Search
Generic filters

: Cambrigde DacMagic

Digital Magi

Mange har flere digitale lydkilder med ulik lydkvalitet. Her er den enkleste og beste måten å forbedre lyden fra alle digitale lydkilder på.

Lyd & Bilde mener

Praktfull klangkvalitet Gunstig priset Balanserte utganger
Mangler fjernkontroll Ingen volumregulering
 • 24-bit/192 kHz konvertering
 • Balanserte utganger
 • Optisk, koaksial og USB digitalinnganger
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2398 kr

De fleste lydkilder i dag er digitale. Den tekniske forskjellen kan være himmelvid, og da blir lydkvaliteten høyst ulik. Mens DVD-spilleren i anlegget kan lyde ok, er kanskje kabel-tv-mottakerens lydkvalitet under pari. Uansett digitalkilde, kan lydkvaliteten enkelt forbedres, alt man trenger er en separat digitalkonverter. Slike konvertere er ikke bare eksotisk high-end for viderekomne entusiaster på jakt etter den hellige gral. Nå kan vanlige dødelige også glede seg stort over hørbar forbedring av lyden fra de fleste digitale lydkilder. Engelske Cambridge har hentet digitalteknikken fra en av deres beste CD-spillere, Azur 840C, og laget en liten digitalkonverter kalt DacMagic. Den lille konverteren til 2400 kroner har til sammen seks innganger og kan brukes med alle digitale lydkilder med en digitalutgang. Også pc-er og iPod-dokkinger med digitalutgang.

Valgbare digitalinnganger
De seks digitale inngangene er fordelt på en USB-inngang, to optiske (Toslink) og to koaksiale (S/PDIF) gruppert i par med en av hver, og man kan kun velge én tilkoblet lydkilde fra hver av dem. Med en knapp på fronten kan man dessuten velge tre filterkarakteristikker hvor den ene innstillingen er fullstendig lineær fase med tidskorrigert datastrøm, mens minimum fase er uten tidskorrigeringen og innstillingen bratt filter (Steep Curve) ruller av frekvensene litt før 20 kHz i diskanten. Disse filtrene kan brukes individuelt på de tre valgbare inngangene, slik at man kan ha ulike filterkarakteristikker til ulike kilder, og således tilpasse lyden til forskjellige lydkarakteristikker på de tilkoblede lydkildene. Konverteren har faktisk balanserte utganger i tillegg til vanlig ubalanserte, noe som gjør den ekstra fleksibel, også med hensyn til plassering, for da kan man bruke lange balanserte signalkabler uten å risikere støy og interferens.

Merkbar forbedring
Lysdioder på fronten viser hvilken samplefrekvens lydkilden har, og konverteren foretar selv oppsampling til 24-bits oppløsning og 192 kHz samplefrekvens. Som betyr at DacMagic i teorien skal foreta signalbehandling med langt høyere kvalitet enn de fleste digitalkilder i utgangspunktet besitter. Etter å ha eksperimentert med digitalfiltrene på DacMagic – forskjellene er forresten marginale – falt valget på standard lineært filter, som ga den mest homogene og detaljerte klangen. Det bratte filteret fremhevet detaljer og ga s-lyder og eksempelvis symbaler en litt for fremtredende plass i lydbildet. Filteret minimum fase ga et anstrøk av varme i lydbildet som passet MP3 og teknisk dårlige innspillinger godt.

De fleste vil bli sannsynligvis bli forbauset over hvor mye bedre anlegget kan lyde med en DacMagic som distribusjonssentral for digitale lydkilder. Den åpnet opp lydbildet på ukomprimert musikk streamet fra en Airport Express og koblet til med en optisk kabel fra Monster. Med DacMagic som konverter og Quad CDP-2 som drivverk, merket jeg meg at lydbildet ekspanderte, særlig i dybden. Tonene fikk en anelse mer luft, men best av alt var at fokuset ble tydeligere og detaljer kom bedre fram i lydbildet. Underliggende klanger stod tydeligere fram i lydbildet, og uansett lydkilde var DacMagic alt fra litt til mye bedre som konverter. Sjokkerende nok spilte den så bra at forskjellen i lydkvalitet sammenlignet med Wadias 25 ganger dyrere 521-konverter, ikke på langt nær var så stor som jeg hadde trodd. Selv om Wadia-konverteren spiller med større autoritet og ikke minst har langt større dynamisk kontrast og potent bass, er det forbausende hvor bra det kan bli for så lite penger.

Konklusjon
Den lille Cambridge-konverteren er en av de billigste og mest tydelige forbedringene mange kan gjøre i et anlegg. Den forbedrer lydkvaliteten til de fleste digitalkilder utenom high-end-digitalkilder, og er fleksibel nok til at man kan bruke den med ulike kilder og få et godt resultat. DacMagics eneste svakhet er fraværet av en fjernkontroll og volumregulering, men kanskje Cambridge hører vår bønn og lager en versjon med dette om bord, og samtidig slenger inn konverterne fra Azur 840 med 24-bit/384 kHz sampling? Tenker det vil få high-end-konverterne til å skjelve i buksene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!