Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

TV Guide 2018

Vurderer du ny TV i år? Her er et utvalg av de mest spennende TV-modellene for 2018.

Skrevet av / 27.03.18 - 15:26
TV Guide 2018

Mens mange av oss tar frem sommerdekkene og polerer bilen, ruller produsentene ut et bredt spekter av blanke og skinnende TV-nyheter. Du kan fortsatt gjøre gode kjøp på noen av fjorårets bestselgere, men fra månedskiftet april/mai er restlageret tomt. Da er det nesten bare splitter nye 2018-modeller som gjelder!

På årets elektronikkmesse i Las Vegas ble det vist mange spennende konsepter. Hva med en TV som er blendende lyssterk, kan bygges så stor at den dekker hele veggen, eller rulles sammen når du ikke bruker den? Slike lanseringer er alltid fascinerende, men de handler mest om å flekse teknologiske muskler, skape blest og kaste glans over det øvrige modellsortimentet. Det kan ta årevis før spissteknologi siver ned i en alminnelig priset og tilgjengelig modell. Derfor synes vi det er langt mer interessant å se hva som faktisk kommer!

OLED står sterkt…

Salgsstatistikk fra den norske Elektronikkbransjen forteller at vi kjøper litt færre TV-er enn før, samtidig som størrelsen og snittprisen øker. De populære OLED-TV-ene spiller nok en viktig rolle her: Utvalget økte betraktelig i 2017, samtidig som prisene sank.

OLED-skjermene har en stor fordel sammenlignet med LCD, nemlig at hvert enkelt bildepunkt kan tennes og slukkes individuelt, og ikke trenger gjennomlysning. Dette gir klare forbedringer i svartnivå, kontrast og innsynsvinkel, og kan nok motivere flere til å betale ekstra for en god TV-opplevelse.

Vi kan vente oss flere og mer prisgunstige modeller innen OLED-segmentet i år. I tillegg blir det spennende å se hvilken av produsentene som greier å trylle frem den beste bildekvaliteten. Blir det LG, Sony, Panasonic, Philips eller en annen utfordrer? Vi gleder oss til å teste!

 … men LCD er fortsatt størst

Selv om OLED blir mer utbredt og prisene blir stadig mer gunstige, er de ennå relativt kostbare sammenlignet med LCD, særlig når vi beveger oss opp i skjermstørrelser over 55 tommer. Utvalget er heller ikke like stort. Derfor vil flesteparten av TV-ene som selges i år fortsatt være av den tradisjonelle LCD-typen.

Markedet preges også av at Samsung, som fortsatt er verdens største TV-produsent, ikke legger sin lit til OLED. De satser i stedet på QLED, en ny generasjon LCD-paneler med avansert kvanteprikk-teknologi. Kort fortalt dreier det som en tynn film med bittesmå metallpartikler som forbedrer egenskapene til LED-baklyset, og resulterer i et bredere fargespekter og bedre lysutbytte. Samsung har stor tro på kvanteprikk-teknologien, og på CES-messen i Las Vegas viste de frem prototyper som ikke står nevneverdig tilbake fra OLED verken når det gjelder kontrast eller svartnivå.

Stadig større TV-skjermer

(Foto av tv: Produsenten)
(Foto av tv: Produsenten)

De som drømmer om en real kino-storskjerm hjemme på veggen trenger ikke lete lenge. Den en gang ”store” 65-tommerne har blitt langt mer tilgjengelig priset , men vi ser også et økende utvalg av virkelig store skjermer. 75 tommer har blitt det nye store, for deg som vil ta opp kampen med din lokale kino.

 Du har sikkert lurt på hvorfor TV-ene kommer i så mange rare størrelser, og hvorfor de store skjermene er så ekstremt dyre. Fra 49”, 55” og opp til 65” er prisene ganske ok, men derfra skyter det i været! Dette er fordi panelene masseproduseres på fabrikken i ca 2×3 meters størrelse, og skjæres så ut til et antall paneler av en bestemt størrelse, for eksempel seks 46-tommere. Større skjermer gir færre skjermer per glass, derfor øker også kostnaden betraktelig. Men etter hvert som fabrikkene lykkes med å lage større maler, forventer vi at prisen på store skjermer gå ytterligere ned.

Om noen år kan det også hende ”TV-veggen” blir en realitet: Samsung har for eksempel vist frem en kjempestor, moduloppbygd TV som kan fylle hele veggen!

 

HDR formatkrigen fortsetter!

Den nye videostandarden HDR (High Dynamic Range) er en av de største nyvinningene TV-bransjen har sett i senere tid. Video med HDR har et mye bredere kontrast- og fargespekter, og forteller skjermen nøyaktig hvilken lysstyrke innholdet skal ha. Dette gjør det mulig å utnytte skjermens fulle kapasitet og oppnår et bilde med langt flere nyanser, dybde og realisme. HDR-innhold er nå tilgjengelig på en lang rekke plattformer, inkludert Ultra HD Blu-ray, Netflix og iTunes via Apple TV 4K.

For å ta i bruk de ekstra detaljene og ta TV-formatet inn i fremtiden kreves det en ny, felles videostandard. Og her har det etter hvert blitt mange om beinet! De mest utbredte formatene er nå ”vanlig” HDR (også kalt HDR10) og det konkurrerende formatet Dolby Vision, som bruker dynamiske metadata til å gjengi større variasjoner i kontrast. Dolbys format er imidlertid lisensbasert, og ikke alle TV-produsentene har vært villig til å punge ut. Produsenter som Samsung, Panasonic og Philips har gått sammen om det oppdaterte formatet HDR10+, som skal oppnå mange av de samme fordelene som Dolby. Flere innholdsleverandører, deriblant Amazon, har valgt å satse på formatet, som blir tilgjengelig på flere 2018-modeller.

Det er verdt å merke seg at HDR (uansett format) stiller store krav til TV-ens kontrast og fargegjengivelse. Hvis du vil ha fullt utbytte av HDR-innhold bør du typisk se etter en TV som møter de såkalte Ultra HD Premium kravene eller tilsvarende. Dette vil typisk være en OLED-skjerm, alternativt en LCD-skjerm med avansert LED-baklys, som er nødvendig for oppnå den ønskede kontrasten.

Styr TV-en med stemmen

Mange av de nye 2018-modellene får mulighet for Google Assistant stemmestyring, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen. (TV : Philips)
Mange av de nye 2018-modellene får mulighet for Google Assistant stemmestyring, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen. (Foto: Philips)

Stemmestyrte assistenter som Google Home og Amazon Alexa er definitivt blant årets viktigste trender på smart-fronten. Google kunngjorde nylig at Google Assistant om ikke lenge vil kunne forstå nordiske språk! Det betyr at vi snart vil kunne styre og kommunisere med en lang rekke enheter ved hjelp av stemmen. Her kommer TV-en til å spille en viktig rolle, både som underholdningssenter og smart-assistent.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top