Search
Generic filters

: Burmester B30

Mesterstykke

Hvis man liker følelsen av å sitte midt i smørøyet på konsert, må Burmester B30 oppleves. Den har stålkontroll og musikken flyter fokusert og presist gjengitt, med lynende rask dynamikk som skaper en levende atmosfære i rommet.

Lyd & Bilde mener

Rått engasjerende dynamikk Svært balansert klang
Koster en del Må plasseres riktig i rommet
 • Treveis høyttaler
 • Trefinert bassreflekskabinett
 • 300 x 200 mm basselement
 • 160 mm kevlar mellomtone
 • AMT bånddiskant
 • 32 - 45.000 Hz frekvens
 • 24,5 x 110 x 41 cm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 90000 kr

Enkelte høyttalere har den sjeldne egenskapen at de klarer å kombinere kjapp dynamikk med raffinert gjennomsiktighet. Førstnevnte sørger for at musikken blir mer levende og realistisk gjengitt, mens nummer to skaper følelsen av dybde i lydbildet. Burmester B30 klarer én ting til, nemlig å brette ut et romslig tredimensjonalt lydbilde som gir en følelsen av å sitte midt i salen på konsert.

B30 er den største av de tre modellene i Burmesters nye generasjon gulvhøyttalere. Velger man den mindre B25 sparer man gulvplass og 30.000 kroner, og ytterligere 20.000 er spart om man velger den slanke og kompakte B20. For de ekstra pengene får man en attraktiv konkurrent til KEF Reference 205/2 og B&W 802D, men B30 skiller seg fra disse og mange andre konkurrenter på flere områder.

Basselementet er nemlig plassert på siden. I B30s tilfelle dreier det seg om en oval bass som er 30 x 20 cm, med 24 mm vandringslengde, montert slik at når man setter opp et par B30 (eller B20, B25) vender basselementene mot hverandre. Dermed blir kabinettet smalere enn det ellers ville vært, med basser på fronten, som i stedet har en 16 cm mellomtone og en bånddiskant montert på en solid aluminiumsplate.

Raffinert og balansert kruttønne
Med store bassrefleksporter på baksiden, bør ikke høyttalerne stå inntil veggen. De sidemonterte bassene fordrer også minst 2-2,5 meter mellom høyttalerne, for at bassresponsen ikke skal bli for fremtredende. Høyttalerne ble koblet til Mark Levinsons 400 w kraftige No 532 med Nordost Frey, og vinklet litt inn mot midten av sofaen. Allerede fra de første taktene av Pat Methenys Orchestrion, var det klinkende klart at jeg hadde med en spesiell høyttalere å gjøre.

Instrumentalplaten til Metheny er så rik på små lyddetaljer og klanger at man kan høre platen gang etter gang og stadig oppdage noe nytt. Etter en forsiktig intro bygger tittelsporet seg opp og man overøses med klanger. Som veldig fort kan drukne i et komplekst lydbilde, men B30 har stålkontroll og musikken flyter fokusert og presist gjengitt, med lynende rask dynamikk som skaper en levende atmosfære i rommet. Bassrytmene fra det mer hardtslående sporet Expansion, hamrer knallhardt ut i rommet, med drivende og engasjerende trøkk som virkelig klistrer gliset fast i fjeset. Høyttalerne har – i mitt rom – litt fyldigere bass enn ventet, den er stram og potent på samme tid, samtidig som instrumenter som kontrabasser får en kledelig varm klang, som noen vil kalle farging av lyden. Resten av høyttalerens gjengivelse oppfatter jeg som temmelig klangnøytral. Og Thomas Dybdahls vokal på I Just Can’t  (…) fra siste album, har jeg sjelden hørt så rent gjengitt fra en dynamisk høyttaler. Den trekker frem vokalharmonienes minste variasjoner uten at man som lytter behøver å anstrenge seg, og oppleves som åpnere enn –forrige generasjon – B&W 802D. Et eksempel på hvor enestående fett det kan bli, er The Paperboys (Stockfisch Records) Live på SACD. På for eksempel Stars eller Country Life, gjenskapes akustikken fra opptaket så godt, at lydbildet fra høyttalerne får rommet de står i til å virke minst fire ganger så stort. Man kan høre smådetaljer langt bak i lydbildet, fokuset på den minste tonale nyanse er frapperende skarpt, og vokalene høres skremmende levende ut. Mye fordi den fine bånddiskanten knapt har noen egenlyd, så fargninger av klanger i dens frekvensområde er ikke eksisterende.  Små harmoniskifter fra bassen, fiolinen og gitarene på live-opptaket kommer umiddelbart frem, i mitt rom fant jeg ut at litt av klangbunnen til instrumentenes toner i nedre mellomtone forekom meg å lyde litt tilbaketrukket. Et eksempel er klaveret på Tor Espens Aspaas Mirror Canon, også den på SACD, hvor jeg savnet litt energi i nedre mellomtone/øvre bass, omtrent der hvor delefilteret deler mellom bassen og mellomtonen. Men for et attakk! Aspaas spill setter nesten fyr  parketten med den store Mark Levinson-forsterkeren som motor for Burmester-høyttalerne. Klaverstykkene har jeg kun hørt mer levende på KEF Reference 207/2, som koster det dobbelte av hva B30 koster, og samme gjentar seg på en tysk innspilling av et stykke Tchaikovsky skrev for piano, cello og fiolin (A dur, Op. 50), hvor klarheten på opptaket er slående. Cello-ens dypere toner lyder litt slankt, men du verden for et gjennomsiktig lydbilde. Man ikke går glipp av noen ting med disse høyttalerne.

Konklusjon
Den største fordelen med B30 er den enestående kombinasjonen av nesten grenseløs dynamikk – særlig i bassen som virkelig sparker hest – og et velbalansert og raffinert lydbilde, hvis grad av gjennomsiktighet, gjør dem til slike musikkformidlere som man stadig oppdager nye sider ved innspillingene med. Litt omtanke og eksperimentering når man plasserer dem i rommet, og man har årevis med ren nytelse foran seg. Har man hverken plassen eller pengene, kan den mindre og rimeligere B25 være et utmerket alternativ. Den er ikke noe dårligere i sin prisklasse, men den fysiske tilstedeværelsen – i dobbelt forstand – og det virkelige konsertvolumet får man med B30.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!