygde digitale bildebehandlingen. Det er tydelig mer informasjon hos Samsung-kameraet, hvor bildene har hardere kanter med Creative Vado HD. I sterkt sollys kan bildene dessuten bli vel harde, spesielt ansikter får et ganske ”flekkete” lys i panne og kinn. Dette fordi kameraet er innstilt litt lyst.
Digitalzoomen bør som nevnt ikke brukes. For å komme nærmere inn på objektet senkes oppløsningen i bildet, og det blir kornet og dårlig. Det fungerer enda dårligere om du filmer i lavere VGA-oppløsning. Nei, styr unna denne zoomen og gå heller tettere innpå med kameraet.
Lydkvaliteten på opptakene er ikke all verden. Det låter litt tynt, og lydnivået blir nokså lavt. Dette kan etterjusteres med et redigeringsprogram, men selve lydkvaliteten blir likevel ikke optimal. Mye kunne her vært løst med en mikrofoninngang, noe kameraet ikke har.

Konklusjon
Creative Vado HD er et meget praktisk lommevideokamera. Det filmer i 720p-oppløsning, og bildene er imponerende skarpe, med flotte og naturtro farger. Den lille linsa gjør at kameraet ikke egner seg spesielt godt i mørke omgivelser, for skyggeområder gjengis med en del støy.
Å redigere HD-video krever mye datakraft. Har du ikke en helt rå datamaskin, kan det lønne seg å skalere bildene ned til PAL-oppløsning før du begynner redigeringen. Dessverre. Vi kan trygt anbefale dette kameraet til deg som ønsker å alltid ha et videokamera tilgjengelig. Det tar ikke større plass i lomma enn en mobiltelefon. Det lader med USB, og det følger med HDMI-kabel for å vise video direkte på flatskjermen. Et flott kamera til sitt bruk, bare ligg unna digitalzoomen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.