: Aperture 3 bildebehandlingsprogram

Proff foto- redigering med HD-video

Proff bildebehandling har manglet skikkelig videoredigering. Aperture 3 løser det og mange andre problemer. Unntatt ett.

Lyd & Bilde mener

Oversiktlig arbeidsflate Nøyaktige verktøy RAW-konverteren Gunstig pris
Manglende råfilstøtte Støtter ikke norsk språk
 • Ansiktsgjenkjenning
 • Geotagging
 • HD-videoredigering
 • Store justeringsmuligheter
 • Mac OS X fra v 10.5.8
 • Fullversjon 1690 kroner
 • Oppgradering 849 kroner
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1690 kr

Aperture 3 er ikke det eneste rendyrkede programmet for avansert bilderedigering. Men det er det eneste hittil som kombinerer en ikke-destruktiv bildebehandling med støtte for redigering av HD-video. Aperture 3 kan utelukkende installeres på Mac, noen pc-versjon finnes ikke. Da må man ty til Adobe Lightroom 3 som kan installeres på begge plattformer, og som kombinerer Adobe Photoshops omfattende muligheter for bilderedigering med et mer oversiktlig grensesnitt. Akkurat som Aperture 3.

Nye funksjoner
Grensesnittet på skjermen har mange likheter med Lightroom 3, men Apple har lagt inn funksjoner i Aperture 3 som Lightroom ikke har, og som møter profesjonelles behov langt bedre. Foruten en meget godt integrert redigerer for bildevisning (Slide shows), har Aperture 3 mye bedre støtte for HD-video, slik at man kan arbeide med både bilde- og videofiler fra kameraer som for eksempel Nikon D3s, Canon EOS 5D mk II og EOS 7D.
Blant over 200 nye funksjoner og endringer i Aperture 3 er ansiktsgjenkjenning og geotagging. Med ansiktsgjenkjenning (Faces) lik den vi kjenner fra Apples iPhoto 9, er det meningen at man skal kunne katalogisere for eksempel modeller ved å gi ett bilde navn, og så finner Aperture alle bilder av samme person ved hjelp av den integrerte ansiktsgjenkjenningen.

GPS-støtte
Noen fotografer vil finne getoagging langt mer nyttig. Med GPS-data i bildefilen er det meningen at man lettere skal kunne finne frem til bilder tatt på et gitt klokkeslett og dato, på akkurat det stedet man husker at man tok bildet. GPS-informasjonen kan også importeres fra en iPhone hvis man tar et bilde på samme sted med mobilen. Eller fra en GPS-navigator. Og man kan klikke og dra et eller flere bilder på et angitt sted på kartet i Aperture 3. Siden kan man enkelt finne bilder basert på location på kartet, noe som kan være nyttig for fotografer som fotograferer landskap eller til reisereportasjer, blant annet.

Masterredigering
Aperture lager et eget bibliotek hvor man hele tiden lagrer kopier av bildene man arbeider med, og man kan veksle mellom originalen og kopien man redigerer på. Denne masterredigeringen gjør alle endringene såkalt ikke-destruktive, hvor man alltid har originalen bevart som et ”negativ” på harddisken. Bildene kan også hentes og lagres på andre maskiner i et nettverk. Og det er mulig å lagre bildefiler fra flere maskiner i ett og samme bildebibliotek.

Slide show
Man kan lage ganske fancy bildevisninger som kan imponere kundene, for eksempel kan bryllupsfotografer lage en DVD til brudeparet som de siden kan se på flatskjermen hjemme. Det er også mulig å sette sammen prosjekter til bildebøker, som kommer i fem ulike størrelser og hvor man har ulike temaer og layout å jobbe med i Aperture.

HD-video
Minst like nyttig, særlig for fotografer som jobber med både video og stillbilder, er muligheten til å lage videovisninger hvor man kan kombinere stillbilder med video, legge på voice over, musikk og overganger som gir videoen et profesjonelt uttrykk i HD-kvalitet. Siden Aperture 3 ikke er et fullblods videoredigeringsprogram, er også arbeidsflyten mer oversiktlig. Skulle man savne egenskaper som man for eksempel finner i redigeringsprogrammet Final Cut, kan video eksporteres (og importeres) for videre arbeide og en endelig presentasjon av video og stills basert på fotografiene man har arbeidet på i Aperture.

Etterbehandling
Aperture har et rikholdig utvalg funksjoner for etterbehandling med underliggende justeringsmuligheter hvor man kan justere høylys, skygge, utføre fargekorrigering og endre tonalitet og kontrast. Apple har lagt inn flere ferdiglagede justeringsparametere og filtre som man har tilgang til i justeringspaletten. Paletten kan flyttes rundt på skjermen og kollapses dersom man trenger makismal utnyttelse av skjermflaten i fullskjermvisning av bildene. Blant de ferdiglagede parameterne finner man mye brukte justeringer som hvitbalansekorreksjon, eksponeringskompensasjon og fargejusteringer. Alt tilgjengelig med et par museklikk. Fotografer som ofte bruker en eller flere av justeringsmulighetene, kan lagre sine egne foretrukne innstillinger for etterbehandling som kan benyttes på ett eller flere av bildene i et prosjekt.

Aperture 3 har naturligvis støtte for plug-in-moduler og man kan importere ferdiglagede forvalg for bildejusteringer og bruke plug-ins som for eksempel Noise Ninja som man kan justere støydemping i bildene med. Aperture 3 har endelig fått et mye bedre verktøy for støydemping enn Aperture 2 hadde, som er mer effektivt uten at man mister detaljskarpheten når man legger på støyreduksjon.

Man kan ikke arbeide i lag (layers) i Aperture 3, men den nye og sterkt forbedrede penselpaletten (Brushes) gjør lag langt på vei overflødig. Man kan nemlig finjustere både størrelsen på pensler, effekten av dem og markere endringene i bildet med fargelagte felter slik at man lettere ser effekten av brushes, som er spesielt effektfull når man arbeider med portretter og hud. Bryllups- og motefotografer vil elske brushes i Aperture 3, for i brushes kan man arbeide inntil definerte linjer i bildet, slik at man bare arbeider med for eksempel ansiktet og ikke gjør endringer i klesplagget modellen har på.

RAW-format
På tidligere versjoner av Aperture har støtten for RAW-format vært mangelfull. Mange kameraer har rett og slett ikke vært støttet av Aperture 2, og Apple har sjelden oppdatert Aperture med støtte for råfiler i alle nyere kameraer. I Aperture 3 er råfilstøtten mer omfattende, men flere kameraer mangler fremdeles. Så man kan bare håpe på oftere og mye raskere oppdatering av RAW-formatstøtte til nye kameraer, enn hva tilfellet har vært tidligere.

Konklusjon
Med Aperture 3 har Apple laget et langt mer modent verktøy for profesjonelle fotografer enn forgjengeren Aperture 2. Med støtte for videoredigering og et omfattende utvalg verktøy for avansert bilderedigering, vil mange av fotografene som arbeider på Macer få mindre bruk for Adobe Photoshop enn tidligere. Faktisk er det endelig mulig å jobbe utelukkende med Aperture for første gang i denne utgaven, og behovet for Photoshop vil ofte begrense seg til de gangene man trenger grafikk til trykk på bildene man har redigert i Aperture. Med kjappere oppdatering av råfilstøtten i Apertures meget presise RAW-konverter, vil de færreste finne noen vesentlig grunn til ikke å benytte Aperture 3 daglig. Med mindre de bare jobber på pc-er.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.
  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.