Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

8K-TV fra Sharp

Glem 4K: nå er det 8K-oppløsning som gjelder, mener Sharp.

Skrevet av / 26.04.18 - 14:54
8K-TV fra Sharp

Sharp var lenge en av de ledende TV- og skjermprodusentene i verden, med en lang rekke høyteknologiske patenter i sin portefølje. I det siste har det imidlertid vært ganske stille fra den japanske produsenten, i hvert fall her i Norden. Frem til nå!

Sharp LV-70X500E: 70-tommer med 8K-oppløsning

Sharp kunngjorde nemlig nylig at de vil gjøre comeback på det europeiske markedet med heidundrende high-end modell. Den en ultra-høyoppløste LV-70X500E blir trolig den aller første 8K-skjermen som selges på våre breddegrader. Med en oppløsning på hele 33 millioner piksler (7680 x 4320) er den fire ganger skarpere enn dagens 4K-skjermer!

Så hva skal vi egentlig med 8K-oppløsning – er ikke 4K-skjermene allerede mer enn skarpe nok? I mange tilfeller er de det. Men etter hvert som TV-skjermstørrelsene øker, fra 65 og opp til 70-75-82 eller enda større – begynner det å gi større mening. Avhengig av titteavstand og synet vil man kunne oppleve antydning til pikselstruktur, og noe av “illusjonen” går tapt.

SYLSKARP: Du skal tett på for å skjelne individuelle piksler på Sharp-skjermen. Her fra lanseringen i Roma.(Foto: Lasse Svendsen)

Sharp viste frem 8K-skjermen for europeisk presse forrige uke, og den er utvilsomt et imponerende skue: Du skal stå nesten kloss inntil skjermen for å skjelne de individuelle pikslene! Økningen i skarphet får bildene til å se ekstremt naturtro ut – hvis man har det rette innholdet, vel og merke.

Tilgangen på innhold i vaskeekte 8K-kvaliet er naturlig nok svært begrenset, og kommer til å være det en stund fremover. Sharp-skjermen er derfor nødt til å ha en høyst kapabel bildemotor som kan oppskalere HD og 4K videoinnhold til 8K-oppløsning.

Ekte LED-baklys, HDR og 1000 nits

LV-70X500E er for øvrig en LCD-skjerm med utvidet fargerom og fullverdig LED-baklys (216 soner). Den skal også være HDR-kompatibel, med opptil 1000 nits lysstyrke. Skjermen har ingen integrert TV-tuner, men kommer til gjengjeld med hele 8(!) HDMI-innganger. Fire av disse er vanlige 2K/4K innganger, mens de resterende fire er forbeholdt 8K-innhold gjennom fire parallelle HDMI tilkoblinger. Dessverre ser det ikke ut at noen av disse følger den kommende HDMI 2.1 standarden, som har båndbredde nok for 8K-signal gjennom en enkel kabel.

Den 70” (177cm) store LV-70X500E blir tilgjengelig i Europa nå i slutten av april, til en veiledende pris på 12.000 Euro.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

0
Scroll to Top