Årets hederspris: Jan Erik Kongshaug

Innenfor lydproduksjon er det ingen som når Jan Erik Kongshaug til knærne. Det er på høy tid at denne lydguruen får sin egen hederspris.

*Oppdatering 05.11.19*

Vi har akkurat fått den utrolig triste nyheten om at Jan Erik Kongshaug har gått bort, etter lengre tids sykdom. Våre tanker går ut til familie og venner.

Den opprinnelige saken fortsetter under bildet.

Jan Erik Kongshaug, en av de virkelig store guruene innen lydproduksjon, har gått bort. Vi har aldri vært mer beæret over å få dele ut en hederspris. Foto: John Nordahl

Kongen på haugen

Hvis du spør en hvilken som helst musiker innenfor jazz, blues, visesang eller hva som helst annet som inkluderer akustiske instrumenter, så kan vi garantere deg at vedkommende har hørt om Jan Erik Kongshaug. Svaret du gjerne vil få er noe sånt som: Å, jeg har alltid drømt om å spille inn i Rainbow Studio! Med en god porsjon ærefrykt. Enten det, eller så har vedkommende allerede spilt der. Og gjerne da opptil flere ganger, for har man først fått smaken på Rainbow Studio og følt sjelen i veggene, så blir man gjerne en repeterende kunde.

Rainbow Studio

Det legendariske studioet var grunnlagt og drevet av Kongshaug fra 1984 til 2017, og huset i løpet av de 33 årene legender som Keith Jarrett, Chick Corea og Pat Metheny, og var for øvrig åstedet til et stort antall av utgivelsene på det tyske, legendariske jazz-plateselskapet ECM. Av våre egne storheter er det nesten enklere å nevne hvem som ikke har spilt inn der, men la oss i hvert fall ramse opp Jan Garbarek, Kari Bremnes, Lillebjørn Nilsen, Terje Rypdal, Morten Harket, Arild Andersen, Bugge Wesseltoft, Inger Lise Rypdal, Anne Grete Preus og Mattias Eick, for å nevne en liten brøkdel.

Hi-fi-lyd

Kongshaug er viden kjent for sin ”hi-fi” lydsignatur, hvor instrumentene får pusterom i et stort og luftig lydlandskap. Han sørget for at artister som kom inn i studioet for å spille og ta opp, kom ut igjen med mastergull! Det er ikke en altfor fjern påstand å slenge ut, at uten Jan Erik Kongshaug, så ville listen over norske musikkstorheter kunnet sett ganske annerledes ut. Det er slettes ikke sikkert at ECM hadde hatt den stjernen de har i dag, uten gullfingrene til Jan Erik Kongshaug. Hvem vet, kanskje Keith Jarrett ikke hadde hatt sin enorme suksess, om det ikke var for Kongshaug?

Innspillinger med Kongshaug ved spakene, nyter en sånn organisk klang, et lydbilde fullt av varme og luft, at det er ikke rart de blir brukt til å demonstrere hi-fi-anlegg på messer rundt i hele verden.

Prisutdeling

Frem til og med 2013 holdt vi i Lyd & Bilde vår årlige prisutdeling i nettopp Rainbow Studio. For å sørge for at de som mottok prisene for de beste produktene i sine respektive kategorier skulle få opplevelsen av noe ekstraordinært. Og med live-underholdning med en lydkvalitet som bare Kongshaug kan skru.

annonse

Det er en sann glede at vi nå gir Jan Erik Kongshaug sin egen pris. Det er på høy tid.

annonse

Kommentarer

  Motta varsel  
Varsle meg om

Les også

Grammy til nordmann!

Etter 28 nominasjoner over 14 år kunne Morten Lindberg endelig feire med prisen for Best Immersive Audio Album.

tool fear inoculum

Fysisk Tool-album med ekstrem innmat

Man kan ikke spille Tool på en høyttaler med 2 watt! Likevel er det nettopp det som følger med om du kjøper nyeste albumet i fysisk format.

(Foto: Produsenten)

Crooneren Springsteen trer frem i beste country-pop tradisjon på sin nye singel.

(Foto: Produsenten)

Det har gått to år siden Bruce Springsteen sa han hadde et nytt album klart - nå er ventetiden (snart) over.

(Foto: Produsenten)

Bruce Springsteen gjennomfører i disse dager sin mest unike konsertserie – på selveste Broadway. 14. desember slippes albumet fra showet.

Hi-Fi Klubben Øya 2018

Spiller klubbmusikk med ekte 3D-lyd. Også med lyd fra taket.

NEW YORK, NY - OCTOBER 12:  Bruce Springsteen performs onstage during "Springsteen On Broadway" at Walter Kerr Theatre on October 12, 2017 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/Getty Images)

Den 15. desember slippes show-filmen "Springsteen on Broadway" globalt på Netflix.