annonse
annonse
annonse
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
annonse

Samsung: Din HDR-TV behøver 1000 nit!

Lysstyrken er avgjørende for å få en fullverdig opplevelse av det nye HDR-formatet, mener Samsung.

Lyd & Bilde besøkte nylig Samsung Quality Assurance Lab utenfor London, hvor vi fikk ta en nærmere kikk på noen av deres nyheter for TV-sesongen.

Ikke overraskende var HDR (High Dynamic Range) et av hovedtemaene. Den nye videostandarden spiller en nøkkelrolle i det nye Ultra HD Blu-ray formatet, og streamingtjenester som Netflix og Amazon har allerede begynt å tilby innhold i HDR-kvalitet. Hvis ryktene rundt den kommende Playstation «4.5» viser seg å stemme, kan HDR på sikt også bli en del av spillverdenen. Tenk på det, TV-spill som virkelig gnistrer av farger og liv!

Netflix-serien Marco Polo er nå tilgjengelig i HDR-kvalitet, som blant annet drar nytte av økt kontrast og lysintensitet.
Netflix-serien Marco Polo er nå tilgjengelig i HDR-kvalitet, som blant annet drar nytte av økt kontrast og lysintensitet.

Men stopp en halv. Hva er HDR, spør du? De som vil ha den lange versjonen anbefales å lese vår HDR fokusartikkel fra CES 2015. Den korte versjonen er at HDR er en moderne ”Kinder-egg” videostandard som samler alle de siste nyvinningene på TV-fronten (høyere oppløsning, bredere fargespekter, økt lysstyrke og kontrast, større båndbredde og mer effektiv videokomprimering) i en felles standard.

Format-forvirring
En hel del av årets nye TV-modeller kommer med støtte for HDR. Men, som alltid er det et men. Hvordan definerer man HDR-støtten? Holder det at skjermen kan lese og gjøre nytte av signalet? Finnes det noen minimumskrav? De som husker forskjellen på «HD Ready» og «Full HD», vet at det er rom for litt kreative tolkninger blant konkurrerende TV-produsenter. Og dette er før vi engang nevner at det florerer minst to to tildels «konkurrerende» HDR-standarder, den åpne HDR-10 og lisensierte Dolby Vision…

For best utbytte av det nye UHD Blu-ray formatet bør du ha en "Ultra HD Premium" sertifisert TV.
For best utbytte av det nye UHD Blu-ray formatet bør du ha en «Ultra HD Premium» sertifisert TV.

Samsung var en ivrig forkjemper for HDR allerede i fjor, da de introduserte sine SUHD toppmodeller i 9-serien. De har gått i bresjen for å definere kravene til HDR-kompatible skjermer. Gjennom samarbeidet UHD Alliance har man kommet frem til kvalitetsstempelet Ultra HD Premium., som definerer en rekke spesifikasjoner som skjermen må oppfylle. Blant annet stilles det et ganske tøft krav til lysstyrke, hele 1000 nit for LCD-skjermer.

Akkurat dette med lysstyrken er avgjørende, skal vi tro Samsung: Uten tilstrekkelig lysintensitet, vil ikke skjermen være i stand til å gjengi alle de ekstra nyansene i HDR-formatet, hevder de. Samtlige av deres HDR-kompatible modeller i 7, 8 og 9 serien er satt opp for å kunne levere 1000 nit eller mer.

Fordelen med ekstra kontrast og lysstyrke ble demonstrert ved å sammenligne noen av Samsungs 6- og 7-serie fjorårsmodeller mot noen av årets nykommere i 8- og 9-serien. Noe som strengt tatt er en litt urettferdig sammenligning, siden ingen av disse fjorårsmodellene støtter HDR fullt ut.

Forskjellen mellom en ekte HDR-TV og en "SDR" fjorårsmodell blir som forventet veldig stor.
Forskjellen mellom en ekte HDR-TV og en «SDR» fjorårsmodell blir som forventet veldig stor.

LG: Svartnivået er minst like viktig
På den andre siden av «HDR-debatten» står TV-konkurrenter som LG. De hevder at svartnivå, og totalkontrasten fra 0-100 prosent er vel så viktig for bildeopplevelsen som maksimal lysstyrke. Fordi «Ultra HD Premium» spesifikasjonene er litt annerledes for OLED-skjermer, havner også disse innenfor kravene. LG er for ordens skyld, også medlem av UHD Alliance.

Så er spørsmålet: Hvilken av disse to har rett? Lysstyrke er utvilsomt en viktig del av HDR, og de første Ultra-HD Blu-ray titlene med HDR er mastret med en 1000 nits referanse som utgangspunkt. HDR-teknikken skal likevel være smart nok til å ”remappe” bildesignalet til å samsvare med lysstyrken på panelet, enten dette klarer 500, 700 eller 1000 nits. Trikset kalles tone mapping, og gjøres ved hjelp av metadata som forteller TV-en hvordan den skal tilpasse seg til bildesignalet.

HDR gir betydelig mer dynamikk i lyse partier, som her i refleksjoner av sollys. Den generelle lysstyrken er veldig lik vanlig Blu-ray med standard dynamikkområde. Foto: Audun Hage
HDR gir betydelig mer dynamikk i lyse partier, som her i refleksjoner av sollys. Den generelle lysstyrken er veldig lik vanlig Blu-ray med standard dynamikkområde. Foto: Audun Hage

Erfaringene med de første Ultra HD Blu-ray filmene er at den generelle lysmengden ligner veldig på vanlig Blu-ray, mens den ekstra intensiteten er forbeholdt flammer, refleksjoner av sollys og lignende. Om det de siste 100-200 nit-ene av lysstyrke er avgjørende i den sammenhengen gjenstår å se.

Dermed er debatten i gang om hvilke skjermer som er aller best egnet til å vise 4K Blu-ray og HDR i all sin praktfullhet! Hvordan forskjellene utarter seg i praksis, vil vi vite mer om etter vi har hatt flere HDR-kompatible LCD- og OLED-skjermer på testbenken.

Vi mener Ultra HD Blu-ray og TV-er med HDR er noen av de viktigste nyhetene på TV-fronten denne sesongen. I den forbindelse spør vi dere lesere: Hvilke spørsmål vil dere gjerne ha svar på? Her er det bare å fyre løs, og vet vi ikke svarene skal vi nok greie å grave dem frem!

Les også

Apples nye TV-app lansert i Norge

Apples nye TV-app lansert i Norge

Apples nye TV-app er nå tilgjengelig i Norge via en rekke enheter, deriblant Samsung smart-TV!Legg til som favoritt
Sony KD-75XG9505

Sony KD-75XG9505

Sony KD-75XG9505 imponerer med rå kontrast og intense farger, som gir fenomenale bildeopplevelser.

Legg til som favoritt
Nå får Netflix bedre lyd!

Nå får Netflix bedre lyd!

Netflix lover lydgjengivelse i "studiokvalitet" med ny oppdatering.Legg til som favoritt
Samsung QE65Q90R

Samsung QE65Q90R

Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

Legg til som favoritt
Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

8 tips: Går du med planer om å kjøpe ny TV i år? Her er alt du trenger å vite!Legg til som favoritt
Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.Legg til som favoritt
Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!Legg til som favoritt
Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.Legg til som favoritt
annonse