TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

TV-produsentene krangler om kvanteprikker

De dyrebare nanopartiklene brukes i mange skjermer. Men hva er egentlig en ekte QLED-TV?

Av / 19.05.25 - 10:00
TV-produsentene krangler om kvanteprikker

Våren er en tid hvor et skred av nye TV-modeller ruller ut i butikkhyllene, og da er det kanskje ikke så rart at TV-produsentene blir ekstra ivrige, nervøse – og litt kamplystne. Akkurat nå handler det om kvanteprikker og retten til å bruke navnet QLED!

QLED-TV er et markedsføringsnavn for LCD-TV, som referer til bruken av kvanteprikker (Quantum Dots) i skjermen. Og det er nettopp bruken av navnet det nå krangles heftig om.

Kvanteprikker er ørsmå nanomaterialer som kan gi klarere, rikere og mer presise farger når de brukes i en LCD-TV. De ble først introdusert på high-end TV-er for snart ti år siden, og ga et bredere fargespekter, spesielt i røde og grønne nyanser, som vi knapt hadde sett gjengitt før på en forbruker-TV.

Samsung var den første til å ta i bruk QLED-navnet på sine TV-modeller fra 2015-2017 og utover. LG fulgte på med en lignende teknologi kalt NanoCell og «QNED» på sine egne LCD-TV-er. Sony kalte sin versjon for Triluminos. I dag har QLED blitt et ganske vanlig kallenavn på TV-modeller også fra andre produsenter, deriblant TCL, Thomson og Hisense.

TV-produsentene krangler om kvanteprikker 1
Kvanteprikkene er bittesmå krystaller med en diameter på 2–8 nanometer, som gjør dem  usynlige menneskelige øyet, men likevel kraftige. Krystallene oppfører seg som halvledere, og sender ut energi i form av lys når de lades av enten lys eller elektrisitet. I en TV med kvanteprikker sitter det billioner av disse små krystallene. (Illustrasjon fra Nanosys, en av produsentene av kvanteprikker)
TV-produsentene krangler om kvanteprikker 2
Når det gjelder QLED-TV-er, er prikkene innkapslet i en film, som treffes av det blå lyset fra et LED-baklys. Kvanteprikkene absorberer ulike grader av blått for å produsere rødt og grønt lys. Lyset går deretter gjennom flere lag i bildepanelet, inkludert et LCD-lag (flytende krystaller), som genererer bildet du ser på på skjermen. (Foto: Samsung)

 

Annonse

QLED til besvær

TV-produsentene krangler om kvanteprikker 3
Størrelsen på kvanteprikkene påvirker hvilke farger de produserer. (Foto: Wikimedia Commons)

De bittesmå nano-partiklene har blitt en viktig ingrediens for kunne å levere god bildekvalitet i LCD TV-er. Men fordi teknologien er såpass kompleks og verdifull, har det blitt mange patentstrider og rettsaker utav det hele.

Samsung dannet QLED TV Alliance sammen med Hisense og TCL i 2017, for å fremme teknologien som alternativ til OLED. Ironisk nok anklager Samsung nå de samme produsentene for å misbruke QLED-navnet på rimeligere LCD TV-er.

I Samsungs modellsortiment skilles det mellom såkalte Crystal UHD TV-er i budsjettklassen, og QLED TV-er i premium-klassen. Men Hisense og TCL bruker navnet også på rimeligere TV-modeller som ikke har riktig «QLED-konsentrasjon» i seg, hevder Samsung.

Samsung sertifisert som «ekte QLED-TV»

TV-produsentene krangler om kvanteprikker 4
(Foto: Samsung)

Det produsentene virker å være mest uenige om, er hvilken type og mengde av kvanteprikker som kvalifiserer til å kalle skjermen en ekte QLED-TV. For å ha en merkbar effekt på bildekvaliteten, kreves det nemlig en bestemt konsentrasjon av kadmiumbaserte eller kadmiumfrie kvanteprikker.

Kadmium er et tungmetall som har vært mye brukt i produksjonen av kvanteprikker til skjermbruk, men som følge av strengere miljøkrav (RoHS), er industrien i ferd med å gå over til kadmiumfrie, indiumbaserte kvanteprikker.

Samsung har gått så langt som å sende sine 2025 TV-er til «EU-godkjenning», rettere sagt til testinstituttet TÜV Rheinland i Tyskland, hvor de har blitt sertifisert som Real Quantum Dot Display,

Samsungs sertifiserte modeller inkluderer Neo QLED 8K-modellene (QN990F, QN900F), Neo QLED 4K (QN90F, QN85F, QN80F, QN70F) og QLED 4K (Q8F, Q7F, Q6F).

Sertifiseringen bekrefter at de utvalgte Samsung TV-ene bruker ekte kvanteprikk-teknologi i henhold til IEC-standarden, og dermed leverer røde, grønne og blå farger med høy fargepresisjon – innenfor miljøkravene.

Ifølge Samsung er dette et viktig kvalitetsstempel i en jungel av produkter med varierende teknologi og markedsføring.

– Denne sertifiseringen er en uavhengig bekreftelse på at Samsungs QLED-TV-er leverer ytelse i tråd med internasjonale krav. Vi fortsetter å satse på ny teknologi og på å bygge tillit hos forbrukerne, sier Knut Eirik Bruvold-Rørnes, produktsjef for TV i Samsung Norge.

Les også Nyhet: Nå er Samsungs nye 2025 TV-er i butikk: Møt The Frame Pro, QN990F og S95F Ferske 2025-modeller kommer nå for salg – her er noen av de mest spennende TV-nyhetene.

Søksmål mot konkurrentene

TV-produsentene krangler om kvanteprikker 5
(Foto: TCL)

Konkurrentene har ikke like stor grunn til å juble. Både Hisense og TCL er involverte i såkalte gruppesøksmål i USA, der forbrukere anklager dem for feilmerking og villedende markedsføring. Ifølge anklagene skal enkelte modeller ha blitt solgt som QLED-TV-er uten å bruke «ekte» kvanteprikk-teknologi, eller så lave mengder at det ikke gjør noen forskjell på bildekvaliteten.

Resultatet kan ha vært at forbrukere som trodde at de kjøpte toppmodeller, kanskje ikke fikk det de betalte for, hevdes det.

De kinesiske TV-produsentene slår tilbake og mener at deres modeller er innenfor standarden av det de definerer som QLED-TV, så siste ord er nok ikke sagt i denne saken. Konflikten har blitt mye diskutert i amerikanske medier og har blant annet blitt omtalt på Fox News.

Om det er hold i anklagene gjenstår å se: Etter det Lyd & Bilde kjenner til, har det er ennå ikke falt noen dom i sakene. Noen bransjeaktører har uttrykt skepsis til anklagene, og mener at definisjonen av QLED-teknologi fortsatt er åpen for tolkning.

Les også Nyhet: Her er TCLs 2025 TV-modeller: Hils på C6K, C7K, C8K, C9K og X11K Stor og blendende lys skal TV-en være – og gjerne billig.
Les også Nyhet: CES 2025: Spennende ny TV-teknologi kan gi revolusjon innen farger Kan RGB-baklys bli det neste store innen TV-teknologi?

Britisk patentsak mot LG

TV-produsentene krangler om kvanteprikker 6
(Foto: LG)

Samtidig har den britiske teknologibedriften Nanoco tatt ut søksmål mot LG Electronics i Texas, for bevisst patentbrudd. Nanoco utvikler og produserer kadmiumfrie kvanteprikker i samsvar med RoHS.

Nanoco hevder LG har brukt deres patenterte teknologi uten tillatelse, og krever økonomisk kompensasjon samt at LG stopper bruken av teknologien. Selskapet har tidligere vunnet frem i en tilsvarende sak mot Samsung, som i 2023 endte med et forlik på rundt 150 millioner pund.

Merk: Nanoco er for øvrig en konkurrent til amerikanske Nanosys, som også leverer kvanteprikker til skjermprodusenter. Også disse to selskapene har vært flere i patentstrider med hverandre.

Les også Nyhet: CES 2025: LGs QNED evo LCD TV-er går til 100 tommer Og noen av dem blir trådløse.

QLED eller LCD? Eller tid for en OLED?

QLED har alltid vært, og vil fortsatt være et litt problematisk begrep, da det er ulike definisjoner på hva det egentlig står for. Navnet i seg selv er jo «Quantum Dot Light Emitting Diode». Og nåtidens QLED-TV-er er jo i virkeligheten trimmede LCD-TV-er med LED eller MiniLED-basert bakbelysning og en avansert fargefilm på innsiden.

Men kvanteprikkene kan også brukes også i mer avanserte «selvlysende» QD-OLED eller MicroLED-skjermer uten baklys. For å skille mellom panelteknologiene refererer vi derfor alltid til QLED-TV som LCD-TV i testsammenheng.

Vårt råd er å kikke nærmere også på hvilken baklysteknologi som benyttes. Om det er direkte LED/MiniLED med lokal dimming, eller en enklere variant med kantmontert LED (uten lokal dimming) har etter vår erfaring stor effekt på kontrasten, og ofte større innvirkning på bildekvaliteten enn mengden med kvanteprikker.

I mellomtiden fortsetter TV-produsentene å krangle så busta fyker om hvem som har rett til ulike navn og begreper. Kanskje de bare skulle konsentrere seg om å lage best mulige TV-er? Når alt kommer til alt, er det jo ytelsen som teller!

Kilder:

https://snl.no/kvanteprikk

https://news.samsung.com/global/samsung-qled-tvs-earn-real-quantum-dot-display-certification-from-tuv-rheinland

https://www.quantumdots-info.com/

https://nanosys.com/science

‘https://www.nanocotechnologies.com/media/

https://www.koreatimes.co.kr/business/tech-science/20241111/display-panel-material-maker-files-complaint-against-chinas-tcl-for-qd-panel-claim

(f. 1981): Journalist. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Han er ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!
Annonsørinnhold: Oppdag Narwal Freo Z Ultra

Robotstøvsugeren som tømmer seg selv

Les mer

Black Friday: Det er helt svart!

Så galt kan det gå! De verste skrekkhistoriene fra Black Friday

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

Her finner du tilbudene under Black Week

Årets beste produkter 2024-2025

L&B Home har fødselsdag!

Her er artiklene du leste mest i 2023

Her er testene du leste mest i 2023

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

Lyd & Bilde